Geld investeren zonder risico

Geld investeren zonder risico

Geld investeren zonder risico te lopen. Dat zou erg mooi zijn als dat in de praktijk mogelijk zou zijn. Helaas is er bij investeren altijd sprake van een zeker risico. Hoe hoog dit risico is, hangt af van van hetgeen waarin je investeert. 

Wanneer je wilt beleggen of investeren is het in onze opinie altijd verstandig om eerst de risico`s goed te beoordelen. Laat je daarom goed voorlichten. Wat nu te doen met spaargeld?

Sparen zonder risico

In onze ogen is sparen niet echt investeren. Als je het wel als investeren zou bestempelen, dan is sparen eigenlijk de enige optie om geld te investeren zonder risico. 

Depositogarantiestelsel elimineert het risico

Je dient dan wel op te letten dat je niet meer dan 100.000€ aan spaargeld bij een bank onderbrengt. Dit is namelijk het maximale bedrag dat de staat vergoed indien een bank failliet gaat.

Bezit je over meer spaargeld, dan is het verstandig om dit geld te spreiden over verschillende banken. Let er dan wel goed op dat elke bank waar je een spaarrekening opent, in het bezit is van een bankvergunning. Alleen dan is het depositogarantiestelsel van toepassing.

Faillisementsrisico

Ga je sparen bij een bank, waarbij het depositogarantiestel niet van toepassing is, dan loop je alsnog een risico.

Dit risico is een faillissement van de bank. In dat geval ben je jouw geld kwijt. Ook al is het risico normaal gesproken niet al te groot, geld investeren zonder risico gaat in een dergelijke situatie niet langer op.

Veel rendement zal sparen je op dit moment niet gaan opleveren.

De rente is erg laag, of gewoonweg nihil en laat staan dat je in sommige gevallen zelfs rente dient te betalen.

Geld investeren zonder risico

Sparen in het buitenland

Meer en meer Nederlanders kiezen ervoor om te gaan sparen in het buitenland. Buitenlandse banken bieden doorgaans een hogere rente dan banken in Nederland. 

Daarnaast is het door het gebruik van Raisin eenvoudig om een spaarrekening te openen bij verschillende banken in het buitenland. Ook via de Bigbank is het mogelijk om rente te ontvangen over spaargeld.

Naast de rente die je ontvangt, die bij een spaarrekening zonder voorwaarden kan oplopen tot 0,2%, ontvang je ook een welkomstbonus van Raisin. Afhankelijk van het bedrag dat je stort, kan dit oplopen tot 200€.

Bij Raisin zijn alleen banken aangesloten die onder het depositogarantiestelsel vallen. Hierdoor is er sprake van een garantie van de overheid die de bankvergunning heeft afgegeven.

Ook bij de Openbank is het mogelijk een spaarrekening te openen en ontvang je een rente van 0,2%.

Investeren in obligaties

Obligaties worden doorgaans ook als een investering met laag risico gezien. Dit vertaalt zich dan ook in het rendement wat hiermee te behalen is. Dit is doorgaan niet al te hoog.

Bij obligaties dien je verschil te maken tussen de verschillende soorten obligaties.

Zo zijn er staatsobligaties, uitgegeven door de overheid van een land en bedrijfsobligaties. Staatsobligaties worden gezien als de obligaties met een lager risico.

Hierbij dien je er dan wel op te letten van welk land je staatsobligaties koopt. Zo hebben Nederlandse of Duitse staatsobligaties een laag risico. Staatsobligaties van Griekenland of Italië hebben daarentegen een hoger risico. Wel kan je dan ook een hoger rendement behalen.

Geld investeren zonder risico obligaties

Bedrijfsobligaties

Bij bedrijfsobligaties loop je het risico dat een bedrijf niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. In dat geval kun je jouw geld kwijtraken. Hier is het dus van belang de financiële situatie van een bedrijf te beoordelen alvorens een obligatie van dat bedrijf aan te schaffen.

Beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen is een investering met een hoger risico dan beleggen in obligaties. Ook hier is er echter weer sprake van verschillende gradaties. De risico`s zorgen ervoor dat een belegging minder waard kan worden. 

Indien je belegt in een beleggingsfonds of een index, dan is het risico van geld beleggen aanzienlijk lager, dan dat je gaat beleggen in specifieke aandelen. Doordat er bij een index of beleggingsfonds sprake is van risicorspreinding neemt het risico aanzienlijk af..

Wel behoudt je altijd het risico dat de beurs in het algemeen gaat dalen. En bij een beurscrash kan het ineens hard gaan. Dit zorgt ervoor dat er bij het beleggen in aandelen altijd sprake is van een zeker risico. Geld investeren zonder risico is het zeker niet.

Beleggen voor de lange termijn

Daarnaast wordt er altijd aangeraden om te beleggen voor de lange termijn. Beurskoersen fluctueren en indien je belegt voor een lange termijn, is de kans groter dat je een mooi rendement behaald. Ga je voor de korte termijn en dien je bijvoorbeeld jouw beleggingen over 6 maanden te verkopen omdat je het geld nodig hebt, dan loop je het risico dat net op dat moment de beurs er niet goed voorstaat. Des te langer de termijn des te kleiner dit risico wordt.

Zelf beleggen of beheerd beleggen

Wanneer je wilt gaan beleggen en je wilt dit zelf doen en geen gebruik maken van beheerd beleggen, dan is het in mijn opinie ook verstandig hier de nodige over het thema beleggen op te doen.

Door een training te volgen zorg je ervoor dat je niet veel voorkomende fouten gaat maken.

Beleggen met advies

Opties

Opties zijn een afgeleid product van aandelen. Je koopt of verkoopt het recht om aandelen, of valuta,  in de toekomst tegen een vooraf vastgestelde prijs te kopen of verkopen. 

Stel dat je op dit moment een optie koopt, waardoor je een specifiek aandeel tegen een koers van 25€ kan kopen. Indien de koers nooit boven de 25€ uitkomt, dan is de optie als het ware waardeloos. Dit zal je dan ook terugzien in de koers van de optie. 

Loopt daarentegen de koers sterk op en komt deze bijvoorbeeld op 50€ te liggen, dan zal je een hoog rendement behalen.

Kopen of schrijven van opties

Bij opties bestaat er het verschil tussen schrijven (verkopen) en kopen. Ga je een optie schrijven, dan verkoop je het recht aan iemand anders. Het risico bij een optie schrijven is enorm. Eigenlijk is dit ongelimiteerd. 

Stel dat je zoals in het bovenstaande voorbeeld, een putoptie met een uitoefenprijs van 25€ had verkocht en de koers gaat naar 1€, dan zal je 24€ per aandeel dienen te betalen. Je hebt dan als het ware iemand het recht verkocht om jou het specifieke aandeel tegen 25€ te verkopen, ook al is dit aandeel maar 1€ waard.

Combinatie van opties en aandelen

Wil je zoveel mogelijk het risico beperken? Dan is een combinatie van opties en aandelen wellicht een optie. Dit kan ervoor zorgen dat het risico bij een investering aanzienlijk kan verminderen. 

Wel dien je dan de juiste strategie te gebruiken. Doe je dit niet, dan zou je zelfs het risico nog kunnen laten toenemen.

Door bijvoorbeeld een aandeel te kopen, in combinatie met een putoptie kan je het neerwaartse risico beperken.

Je koopt dan als het ware een verzekering die in werking treed wanneer de koers beneden een bepaald niveau zakt.

Wel dien je uiteraard een  prijs te betalen voor deze optie, hetgeen ten koste gaat van het rendement. Indien je een optie koopt, dan koop je een recht en geen plicht. Mocht de koers stijgen, dan ben je alleen de kosten van de aangekochte optie kwijt, maar profiteer je nog steeds van de koersstijging.

Geld investeren zonder risico opties

Risico beperken met een putoptie

Om aan te tonen hoe dit zou kunnen functioneren, het volgende een voorbeeld. 

Vandaag noteert het aandeel Philips 46,25€. Je kunt vandaag ook een put optie kopen, met een uitoefenprijs van 40€ met uitoefendatum van juni 2022. Deze kost ongeveer 2,20€

Tot juni 2022 verzeker je jezelf van een koersdaling beneden de 40€. Het verdere verlies zal dan worden gecompenseerd door de winst op de optie.

Complexe optie strategieën

In bovenstaand voorbeeld dien je 2,20€ betalen voor de put optie. Dit is toch ruim 5% van de waarde van het aandeel zelf. Je zou een gedeelte van deze investering kunnen terugverdienen door een call optie te gaan verkopen. 

Hiermee beperk je dan wel de eventuele koerswinst. Vandaag ontvang je voor het verkopen van een call optie met uitoefenprijs van 55€ een bedrag van rond de 1,10€. In het geval je besluit dit te doen, dan profiteer je niet langer van koersstijgingen boven de 55€. Je reduceert dan echter wel het bedrag dat je in opties dient te investeren. 

Het grote voordeel van dergelijke strategieën is dat je het risico beperkt. Je weet van tevoren exact wat het maximale risico is dat je loopt. 

Een uitgewerkt voorbeeld van een complexe optiestrategie

Toch kan je op deze manier, zoals je in het onderstaand voorbeeld kunt zien, ook geld verliezen. Beleggingen zonder risico bestaan dan ook niet.

