American Express

American Express is een van de minder populaire creditcards in Nederland. Dit komt voornamelijk omdat de jaarlijkse bijdrage behoorlijk hoog te noemen is. Daarnaast  was in het verleden de commissie voor ondernemers die creditcardbetalingen via American Express ontvingen, fors hoger dan bij Visa of Mastercard. Dit was in het verleden wel 3% van de omzet.

Dit zorgde ervoor vervolgens weer voor dat de kaart niet overal geaccepteerd werd.

Geen American Express via banken

Daarnaast geven banken bijna alleen visa en Mastercard uit als zijnde creditcards. Een American Express kaart kan je als Nederlanders zijnde alleen aanvragen bij American Express zelf. Daarnaast kan je eventueel ook creditcard in combinatie met KLM aanvragen. In dat geval heet deze kaart de American Express Flying Blue card.

Welke keuzes bestaan er?

De keuzes die je hebt bij creditcard van American Express komen grotendeels overeen met hetgeen je ziet bij bijvoorbeeld Visa of Mastercard. De American Express silver card is iets wat je niet terugvindt bij Visa of Mastercard. 

Alleen de benamingen zijn iets anders. Je hebt de keuze uit:

PriveKosten per jaar
Blue Card€ 36
Green Card€ 66
Gold Card € 198
Platinum Card€ 702
Flying BlueKosten per jaar
Entry€ 35
Silver€ 75
Gold€ 170
Platinum€ 600
ZakelijkKosten per jaar
Entry€ 50
Green€ 85
Gold€ 225
Corporate€ 60
Corporate KLM€ 125
Corporate Gold€ 125

Uitgebreide verzekeringen

De instapkaart, de Blue Card biedt een aankoopbescherming. Daarnaast ontvang je 2 extra kaarten voor familieleden. De Flying Blue American Express kaart is gelinkt aan het Flying Blue programma.

De Gold Card biedt daarnaast een uitgebreide reis- en annuleringsverzekering. Daarnaast krijg je ook twee keer per jaar toegang tot een airport lounge.

Via de Gold en Blue kaart verzamel je ook punten per bestede euro.

Deze punten kan je vervolgens inwisselen bij 9 verschillende frequent flyers programma`s.

American Express verzekeringen

Bij een Flying Blue Gold Card ontvang je jaarlijks 30 XP punten, welke je helpen om de status binnen het flying blue programma te verhogen. 

De uitspraak van de Europese Unie betreffende vergoedingen 

De Europese Unie heeft in het verleden een boete van maar liefst 570 miljoen euro uitgedeeld aan Mastercard, doordat misbruik maakte van hun machtspositie.

Tijdens het onderzoek naar Mastercard is er ook gekeken naar de algemene vergoedingen die creditcardmaatschappijen in rekening brengen bij ondernemers. 

Creditcardmaatschappijen hebben dit onderzoek niet afgewacht en op voorhand al hun tarieven verlaagd. Zo zijn de maximale vergoedingen die je als ondernemer dient te betalen op dit moment:

  • 0,3% van de omzet bij betalingen met een creditcard
  • Bij online aankopen maximaal 1,5% van het bedrag van de verkoop

 

Dit heeft ook betrekking op American Express. Dit zou weleens het obstakel voor acceptatie van de kaart door ondernemers weg kunnen nemen.

Mijn eigen ervaring

Zelf ben ik uitermate tevreden over de dienstverlening. Het klopt dat de kaar wel net iets duurder is, maar tijdens het beperkt aantal keren dat ik een beroep diende te doen op de verzekeringen was dit naar volle tevredenheid. 

Daarnaast, doordat ik een Flying Blue variant gebruik, spaar ik overal Flying Blue Miles. En dit loopt toch best wel behoorlijk op. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat overal waar je met de kaart kunt betalen, dit ook daadwerkelijk te doen.

Je kunt ook Flying Blue miles kopen. Hiervoor betaal je 27,50€ per 1000 miles. Hiermee vergeleken is de jaarlijkse bijdrage van de Gold Card die ik mijn bezit heb relatief niet zoveel. Deze kost namelijk 170€ per jaar. Dit staat gelijk aan de prijs van ongeveer 6100 miles. 

Dit haal ik er meer dan uit. Wanneer je namelijk altijd tank met de kaart, de boodschappen zoveel mogelijk met de kaart betaald en ook zaken zoals uit eten dan gaat het hard. En vergeet daarnaast niet de jaarlijks vakanties. Voor mijzelf zie ik het dan ook als een goede deal.