Eindkapitaal berekenen

Eindkapitaal berekenen

Een eindkapitaal berekenen kent twee varianten. Bij de ene situatie leg je een keer een bedrag in, wat vervolgens door het rente op rente effect steeds sneller gaat groeien. Bij de tweede variant leg je periodiek een bedrag in. Dit bedrag groeit vervolgens door de periodieke inleg en door de rente op de je ontvangt.

Rente op rente effect

Over de rente die je ontvangt, ontvang je in de opvolgende periode ook weer rente. Daardoor wordt het bedrag waarover je rente ontvangt steeds groter. Helaas is het bij sparen tegenwoordig wel zo, dat de rente dermate laag is, dat het rente op rente effect erg klein is.

Bij beleggen is er geen sprake van rente. Echter, de jaarlijkse rendementen die je realiseert en opnieuw investeert zorgen voor eenzelfde effect. Wel kan het bij beleggen zo zijn, dat er ook jaren van een negatief rendement sprake is.

Actuele rente

Bij de Nederlandse banken is de rente inmiddels 0%. Via Raisin is het wel mogelijk om rente te ontvangen. Door een termijndeposito te openen bij JT Banka, hetgeen je dient te doen via Raisin, kan je maximaal 1,5% rente ontvangen.

Eenmalige inleg

Het eindkapitaal berekenen bij een eenmalige inleg is relatief eenvoudig. Je kunt de volgende wiskundige formule gebruiken:

Inleg * (1+interest)^n

Eenvoudiger is om het in Excel te berekenen. Hiervoor gebruik je de formule FV (In het Nederlands TW). Je dient er hierbij op te letten dat je 0 invult bij het veld PMT en het bedrag dat je eenmalig inlegt bij PV.

Let er bovendien op dat je de inleg met een negatief teken dient in te voeren.

Periodieke inleg

De formule voor het berekenen van een eindkapitaal bij een periodieke inleg is iets ingewikkelder. Het eenvoudigst is om hiervoor excel te gebruiken. Je gebruikt dezelfde FV formule, maar vult nu het periodiek bedrag in bij het PMT. 

Je dient goed op te letten wanneer je maandelijks een bedrag inlegt. In dat geval dien je het rentepercentage te delen door 12. 

Eindkapitaal bij variabele inleg

Variabele rendementen en inleg

Verwacht je verschillende rendementen of ga je de inleg per jaar variëren? In dat geval dien je een meer gedetailleerde excel sheet aan te maken. Dit is op zich ook niet zo moeilijk, het kost alleen iets meer werk. 

Een dergelijke sheet kan noodzakelijk zijn wanneer je gaat sparen of beleggen en na verloop van tijd van plan bent om meer te gaan sparen dan te beleggen. in een dergelijk geval zal het verwachte rendement bij sparen lager komen te liggen. Een dergelijk scenario wordt vaak aangeraden naarmate de einddatum nadert. 

Wil je het geld over een paar jaar opnemen om ergens aan uit te geven? Sparen zorgt er dan voor dat je zeker weet dat je over het geld kunt beschikken. Blijf je beleggen, maar is er op het moment dat je het geld wilt uitgeven net sprake van een dip op de beurs, dan kan het zo zijn, dat je minder geld tot je beschikking hebt dan dat je had verwacht.

Wanneer je eens wilt berekenen wat jouw eindkapitaal kan zijn? Download dan onze handige excel sheet.

Excel sheet downloaden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie