Geld ontvangen vanuit het buitenland

Geld ontvangen vanuit het buitenland

Geld ontvangen vanuit het buitenland is niet altijd gratis. Je dient te betalen indien:

  • Het geld afkomstig is van een bank uit een land dat  niet tot de SEPA zone behoort.
  • Je geld ontvangt in een andere valuta dan de euro.

Hoeveel betaal je bij een ontvangst vanuit het buitenland?

De kosten die in rekening worden gebracht verschillen per bank. Wel is het zo dat de kosten die in rekening worden gebracht alsmaar hoger worden. Op dit moment worden er de volgende kosten in rekening gebracht:

Bankkosten
ABN AMRO€ 9,00
ING€ 12,00
Rabobank€ 8,00
SNSMin 5€ / 0,1%
ASNMin 5€ / 0,1%
KNAB€ 15,00

Het is dus niet zo dat je alleen dient te betalen wanneer je geld gaat overmaken. Zowel de ontvanger en verzender van een betaling dienen te betalen bij de bovengenoemde transacties.

Hoe kan je deze kosten voorkomen?

Er zijn opties om deze hoge kosten bij de ontvangst van vreemde valuta te voorkomen. Hiervoor kan je een bankrekening openen bij een digitale bank. Op die manier kunnen de transactiekosten tot wel 7 keer lager uitvallen. Daarnaast wordt er ook geen opslag op de wisselkoers in rekening gebracht.

Op dit moment zijn de volgende banken erg populair:

Geld ontvangen vanuit het buitenland kosten

Wise

Wise biedt de mogelijkheid tot het openen van een multi currency rekening. Een bijkomend voordeel van een multi-currency rekening is dat de buitenlandse valuta niet direct wordt omgerekend naar de EURO. Er is dus geen sprake van een wisselkoersverlies.

Er zijn geen maandelijkse kosten verbonden aan het aanhouden van een multi currency rekening bij Wise. Er wordts slechts eenmalig een bedrag van 5 GBP in rekening gebracht. Dit voor het ontvangen van een bankkaart.

Stel dat je een dollar bedrag vanuit Amerika ontvangt. Dan laat je dit eerste storten op jouw Wise rekening in dollars. Vervolgens boek je dat binnen de multi currency rekening van Wise over naar de euro rekening en vervolgens naar de bankrekening waarop je het bedrag uiteindelijk wilt ontvangen.

Omdat de overboeking vanuit WIse vanaf een IBAN nummer zal geschieden, betaal je geen kosten voor het geld ontvangen vanuit het buitenland voor deze transactie. Ook gaat een betaling razendsnel en is vaak dezelfde dag nog bijgeschreven.

√ Voorkom wisselkoers verliezen
√ Lage transactiekosten
√ Verschillende valuta in 1 rekening bijhouden

N26

Het gebruik van N26 is ook een goede optie voor het ontvangen van geld uit het buitenland. Zij maken gebruik van Wise, zodat ook hier de transactiekosten vele malen lager zullen zijn. En natuurlijk niet te vergeten, je zal het geld kunnen omrekenen naar euro`s tegen de officiele middenkoers.

Bij de N26  dien je eenmalig te betalen voor een bankkaart. Gebruik je de rekening enkel en alleen voor het geld ontvangen vanuit het buitenland, waarbij je het euro bedrag vervolgens overmaakt naar een andere bankrekening, dan heb je eigenlijk ook geeneens een bankpas nodig. Je regelt dan alles via de app. In dat geval is een bankrekening openen geheel gratis.

√ Buitenlandse betalingen zijn goedkoper
Afrekenen tegen officiële middenkoers
√ Geen maandelijkse kosten

bunq

Ook bunq maakt gebruik van Wise. Hierdoor kan je tot wel 3% besparen op de wisselkoers. Daarnaast bedragen de transactiekosten slechts een fractie van hetgeen je bij de grote banken dient te betalen. Geld ontvangen uit het buitenland via bunq kan je ook veel geld besparen.

√ Vreemde valuta ontvangent tegen de middenkoers
√ Lage transactiekosten bij vreemde valuta
√ Direct en eenvoudig online te openen

Payoneer

Payoneer biedt de mogelijkheid tot een gratis bankrekening. Door bijvoorbeeld een digitale bankrekening in dollars aan te houden, verzamel je hier de eerst de bedragen, alvoren deze over te boeken naar jouw bankrekening.

Zeker indien je frequent kleinere bedragen in USD ontvangt, kan dit je ontzettend veel geld besparen. Er worden dan namelijk niet iedere keer de hoge transactiekosten in rekening gebracht, zoals Nederlandse banken dat doen.

Waarom heeft niemand het over deze dubbele kosten?

AIRBNB ligt al een tijdje onder vuur omdat er sprake zou zijn van de dubbele kosten bij AIRBNB. Niet alleen de huurder dient te betalen maar ook de verhuurder. Vanuit dit oogpunt kan ik persoonlijk niet zien wat het verschil is bij banken. 

Zowel de ontvanger als betaler dient te betalen bij een internationale overboeking. Er is hier dus ook gewoon sprake van dubbele kosten.

In ieder geval is  het goed dat door de komst van Fintech bedrijven geld overmaken vele malen goedkoper is geworden. Want naast Wise zijn er inmiddels een groot aantal andere aanbieders van money transfer services. Denk hierbij aan Currencyfair, Remitly, Transfergo en Azimo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show

Tot wel 7 keer goedkoper geld overmaken naar het buitenland? Dat kan met Wise!

Dit zijn de bedragen in USD die iemand ontvangt wanneer je 100€ naar Amerika overmaakt:

Wise: $115,97
Rabobank $99,46
ABN AMRO $106,65
ING $103,59