ActieType optieUitoefenprijsKoersExpiratiedatum
VerkopenCall optie € 60,00€ 2,20jun-22
KopenPut optie€ 45,00€ 1,50jun-22

Bij verschillende koerrsen in juni 2022, zullen dit de rendementen zijn:

Koers juni 2022€ 40,00€ 45,00€ 50,00€ 55,00€ 60,00€ 65,00
Koersverlies aandeel-€ 10,00-€ 5,00€ 0,00€ 5,00€ 10,00€ 15,00
Opbrengst call optie€ 0,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00-€ 5,00
Koersverlies put optie€ 5,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Kosten call optie-€ 2,20-€ 2,20-€ 2,20-€ 2,20-€ 2,20-€ 2,20
Opbrengst put optie€ 1,50€ 1,50€ 1,50€ 1,50€ 1,50€ 1,50
Totaal rendement met opties-11,4%-11,4%-1,4%8,6%18,6%18,6%
Rendement zonder optie strategie-20,0%-10,0%0,0%10,0%20,0%30,0%

Door de optiestrategie beperk je de bandbreedte van zowel het opwaartse als ook het neerwaartse rendement.

Overige alternatieven om te investeren

De hierboven beschreven manieren om te investeren zijn de meer traditionele manieren om te investeren. Tegenwoordig zijn er echter ook andere mogelijkheden, die allemaal sterk aan populariteit aan het winnen zijn.

Beleggen in cryptocurrencies

Als je het hebt over geld investeren zonder risico, dan is investeren in cryptocurrencies niet het eerste wat je te binnen schiet. En dat is geheel terecht. In mijn opinie is investeren in cryptocurrencies een van de meest risicovolle investeringsmogelijkheden.

Dat neemt niet weg dat er voldoende mensen zijn die hier heel veel geld mee hebben verdiend.

Beleggen in crypto

Wel zijn er meer mensen die geld verloren hebben dan mensen die geld hebben verdiend. Want vergeet niet dat wanneer iemand geld verloren heeft, deze persoon hier niet zo snel over zal vertellen, dan iemand die veel geld heeft verdiend.

Cryptocurrencies vereisen de nodige kennis. Alvorens hier geld in te gaan investeren is het. in mijn opinie dan ook  verstandig om een training op dit gebied te volgen. Op die manier ben je in ieder geval bekend met de basisprincipes.

Crowdfunding

Crowdfunding is iets wat mij persoonlijk erg aanspreekt.

Er zijn inmiddels talloze platformen waar je al vanaf een zeer laag bedrag kan gaan investeren. Vaak is de minimale inleg slechts 10€ en wordt er een mooi rendement geboden.Het aanbod van investeringsmogelijkheden neemt ook alsmaar toe.

Zo kan je investeren in onroerend goed, bedrijven, leningen, auto`s en ga zomaar door. 

Bij het investeren via crowdfunding is het van belang dat je op twee specifieke zaken let. 

Crowdfunding en risico
  1. Het P2P platform

Ten eerste het platform zelf. Hoe zit het met de reputatie van het platform en welke zekerheden bieden zij? Vaak wordt er een buyback guarantee aangeboden, zodat je in het geval een investering niet goed uitpakt, je jouw geld terugkrijgt.

Een buyback guarantee betekent echter niet dat het dan om geld investeren zonder risico gaat. Het uitoefenen van een buyback guarantee loopt in de praktijk nogal eens mis.

  1. Wie is de loan- of project originator

Ook is het van belang om goed te letten op de uiteindelijke partij waarin je geld gaat investeren. Platformen zoals Peerberry, Mintos en Crowdestor zijn een soort van marktplaatsen. Uiteindelijk investeer je in een project dat wordt aangeboden op deze platformen. 

Dit worden loan originators of project originators genoemd. Daarom is ook de reputatie en de kredietwaardigheid van deze partijen erg belangrijk. Dien je een beroep te doen op een buyback guarantee, dan zijn dit uiteindelijk de partijen die over de brug dienen te komen.

Is investeren een vorm van passief inkomen?

De opbrengsten uit investeringen worden soms aangemerkt als een soort van passief inkomen. In mijn opinie is dit niet geheel terecht, tenzij je het geld stalt op een spaarrekening.

Investeren zorgt ervoor dat je op de hoogte dient te blijven van ontwikkelingen en trends. Hier dien je tijdig op in te spelen, want anders loop je het risico dat jouw investeringen minder waard worden, of dat je kansen laat liggen. Dus echt passief in mijn opinie dan ook niet van toepassing.

Daarnaast is geld investeren zonder risico een utopie. Je bent daarom ook niet verzekerd van een bepaald inkomen wat eigenlijk wel hoort bij een passief inkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie