Creditcards

Het gebruik van creditcards neemt steeds meer toe. Eerlijk gezegd, je kan eigenlijk niet meer zonder. Wanneer je op reis gaat en je wil inchecken in een hotel, dan zal er bijna altijd om een creditcard worden gevraagd. En heb je deze niet in jouw bezit, dan zal je een borg in contanten dienen te betalen.

Hetzelfde geldt bij het huren van een auto. Indien je geen creditcard hebt, dan zal je een fors bedrag in contanten dienen te betalen als borg.

Standaard creditcards

Met standaard bedoelen we een kaart waarmee je een limiet hebt die je kan uitgeven. En dit zonder dat je eerst een saldo dient te storten. Om een dergelijke kaart aan te vragen zal er een BKR toetsing worden uitgevoerd. Dit omdat het eigenlijk gewoon vergelijkbaar is met een doorlopend krediet.

De kredietlimiet is afhankelijk van jouw inkomen en uiteraard ook wat je zelf wilt. Vaak wordt er een minimum krediet van 1,000€ gegeven. Bij een American Express kaart is dit doorgaans behoorlijk wat hoger. 

Tijdig de rekening betalen

Het principe bij de standaard kaart is dat je geen rente betaald tot het moment dat je de maandelijkse afrekening ontvangt. Na het ontvangst van de afrekening heb je dan nog een termijn waarbinnen je deze dient te betalen. 

Doe je dit niet tijdig, dan wordt er begonnen met het in rekening brengen van rente. Op die manier loop je tegen extra kosten aan, die best wel fors te noemen zijn.

De rente bij te late betaling is namelijk erg hoog. Dan dien je te denken aan de maximale kredietvergoeding, welke op dit moment 14% bedraagt. Dit is vergelijkbaar met de rente die dient te betalen bij een minilening. En tegen deze minilening bestaat vanuit het AFM veel weerstand vanwege de hoge rentevergoeding.

Prepaid creditcards

Bij dit type kaart dien je eerst een saldo te storten alvorens je deze kaart kunt gebruiken. Je kan het eigenlijk vergelijken met een prepaid telefoon abonnement. Het voordeel van dit type kaart is dat je nooit onverwachte uitgaven hebt. 

Dat is met een kaart waarbij er met een krediet wordt gewerkt wel anders. Vaak doe je gedurende de maand verschillende uitgaven waarbij het totaal fors oploopt. Op het moment dat je de afrekening krijgt, dan is het totaal wat je dient te betalen bijna altijd een tegenvaller. 

Betalen met een creditcard is nu eenmaal erg eenvoudig en ook al heb je geen saldo op je bankrekening staan, je kan toch doorgaan met geld uitgeven.

Creditcard vergelijken

Eigenlijk zijn er drie bedrijven die een kaart uitgeven. Te weten:

  • Visa
  • Mastercard
  • American Express

Daarnaast worden deze kaarten aangepast door de uitgever. Zo kan je ook een kredietkaart bij de ANWB aanvragen. De echte uitgever van de kaart is dan gewoon Visa. De ANWB heeft een contract met Visa, waardoor zij onder eigen naam de kaart uit kunnen geven.

Daarnaast heb je nog verschillende type creditcards, die vaak worden aangeduid met gold, silver of platinum. Deze kaarten onderscheiden zich op het gebied van extra`s, vaak in de vorm van verzekeringen en support in het geval van noodsituaties. 

Wat de beste creditcard is, kan elk moment verschillen. Dit hangt vaak af van welke acties er lopen. Hiervan profiteren is in onze opinie aan te raden.

Een creditcard aanvragen doe je bijna altijd online. Er zijn verschillende websites waar je dit kunt doen. Vaak wordt er gewerkt met allerlei introductie aanbiedingen. 

Hierbij krijg je vaak het eerste de kaart gratis tot jouw beschikking en daarnaast wordt er ook nog vaak een cadeau bijgegeven. Bijvoorbeeld in de vorm van een cadeaukaart.