Financieel vrij

financieel vrij

Financieel vrij zijn geeft veel rust in je leven. Geldzorgen is een van de grootste oorzaken van stress. Vervolgens kan stress weer nadelige gevolgen opleveren voor de gezondheid.

Financieel vrij zijn biedt daarom grote voordelen. Maar hoe bereik je dat en wat houdt het nu precies in?

Wanneer spreek je van financiële vrijheid?

Financieel vrij zijn is geen absoluut begrip. Voor sommige mensen houdt dit in, dat zij niet langer voor een baas hoeven te werken en als het ware in volledige vrijheid kunnen leven. Voor anderen houdt het weer in dat zij voldoende inkomsten genieten, zodat zij er nooit over na dienen te denken, of zij de rekeningen wel kunnen betalen.

Financieel onafhankelijk zijn, waardoor je kunt stoppen met werken, is voor veel mensen een droombeeld. Echter, om genoeg geld bij elkaar te sparen, zodat je echt financieel onafhankelijk bent is een grote uitdaging, die ook niet voor iedereen te realiseren is.

Een passief inkomen verdienen

Je ziet de term passief inkomen steeds vaker voorbij komen. Met de term passief inkomen wordt bedoeld dat je geld verdient, zonder dat je er echt iets voor hoeft te doen. In de praktijk is dit echter een uitzondering, Mijn eigen ervaring is dat je altijd wel iets dient te doen. Stel dat je aan de slag gaat met cryptocurrencies. Ook al hoef je dan niet elke dag naar jouw werk, je dient er zeker wel wat voor te doen.

financieel vrij en passief inkomen

Zo zal je in onze opinie eerst een goede crypto training dienen te volgen, om jezelf ervan op de hoogte te brengen hoe deze markt nu precies in elkaar zit. 

Daarnaast bestaat er ook geen zekerheid, dat je op deze manier geld gaat verdienen. En zeker niet dat je voldoende geld gaat verdienen, zodat je financiële vrijheid gaat verkrijgen. Dat zijn echt de uitzonderingen.

Wil jij financiele vrijheid opbouwen? Dan is een passief inkomen eigenlijk een must.

Nieuwe uitdagingen en extra stress

Het stoppen met werken, omdat je op een bepaalde manier financieel vrij bent, kan op termijn ook weer stress opleveren. Want hoe ga je dat op lange termijn volhouden? 

Heb je bijvoorbeeld een minimumrendement nodig over jouw opgebouwde vermogen om die levensstijl vol te houden. Dan zal dit ook weer stress opleveren. 

Want zoals je wel zult weten, beleggen is nooit zonder risico. Je kunt altijd jouw inleg kwijtraken. Zeker als je met financieel risicovolle producten aan de slag gaat, zoals bijvoorbeeld investeringen via crowdfunding

Zo heb ik zelf een aantal investeringen gedaan via Mintos. Tot op heden loopt dat allemaal prima en zijn de rendementen bijzonder goed te noemen. Ik ben me er zelf echter wel van bewust, dat dit niet inhoudt dat dit altijd zo zal blijven. 

Een investering kan ook een keer uitlopen op een fiasco. Indien je geheel afhankelijk bent van hetgeen een investering op deze manier oplevert, dan ben je in mijn opinie niet financieel vrij.

Laat je niet gek maken

In mijn opinie dien je jezelf niet gek te laten maken door de succesverhalen die je online leest. Zorg er gewoon voor dat je voor jouw eigen gevoel financieel vrij bent. Dit kan je ook al bereiken wanneer je gewoon genoeg geld hebt, om goed van te kunnen leven. 

Wil je daarentegen zo snel mogelijk kunnen stoppen met werken, dan dien je jouw levensstijl hier drastisch op aan te passen. 

Je zult dan veel leuke dingen moeten laten en absolute prioriteit dienen te geven aan het opbouwen van jouw vermogen. En dan dien je eigenlijk maar te hopen dat je op een gegeven moment genoeg geld hebt, om daadwerkelijk te kunnen stoppen met werken. Dit hangt dan ook weer grotendeels af van hoeveel geld je nodig hebt om elk jaar weer van te kunnen leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *