Geld lenen voor zonnepanelen

Geld lenen voor zonnepanelen

Zonnepanelen zullen zorgen voor een lagere energienota. Is geld lenen voor zonnepanelen daarom een goed idee? In dat geval zullen de kosten van de lening, tezamen met de kosten van de aanschaf van de zonnepanelen, lager dienen te zijn dan de besparing op de energienota. Dit is een eenvoudige bespaartip, maar dan wel op langere termijn. Indien je elke maand het bedrag dat je bespaart op een spaarrekening stort, dan spaar je zonder dat dit je geld kost.

Er zijn verschillende mogelijkheden om geld te lenen voor zonnepanelen. Wij hebben een aantal mogelijkheden op een rij gezet.

Terugverdientijd van zonnepanelen

Zonnepanelen gaan niet oneindig mee. Wel is het zo dat door de verbeterde kwaliteit de verwachte levensduur van zonnepanelen tegenwoordig ongeveer 25 jaar is. 

Wel is het zo dat de omvormer die nodig is om de opgewekte energie daadwerkelijk om te zetten naar stroom minder lang mee zal gaan. Dit is direct een duur onderdeel van de zonnepanelen. De prijzen van een omvormer lopen zeer sterk uiteen. Maar 1,000€ ben je al snel kwijt voor een omvormer. 

De terugverdientijd van de zonnepanelen hangt van verschillende factoren af.

Belangrijk is hoe efficiënt de zonnepanelen zijn, hetgeen bepaald hoeveel energie je daadwerkelijk gaat opwekken.

In de praktijk dien je uit te gaan van ongeveer 7 jaar waarbinnen je de zonnepanelen hebt terugverdiend.

Dit wordt berekend als zijnde de jaarlijkse besparing op de energienota ten opzichte van de aanschafprijs. In 7 jaar heb je dan meer bespaard op de energienota dan hetgeen de zonnepanelen je hebben gekost.  

Terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen financieren met een persoonlijke lening

De rente van een persoonlijke lening ligt minimaal rond de 3,5%. De kosten voor het plaatsen van 10 zonnepanelen kost al snel rond de 3,500€. De persoonlijke lening zal je dan rond de 125€ aan rente kosten. Daarnaast dien je uiteraard de aanschaf van zonnepanelen terug te verdienen. 

Door zonnepanelen te financieren via een persoonlijke lening, zal dit leiden tot  een langere terugverdientijd. Zowel de rente en aflossing dien je te financieren vanuit de besparing op de energienota.

Hypotheek verhogen

Je kan ook de hypotheek verhogen om zodoende de aanschaf van de zonnepanelen te financieren. Het voordeel is dat er in dit geval sprake is van fiscaal aftrekbare rente. Of je kunt lenen via een hypotheek hangt van verschillende factoren af. Zo dien je over voldoende inkomen te beschikken en dient jouw huis ook voldoende waarde te vertegenwoordigen.

Financiering via lokale overheden

De aanschaf van zonnepanelen wordt sterk gestimuleerd. Daardoor zijn er via lokale gemeentes allerlei regelingen beschikbaar om zonnepanelen te financieren. Zo kan je bijvoorbeeld geld lenen voor zonnepanelen tegen een lage rente. In sommige gevallen financiert de gemeente de aankoop, welke je dan in maandelijkse termijnen aan de gemeente aflost.

Financiering zonnepanelen

Btw aftrek bij aanschaf van zonnepanelen

Op dit moment is er nog steeds een btw regeling van kracht. Je kunt ook als particulier zijnde de betaalde btw terugkrijgen van de belastingdienst. Op de website van de belastingdienst is er hiervoor een formulier te vinden wat je kan gebruiken om de betaalde btw eenvoudig terug te vragen. 

Hierdoor wordt de investering voor het plaatsen van zonnepanelen lager, waardoor je minder geld hoeft te lenen voor zonnepanelen.

Voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen

Voordat je overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen, is het verstandig om na te gaan of er bepaalde regelingen van kracht zijn in de gemeente waar je woont. Doordat gemeenten werken met specifieke leveranciers, kunnen zij betere voorwaarden vastleggen dan dat je dit als individu zou kunnen doen. Vaak is ook het onderhoud inbegrepen bij het vastleggen van een leverancier voor  de zonnepanelen.

Wil je geen gebruik maken van een lokale regeling, dan kan je alsnog zelf een leverancier benaderen.

Zonnepanelen koop je voor de lange termijn. In onze ogen is het dan ook verstandig om te kiezen voor goede kwaliteit. Een paar honderd euro uitgeven zal zich in de meeste gevallen meer dan terugbetalen. Je doet een investering voor een periode van 25 jaar, houdt daar rekening mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *