Cryptocurrency

Cryptocurrency is ontstaan om te dienen als een alternatief betaalmiddel. Hierbij is het belangrijkste kenmerk dat het om puur digitale valuta gaat. Je zal dus geen munten of briefpapier in handen krijgen.

Satoshi Nakamoto staat aan de wieg van de cryptocurrencies. Hij is namelijk degene die de Bitcoin heeft uitgevonden. Na de lancering van de Bitcoin, zijn er inmiddels al 7500 andere digitale valuta op de markt gebracht. Het overgrote gedeelte hiervan is allesbehalve een succes geworden.

Blockchain

Blockchain is onlosmakelijk aan cryptocurrency verbonden. Dit is een uitermate complexe materie. 

Simpel gezegd is het idee hierbij, dat er niet langer een centrale database bestaat waar data is opgeslagen. De data wordt decentraal in verschillende databases opgeslagen. De gedachte hierachter is, dat doordat er een database of specifieke eigenaar ontbreekt, niemand in staat is de data te manipuleren of te stelen.

Blockchain is de toekomst

De blockchain technologie wordt tegenwoordig op tal van gebieden toegepast. Er zijn zelfs experts die de verwachting uitspreken dat dit de basis voor een soort van nieuw internet zal worden. Door de decentrale opslag van data kan de privacy namelijk veel beter gewaarborgd worden.

Dat blockchain technologie op nog veel meer terreinen ingezet gaat worden is ons inziens wel een zekerheid.

Cryptocurrency en blockchain

Gaan cryptocurrencies traditionele valuta vervangen?

Er zijn een aantal landen die cryptocurrencies inmiddels als wettig betaalmiddel hebben ingevoerd. Zo is in El Salvador sinds korte tijd de Bitcoin een wettig betaalmiddel. 

De reden dat zij dit gedaan hebben is omdat zij zelf geen eigen munt hebben. Zij gebruiken de dollar.

Daarnaast zijn er niet al teveel mensen in El Salvador die een bankrekening bezitten. Dit maakt het gebruik van de Bitcoin aantrekkelijk. Voor de Bitcoin heb je namelijk geen bankrekening nodig. Het enige wat je nodig hebt is een mobiele telefoon en een app waarmee je Bitcoins kan ontvangen en uitgeven.

Gaan westerse landen de Bitcoin invoeren als wettig betaalmiddel?

Of westerse landen op korte termijn gaan volgen is niet erg waarschijnlijk. Zolang de koers van de Bitcoin grote fluctuaties vertoont, is het niet aannemelijk dat landen ervoor kiezen dit als een wettig betaalmiddel in te voeren. 

Je dient dan als het ware elke dag, of zelfs meerdere keren per dag, de prijzen in cryptocurrency aan te passen.

Digitale valuta in andere delen van de wereld

Wat wel een mogelijkheid zou zijn, is dat landen waar relatief weinig mensen een bankrekening bezitten een digitale valuta als wettig betaalmiddel gaan invoeren.

Op die manier kan het betalingsverkeer worden geoptimaliseerd.

Wel is het zo dat op dit  moment de transactiekosten nog relatief hoog zijn. Ga je een brood kopen in Bitcoins, dan zullen de transactiekosten hoger uitvallen dan de prijs van het brood.

Betaalmiddel

Het risico voor banken

Cryptocurrency vormen voor banken een behoorlijk risico. Op het moment dat cryptocurrencies het standaard betaalmiddel worden, dan zullen traditionele banken een belangrijk deel van hun oorspronkelijke functie verliezen. 

Je hebt dan namelijk geen bankrekening meer nodig. Banken nemen niet deel aan het proces van betalingen in Bitcoin. 

Maar ook de traditionele manier van geld uitlenen zal dan ophouden te bestaan. Dit zal dan via een online marktplaats plaatsvinden, waar mensen cryptocurrency aan elkaar gaan lenen en uitlenen.

Crypto: betaalmiddel of belegging?

Voorlopig zijn in onze opinie cryptocurrencies meer een beleggingsinstrument dan dat je er daadwerkelijk mee kan gaan betalen. De grote koersfluctuaties en dan met name de grote koersstijgingen van eerder dit jaar, zorgen ervoor dat het een interessant beleggingsproduct is.

Beleggen in crypto is zeer zeker niet zonder risico. In onze opinie zijn cryptocurrencies een van de meest risicovolle beleggingsproducten. Geld investeren zonder risico is het zeer zeker niet.

Kopen en verkopen van crypto

Tegenwoordig heeft elk crypto platform wel een wallet waar je de digitale valuta kan  opslaan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Bitvavo.

Je kan er echter ook voor kiezen om een eigen wallet aan te schaffen. Op die manier kan je dan jouw crypto opslaan op een eigen stukje hardware of software.

Het voordeel van een eigen crypto wallet is dat je niet afhankelijk bent van het crypto platform. Er zijn voorbeelden dat de eigenaren van een platform niet betrouwbaar waren en er vandoor zijn gegaan met alle digitale munten van hun klanten. Een recent voorbeeld hiervan is Thodex, waar de eigenaar er vandoor is gegaan met honderden miljoenen.

Indien je een eigen wallet aanschaft, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de beveiliging hiervan. En vergeet niet dat door de enorme bedragen die er in de wereld van de crypto omgaan, hackers hier grote aandacht en interesse in hebben.

Invloed op de koers uitoefenen

Een van de problematieken van de cryptocurrencies is het al dan niet uitoefenen van invloed op de koers.

Bepaalde invloedrijke mensen kunnen met een enkel bericht de koers ontzettend laten fluctueren. 

Op de beurs is er sprake van strikte regelgeving met betrekking tot het verstrekken van koersgevoelige informatie. Dit is in de wereld van de cryptocurrency nog veel minder het geval.

Koersfluctuatie

Want stel dat Elon Musk, net voordat hij zijn tweets de wereld instuurde dat Tesla had geïnvesteerd in Bitcoins, zelf fors had geïnvesteerd in Bitcoins. Dan had hij met die ene tweet ontzettend veel geld verdiend.

Kwaadwillende kunnen hierop inspelen. Doordat er relatief nog weinig sprake is van regulering, is dit in onze opinie een risico.

Welke digitale valuta worden de grote stijgers?

Welke cryptocurrencies worden nu de grote winnaars de komende jaren. Dit is de vraag waar alle experts zich mee bezig houden. Bijna elke expert is er wel van overtuigd dat de Bitcoin nog enorm veel potentie bezit om aanzienlijk in waarde te stijgen.

Maar naast de Bitcoin zijn er nog duizenden andere digitale valuta. En welke van deze valuta is het waard om in te investeren? Op dit gebied verschillen de meningen. 

Hier geldt hetzelfde als bij het beleggen in aandelen. Niemand weet wat de toekomst gaat brengen. Het is nu dan ook niet met zekerheid te zeggen welke cryptocurrencies het goed gaan doen in de toekomst.