Contant geld

Contant geld

Er wordt steeds minder gebruik gemaakt van contant geld. Contant betalen heeft voor veel ondernemers niet de voorkeur. Hiervoor zijn verschillende redenen, waarbij veiligheid de belangrijkste reden is. Plekken waar veel contant geld aanwezig is, kunnen nu eenmaal een doelwit zijn voor overvallen. 

Waarom toch contant betalen?

Toch zijn er nog steeds miljarden euro aan contant geld in omloop. Dit is niet voor niks. Er bestaan theorieën, dat je geld dat je contant in jouw portemonnee hebt zitten, minder eenvoudig uitgeeft. 

Doordat je de hoeveelheid geld in jouw portemonnee ziet slinken, ga je hier zorgvuldiger mee om. Het doet als het ware elke keer weer een beetje pijn, wanneer je de hoeveelheid ziet afnemen.

Daarom zijn er mensen die bijvoorbeeld aan het begin van de maand een bepaald bedrag pinnen, om daar de boodschappen van te betalen. Zij kunnen dan precies zien hoeveel geld er nog over is en gaan er hierdoor zorgvuldiger mee om. Dit is een belangrijke reden om toch . met bankbiljetten en munten te blijven betalen.

Inzicht in de uitgaven

Persoonlijk ben ik echter van mening, dat je bij contant betalen minder inzicht hebt in waar je jouw geld aan uitgeeft. Een keer een kopje koffie, ergens wat eten, een paar kleine boodschappen en er is nog maar weinig geld over. Daarbij vraag je jezelf dan af, waar is het geld gebleven?

Geld budgetteren

Zelf ben ik meer van het budgetteren en verschillende spaarpotjes aanmaken.

Ik gebruik voor verschillende zaken verschillende bankrekeningen. Zo heb ik bijvoorbeeld één specifieke bankrekening waarmee ik alle vaste lasten betaal. 

Maandelijks stort ik daar een bedrag op, voor de kosten van de verschillende verzekeringen, energiekosten en dergelijke. Voor de rest blijf ik van dit geld af.  Daarnaast heb ik dan een specifieke rekening voor de boodschappen.

Spaarpotjes en budget

Door altijd met dezelfde pinpas te betalen, weet ik hoeveel ik heb uitgegeven en hoeveel er nog over is.

Het is wel van belang om goedkope bankrekening te openen. Zo kan je bijvoorbeeld bij bunq voor één vast bedrag per maand tot wel 25 verschillende rekeningen openen. Ook bij KNAB kan je direct 5 verschillende bankrekeningen openen, elk met een eigen pinpas. 

Op die manier kan je direct jouw geld verdelen over verschillende bankrekeningen, zonder dat je tegen extra kosten aanloopt.

Ook  kan je gebruik maken van gratis rekeningen bij bijvoorbeeld de Openbank of de N26.

Steeds minder contant geld in omloop

De hoeveelheid contant geld in omloop wordt steeds kleiner. In plaats van met biljetten en munten rond te lopen, kiezen mensen er steeds meer voor, om enkel de pinpas op zak te hebben. En zelfs dat is tegenwoordig niet langer noodzakelijk, want je kan ook gewoon met een smartwatch of mobiele telefoon betalen. Ook hier wordt steeds vaker gebruik van gemaakt.

Het gebruik van contant geld werkt crimineel geld in de hand. Geld dat je op een onwettige manier hebt verkregen, kan je niet zomaar op een bankrekening storten. De Nederlandsche bank houdt hier een zekere mate van toezicht op. 

Bij een grote storting is een bank verplicht dit te melden. Maar ook als er regelmatig kleinere bedragen worden gestort, dan valt dit onder de meldplicht. 

De toekomst van cryptocurrencies

Persoonlijk denk ik, dat in de toekomst cryptocurrencies een wettig betaalmiddel worden. Cryptocurrencies spelen al een belangrijke rol in de hedendaagse economie en zijn ook niet meer weg te denken. Op dit moment is de Europese Commissie via de Europese centrale bank zelfs een project gestart, om een eigen cryptomunt te gaan lanceren.

Wel denk ik dat dit allemaal nog ver weg is. Nu zijn crypto vooral nog een beleggingsinstrument en dat zal ook nog wel even zo blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *