Deposito rente

Deposito rente

Een kenmerk van de deposito rente is dat deze hoger wordt, naarmate de looptijd van het deposito langer is. Op dit moment is de rente echter zelfs voor een lange looptijd marginaal. Daarnaast is het aanbod ook erg beperkt. Zo biedt de ABN AMRO alleen een looptijd van 10 jaar aan en geen looptijd van 5 jaar, zoals voorheen het geval was.

1,2% rente bij een 5 jaars deposito
Tsjechisch depositogarantiestelsel is van toepassing
Minimaal 10.000€ inleg

1,5% bij 10 deposito van 10 jaar
Depositogarantiestelsel Estland
Minimale inleg: 1.000€

Banken hebben weinig interesse in spaargeld

Banken hebben in principe twee opties om aan geld te komen. Zij hebben dit geld nodig om kredieten te verstrekken. Het verstrekken van kredieten en leningen in allerlei vormen is hetgeen waar de bank zijn geld mee verdient.

EURIBOR en Lenen van andere banken

De ene mogelijkheid is om dit van andere banken of de centrale bank te lenen. Dit kan worden gedaan tegen de zogenoemde EURIBOR. Dit staat voor Euro Interbank Offered Rate. Dit rentetarief is nu al een lange tijd negatief. 

In de praktijk houdt dit in dat banken geld toe krijgen. Zo staat vandaag de 1 maands EURIBOR op -0,55%. Dus voor elk miljoen dat op deze manier wordt geleend, verdient een bank 5.500€.

Spaargeld van klanten

De andere optie om aan geld te komen om te kunnen uitlenen, is het spaargeld wat klanten bij een bank stallen. 

Het probleem voor de klanten van de bank is hier, dat de bank door middel van het aantrekken van geld via andere banken geld toekrijgt. Dus waarom zouden zij rente gaan betalen aan klanten voor het stallen van hun spaargeld?

Bovenstaande is de reden dat de deposito rente zo laag is. De bank heeft het geld gewoonweg niet nodig.

Rente en looptijd

In het verleden was het standaard dat des te langer een  bank over het spaargeld kon beschikken, des te beter dit was. Op die manier waren zij verzekerd van een vast bedrag aan spaargeld om kredieten te verstrekken. 

Dit kwam dan ook tot uiting in een hogere deposito rente voor depositos met een langere looptijd.

Ga je nu eens kijken wat een bank als de ABN AMRO aanbiedt voor deposito`s, dan is dat best wel schrikken.  De rente die je bij het afsluiten van een 10 jarige deposito ontvangt is 0,05%.

Dit is aanzienlijk minder dan de inflatie en de vermogensbelasting.

Deposito rente lange termijn

Let goed op de voorwaarden

Het kenmerk van een termijndeposito is dat er een vaste rente voor de gehele looptijd van kracht is. Steeds vaker wordt deze rente pas aan het einde van de looptijd uitbetaald.

Het tussentijds opnemen van het geld is slechts beperkt mogelijk. Er worden doorgaans wel uitzonderingen gemaakt voor speciale situaties, zoals overlijden of het worden van arbeidsongeschikt.

Wil je zonder geldige reden het geld voor het einde van de looptijd opnemen, dan dien je bijna altijd een boete te betalen. In sommige situaties, zoals bijvoorbeeld bij de DHB bank, bedraagt deze boete 1% voor elk niet volgemaakt spaarjaar. Dit terwijl de rente slechts 0,7% bedraagt. De boete is wel gemaximaliseerd op 3%. 

Deze beperkende voorwaarden zijn direct het grote nadeel voor het sparen via een deposito.

Kan je toch nog rente ontvangen?

Er zijn wel alternatieven waarbij de deposito rente hoger ligt.

In Nederland biedt Dela een deposito rente van 2%. Hierbij is het wel zo dat Dela niet onder het depositogarantiestelsel valt. Dit is dus best wel een risico.

Andere alternatieven waarbij je wel een enigszins fatsoenlijke rente ontvangt dien je in het buitenland te zoeken. Bij de Bigbank ontvang je bijvoorbeeld een rente van 1,5% bij een termijndeposito van 10 jaar.

Dit is nog steeds niet zo heel erg veel, maar wel 30 keer zo hoog als bij de ABN AMRO het geval is.

Toch rente ontvangen

Indien je toch echt een hoger rendement wilt ontvangen, dan zal je op zoek dienen te gaan naar alternatieven zoals bijvoorbeeld beleggen. Beleggen is op verschillende manieren mogelijk. Je kan dit doen op de traditionele manier, door te gaan handelen op de beurs. Maar ook cryptocurrencies en crowdfunding worden steeds populairder.

Meer en meer mensen gaan over de grens sparen

Dat de spaarrente in het buitenland doorgaans hoger ligt dan in Nederland, is de reden dat meer en meer mensen zich richten op het platform van Raisin

Op het platform van Raisin worden aanbiedingen van verschillende buitenlandse banken samengebracht. Vervolgens is het dan via Raisin mogelijk om direct een spaarrekening bij die banken te openen. Je vindt er bovendien alleen banken die onder het depositogarantiestelsel vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie