Is geld in het buitenland sparen verstandig? En wat zouden de redenen zijn om dit te gaan doen? Wij hebben op deze pagina de verschillende overwegingen op een rij gezet.
Sparen in het buitenland is eenvoudig
Geld sparen bij een buitenlandse bank wordt steeds eenvoudiger. In het verleden was dit erg lastig en als buitenlander sparen was in sommige landen zelfs onmogelijk.
Verschillende Fintech bedrijven hebben dit echter eenvoudiger gemaakt. Door de komst van deze fintech bedrijven en het verdwijnen van landsgrenzen door het internet, is nu ook geld in het buitenland sparen relatief eenvoudig.
Waarom spaargeld in het buitenland aanhouden?
In het verleden was het ontwijken van belasting betalen een van de hoofdredenen om spaargeld in het buitenland aan te houden. Met name landen zoals Luxemburg en Zwitserland waren hierbij erg populair.
Inmiddels is het zo dat Nederlandse spaarders niet langer veilig zijn in het buitenland voor de Nederlandse fiscus. Zowiezo zijn wij geen voorstander van belastingfraude, dus kunnen wij hier goed mee leven. Het is dus niet zo dat je belastingvrij kunt sparen in het buitenland.
De nummer 1 reden om op dit moment geld in het buitenland te sparen, is de hogere rente. Het is namelijk mogelijk om in het buitenland een hoger rente te ontvangen dan de rente die je in Nederland kunt ontvangen. Maar loop je dan geen enorm risico?
De werking van het depositogarantiestelsel
Het depositogarantiestelsel is een Europees initiatief. Omdat vertrouwen in banken vanuit een economisch standpunt erg belangrijk is, is er op Europees niveau voor gekozen om een dergelijk systeem in het leven te roepen. De achterliggende reden is om op deze manier het vertrouwen in banken te vergroten. Alle eu landen doen hieraan mee.
De maximale dekking van het depositogarantiestelsel
Inmiddels is het zo dat een bedrag van €100.000 per persoon wordt gedekt door lokale overheden. Dit bedrag geldt per persoon per bank.
Dit houdt in dat indien je bijvoorbeeld een bedrag van €50.0000 op een Duitse spaarrekening hebt staan. Gaat de bank failliet? Dan zal in dat geval de Duitse overheid je het geld dienen terug te betalen. De introductie van deze waarborg heeft internationaal sparen aantrekkelijk gemaakt.
Wel dient de bank dan in het bezit te zijn van zowel een lokale als ook een Europese bankvergunning.
Hoeveel spaarrente kan je in het buitenland ontvangen?
Hier dienen we onderscheid te maken tussen de landen van de Europese Unie en overige landen. Landen van buiten de Europese Unie bieden in sommige gevallen een enorm hoge rente. Turkije is hiervan bijvoorbeeld een goed voorbeeld.
Echter, dit is ook erg risicovol. Je bent dan namelijk niet gedekt door depositogarantiestelsel. Daarnaast loop je dan ook een behoorlijk valutarisico. Een spaarrekening zal dan namelijk in een lokale valuta anders dan de euro worden aangehouden. Houdt hier rekening mee indien je hiervoor toch kiest.
Sparen binnen de Europese unie
Binnen de Europese Unie zijn er echter ook mogelijkheden om meer rente te ontvangen dan hetgeen je op dit moment in Nederland ontvangt. En dan kan je ook een spaarrekening in euro`s aanhouden, waarbij het tegoed onder het depositogarantiestelsel valt.
Er zijn op dit moment twee mogelijkheden waarbij je een hogere rente kan ontvangen. Daarnaast is het op die manier ook erg eenvoudig om een spaarrekening in het buitenland te openen.
Bigbank
Via de Bigbank kan je eenvoudig online een spaarrekening openen. Via deposito sparen kan je een rente ontvangen die oploopt tot 1,5%. Bij flexibel sparen ontvang je op dit moment een rente van 0,3%. Dit is aanzienlijk hoger dan de rente die je op dit moment in Nederland kan ontvangen. Sparen via Bigbank is daarnaast erg eenvoudig. Een rekening openen doe je gewoon online.
Sparen via de Bigbank kan je een rente opleveren van maximaal 1,5%. Spaartegoeden vallen daarnaast onder het depositogarantiestelsel.
Raisin
Ga je sparen bij Raisin, dan spaar je niet direct bij Raisin zelf. Raisin is namelijk een platform dat het eenvoudig maakt om bij verschillende banken in Europa te sparen. Zij behoren tot de groep van online bemiddelaars.
Je hoeft na het openen van een account bij Raisin namelijk niet elke keer zelf een spaarrekening in een land in het buitenland te openen.
Een keer registreren bij Raisin zorgt ervoor dat je eenvoudig kan profiteren van een hoge rente bij een bank binnen de Europese Unie. De rente bij Raisin loopt op dit moment op tot maximaal 1,4%.
Daarnaast ontvang je ook een welkomstpremie, indien je een spaarrekening opent via Raisin. Deze bonus kan behoorlijk oplopen.
Sparen en een rente van 1,4% ontvangen? Dat is mogelijk via Raisin. Daarnaast ontvang je ook nog eens een welkomstbonus. Het depositogarantiestelsel is bovendien van kracht.
Deposito`s versus flexibel sparen
Lange termijn deposito`s leveren doorgaans een hogere rente op dan flexibel sparen. Echter, de spaarrente in Nederland voor termijndeposito`s heeft ook het nulpunt bereikt.
In het buitenland ontvang je voor een lange termijndeposito nog wel rente. Wel is het vraag, of het verstandig is om bij de huidige lage rente jouw geld voor langere termijn vast te zetten. Dit is echter een persoonlijke afweging.