Dat er een economische recessie op komst is, dat is inmiddels wel duidelijk. Of beter gezegd, deze recessie is inmiddels al ingezet. De enige vraag is hoe lang gaat deze duren en hoe diep zal deze recessie zijn?
Inhoudsopgave
Niemand kan de toekomst voorspellen
Er zijn verschillende economen, zoals bijvoorbeeld Marieke Blom er hier één van is, die hier allemaal een verschillende opinie over hebben. Ik kan je hier echter direct vertellen dat er niemand is op deze wereld die dit kan voorspellen.
Dit is nu eenmaal een gegeven, er bestaat niemand die de toekomst kan voorspellen. Om te zeggen dat er een economische recessie op komst is, is veilig om te zeggen. Daar hoef je geen hoogleraar economie voor te zijn.
Wat is een recessie nu eigenlijk?
Er wordt gesproken over een recessie wanneer de economische groei twee kwartalen negatief is. Dat dit voor de Nederlandse economie het geval zal zijn, is inmiddels al wel duidelijk. De economische recessie is op komst. Dat staat wel vast.
Daarentegen zal er hoogstwaarschijnlijk volgende jaar al weer sprake zijn van economische groeit. Een groeiverwachting die wordt uitgesproken is bijvoorbeeld 3,5 procent in 2021. Persoonlijk hecht ik niet zoveel waarde aan dit voorspellingen.
Er is zoveel onzekerheid dat het eigenlijk meer een vorm van gokken is dan dat dit gebaseerd is op feite. Komt er bijvoorbeeld aan het einde van het jaar een vaccin tegen het coronavirus, dan zou de economie best wel eens veel harder kunnen gaan groeien.
De rol van de media op een recessie
Wat echter ook een feit is en blijft, is dat je een economie een recessie kan inpraten. Zolang je maar overal leest dat er een recessie op komst is, dan zal deze er ook komen.
Wat je hier namelijk mee bereikt is dat mensen minder geld gaan uitgeven.
Er wordt angst gecreëerd waardoor mensen geneigd zijn om te gaan sparen om op die manier een buffer op te bouwen.
Hier is uiteraard niks mis mee, maar indien burgers minder geld gaan uitgeven of in het ergste geval helemaal geen geld meer gaan uitgeven, dan is een recessie onafwendbaar.
De invloed op de huizenprijzen
Hetzelfde geldt voor huizenprijzen. Zolang er maar lang en vaak genoeg wordt gesproken over een daling van huizenprijzen, dan zal dit ook gebeuren. Je ziet soms zelfs spook scenario`s voorbij komen dat huizenprijzen met 20 procent kunnen dalen.
Mensen die op het punt staan een huis aan te schaffen, zullen wachten met het doen van een aankoop. Het is immers zo, dat als je even wacht dat je hetzelfde huis voor een lager bedrag kunt kopen.
Aan de andere kant, zullen er mensen zijn die hun huis gaan verkopen, omdat ze op dit moment nog kunnen profiteren van een hogere verkoopwaarde.
De vraag zal dus afnemen en het aanbod zal toenemen. Omdat huizenprijzen ontstaan door het mechanisme van vraag en aanbod, zal het duidelijk zijn dat hierdoor de prijzen gaan dalen. Wel kan het zo zijn dat banken voorzichtiger worden bij het verstrekken van leningen in de vorm van een hypotheek. Hierdoor kan het voor potentiële kopers lastiger worden een huis aan te schaffen. Dit heeft een drukkende werking op de vraag, wat eventueel de prijzen onder druk zou kunnen zetten.
Wat geeft de markt aan betreffende huizenprijzen?
Echter, als je naar de markt kijkt, de krapte op de huizenmarkt en het relatief lage aantal huizen dat gebouwd wordt, is het twijfelachtig of dit wel echt zo zal gaan gebeuren.
Zeker als je daar ook nog eens de erg lage hypotheekrente bij in ogenschouw neemt en daarentegen de hoge huurprijzen.
In mijn opinie zijn er eigenlijk geen economische aspecten die een verwachting van een daling van de huizenprijzen rechtvaardigt.
Tenzij mensen maar genoeg angst wordt aangepraat dat dit gaat gebeuren. Aangezien huizenprijzen een pijler zijn van de economie in Nederland, vind ik het dan ook iets waar de media een belangrijke negatieve rol in speelt.
Want zelfs indien de prijzen kortstondig dalen, dan heeft de crisis van 2008 geleerd dat het niveau van de prijzen van huizen weer vrij snel boven het oude niveau van voor de crisis stonden. Daarnaast is deze crisis eigenlijk maar net iets meer dan 10 jaar geleden, maar zijn veel mensen dit al weer vergeten. Verhalen dat de wereld nooit meer hetzelfde zal zijn door de economische recessie die op komst is, geloof ik persoonlijk niet.
De toekomst van de economie in Nederland
Enige tijd geleden waren de vooruitzichten voor de Nederlandse economie nog rooskleurig. De afgelopen vier jaar is de economie hard gegroeid en daarmee ook de staatsschuld behoorlijk gedaald.
Hetzelfde geldt voor de algemene economische situatie in Nederland. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat de retail goede zomermaanden tegemoet gaat. De omzet zal over het gehele jaar best een aantal procent krimpen, maar dit zal niet dramatisch zijn.
Hetzelfde geldt voor meubelzaken en autoverkopers. Vergeet niet dat een groot gedeelte van de Nederlander dit jaar niet op vakantie gaat in het buitenland. ZIj houden dus veel geld over wat anders naar het buitenland werd gebracht.
Dit geld zal voor een gedeelte in Nederland worden uitgegevn. Want diezelfde groep mensen heeft namelijk wel vakantie en zal geld gaan uitgeven gedurende deze vakantie periode.
Daarnaast is het ook aannemelijk dat een gedeelte van dit geld gaat worden aangewend voor zaken in en rond het huis. Want indien je thuis blijft met vakantie, dan is het prettig om het huis een nieuwe look te geven.
De economische cyclus
Een recessie treed om te de zoveel jaren op. Dit is historisch gezien een feit. Waardoor een recessie optreed is echter elke keer weer anders. Dus zolang je maar lang genoeg zegt, er is een economische recessie op komst, dan zal je vroeger of later gelijk krijgen.
Werd de vorige recessie veroorzaakt door de bankencrisis, nu wordt deze veroorzaakt door de corona pandemie.
Wat de historie ons echter ook heeft geleerd is dat een economie er altijd weer over op komt. Ook na de grote depressie is de economie weer op gang gekomen en ontzettend hard gegroeid. Dat zal deze keer niet anders zijn.
Echter, tv programma`s en kranten moeten in mijn opinie stoppen met zaaien van angst. Dit zal de recessie alleen maar langer en dieper maken. Angst is een slechte raadgever en dat is in deze situatie zeer zeker het geval.
Een recessie zet bedrijven weer op scherp
Daarnaast zorgt een recessie ervoor dat bedrijven weer kritisch naar hun bedrijfsprocessen en kosten kijken. In economisch goede tijden wordt hier nogal eens te weinig aandacht aan besteed. Er komt immers toch genoeg geld binnen om deze kosten te dekken.
Wanneer de inkomsten echter dalen, dan is er opeens wel noodzaak om naar deze kosten te kijken. En dit is voor een bedrijf op lange termijn alleen maar voordelig. Het afstoten van het overbodige vet maakt een bedrijf nu eenmaal toekomstbestendiger.
Een natuurlijke selectie van bedrijven en ondernemingen
Daarnaast is het zo dat in sommige branches de concurrentie zo enorm hoog is, dat er voor de bedrijven in deze branche weinig te verdienen valt. Tijdens een recessie zullen dan de bedrijven die het minst presteren als eerste omvallen.
Dit kan er echter wel toe leiden dat de gehele branche hierdoor gezonder wordt, doordat de bedrijven die overblijven weer een fatsoenlijk inkomen genieten door de toegenomen concurrentie. Dit is misschien een hard gegeven voor de bedrijven die het niet overleven, maar aan de andere kant wel een economisch gegeven.
Hoe zelf inspelen op een recessie?
Nu er een economische recessie op komst is, is vraag hoe dit jou zelf gaat beïnvloeden. Zolang je jouw baan niet verliest, dan zal je weinig merken van een recessie. Verlies je wel jouw baan, dan kunnen de gevolgen groot zijn. Dit is echter iets wat moeilijk te voorspellen is. Want zelfs bedrijven die het doorgaans goed doen, kunnen tijdens een recessie toch mensen gaan ontslaan.
Zorgvuldig met geld omgaan is onze ogen het advies. Zorg dat je niet onnodig geld uitgeeft. Bespaar waar je eenvoudig geld kunt besparen. En dat is soms helemaal niet zo moeilijk.
Zo kun je vaak besparen op energiekosten, door over te stappen naar een andere aanbieder.
Maar bijvoorbeeld ook een gratis bankrekening openen kan zinvol zijn. Het zijn namelijk verschillende kleine besparingen die uiteindelijk het verschil kunnen maken.