Ben je in het bezit van een spaarhypotheek? Dan kan je met inachtneming van de voorwaarden extra storten bij de spaarhypotheek.
Extra aflossen in plaats van extra storten
Je kan er ook voor kiezen om een gedeelte van de hypotheek vervroegd af te lossen Een hypotheek verlaag je door extra af te lossen en niet door extra storten in de bijbehorende kapitaalverzekering.
Welk bedrag je zonder kosten extra mag aflossen is vastgelegd in de voorwaarden. Standaard is dit beperkt tot een bedrag van maximaal 10%. Daarna zal er door extra af te lossen een boeterente worden opgelegd.
Niet onbeperkt extra storten
Voor het bedrag dat je extra mag storten, dien je binnen de fiscale bandbreedte te blijven. Je mag niet meer dan 10 keer de laagste maandelijkse inleg extra storten. Dit beperkt de mogelijke extra storting per jaar aanzienlijk.
De kapitaalverzekering
Het kenmerk van een spaarhypotheek is dat hier een kapitaalverzekering aan is gekoppeld. Je dient elke maand een bedrag op de kapitaalverzekering te storten, waarmee je uiteindelijk de hypotheek aflost. Het grote voordeel is dat de kapitaalverzekering een gegarandeerd eindbedrag oplevert, dat genoeg is om de hypotheek mee af te lossen.
Extra storten bij een spaarhypotheek houdt in dat daarna de maandelijkse inleg zal dalen. Extra vermogen opbouwen boven het overeengekomen bedrag van de kapitaalverzekering is daarentegen niet mogelijk.
Een extra storting en de te betalen hypotheekrente
Een extra storting zorgt er niet voor dat je minder hypotheekrente gaat betalen. Het heeft alleen invloed op de aan de hypotheek verbonden kapitaalverzekering. De looptijd verkorten van de kapitaalverzekering is eventueel wel mogelijk. Hierbij hanteert elke hypotheekverstrekker zijn eigen voorwaarden.
Is een extra storting wel zinvol?
Met de lage rente op dit moment kan extra storten bij een spaarhypotheek zinvol zijn. Indien over een aantal jaren de rente stijgt, dan heb je maken met lagere maandlasten. Het verschil kan je dan gebruiken om te gaan sparen en op dat moment profiteren van de hogere rente. Dan dient de rente echter wel te gaan stijgen.
Extra geld gebruiken om te beleggen
Je kan er ook voor kiezen om het bedrag dat je beschikbaar hebt zelf te gaan investeren. op die manier kan je naast de kapitaalverzekering zelf nog een extra vermogen opbouwen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld te gaan sparen via Raisin. Dat is een van de weinige mogelijkheden waarbij je nog rente ontvangt.
Beleggen is uiteraard ook altijd mogelijk. Je hoeft alleen een beleggingsrekening te openen en kan dan direct aan de slag. Hierbij kan je het jezelf ook eenvoudig maken, door te gaan beleggen in beleggingsfondsen of indexfondsen.
Op die manier beleg je met een relatief laag risico, waarbij je toch mooie rendementen kan realiseren. Als je op deze manier extra geld stort, dan bestaat de kans dat je na het aflossen van de hypotheek nog geld overhoudt.
Op onze website kun je meer lezen over verschillende investeringsmogelijkheden. Zo gaan wij uitgebreid in op het beleggen via crowdfunding of cryptocurrencies.
Het verschil tussen een beleggingshypotheek en spaarhypotheek
Een bank spaarhypotheek was populair bij mensen die hielden van zekerheid. Mensen die bereid waren een risico te lopen kozen meer voor een beleggingshypotheek. Bij een beleggingshypotheek is het kenmerk dat het vermogen dat je opbouwt om de hypotheek af te lossen niet van tevoren vaststaat.
Dit kan zowel hoger als lager uitvallen. Door de lange looptijd van een hypotheek is de kans dat je een grote vermogen opbouwt door te gaan beleggen, in plaats van te sparen, echter aanzienlijk.
Geen voordeel van hypotheekrenteaftrek
Inmiddels is er bij zowel de spaarhypotheek als de beleggingshypotheek geen sprake meer van hypotheekrenteaftrek. Dit maakt deze hypotheekvormen dan ook aanzienlijk minder populair. De hypotheekrenteaftrek is namelijk iets wat mensen nodig hebben om de aanschaf van een eigen woning te kunnen realiseren. Zeker met de hoge huizenprijzen op dit moment.
Ben je van plan een extra storting te gaan doen, neem dan contact op met de hypotheekadviseur.