CO2 budget

CO2 budget per persoon

Het plan om een CO2 budget per persoon en bedrijf in te voeren, heeft veel stof doen opwaaien. Persoonlijk vind ik dit plan van de Rabobank econoom Barbara Baarsma in de categorie krankzinnig vallen. 

Het plan van Barbara Baarsma

De gedroomde oplossing om de CO2 uitstoot terug te dringen, ligt bij Barbara Baarsma bij het toekennen van CO2 budget per persoon. Indien je jouw budget per haar niet geheel gebruikt, dan zou je het overschot kunnen verkopen. 

Op die manier zouden mensen met een smalle portemonnee worden geholpen bij de energietransitie. Met een persoonlijk CO2-budget zou je mensen hier zorgvuldiger mee moeten laten omgaan. Op die manier zouden mensen die heel erg hun best doen zelf kunnen verdienen aan vergroening.

Andere alternatieven

Voordat je overgaat op dermate dramatische maatregelen, zijn er nog tal van andere zaken die kunnen worden aangepakt. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen en een warmtepomp. Dit is op het moment praktisch onmogelijk. Producenten hebben zelfs aangegeven, dat er in 2022 geen warmtepompen meer geleverd kunnen worden. Wellicht dat de overheid hier actie op zou kunnen ondernemen.

Ook op het gebied van simpele zaken, zoals de airco aan en deuren open, winkels en kantoren die `s-nacht verlicht zijn, is nog ontzettend veel winst te boeken.

Maar ook vraag ik me af waar de bullet trains blijven, die je in verschillende landen in Azië ziet. Met een dergelijke trein zou je met een uur of 4 in Barcelona kunnen zijn. Op die manier zal je het vliegverkeer binnen Europa drastisch kunnen terugdringen.

Hetzelfde geldt voor hogesnelheidstreinen in Nederland. Wanneer je met een half uur van Amsterdam in Maastricht bent en je maakt dat betaalbaar, dan zullen veel mensen de auto laten staan. 

CO2 budget bullettrain

De overheid en technologie

De belastingdienst heeft al jaren nodig om een btw tarief voor groenten en fruit aan te passen. Ook het invoeren van een nieuwe methode om vermogensbelasting te heffen, loopt tegen praktische problemen aan, omdat de systemen bij de overheid niet op orde zijn. 

En dan wil je een complex blockchain project gaan opzetten om zodoende een CO2 budget per persoon per jaar in te voeren? 

Weerstand

Er is direct veel weerstand tegen het plan. Twitter en andere sociale media kanalen gaan helemaal los. En terecht. Dit zal een forse inbreuk op de privacy veroorzaken. Ik ben van mening dat op sommige punten de privacywetgeving te ver gaat. Denk bijvoorbeeld aan het aanpakken van fraude in de zorg, waar de privacywetgeving in de weg zit. Maar dit plan gaat mij ook veel te ver.

Timing is geen sterk punt van de econoom van de Rabobank. Dit soort plannen in de publiciteit brengen, op het moment dat er toch al ontzettend veel onrust bestaat, is absurd. 

Wat kan je hiermee bereiken?

Niks. Co2 is een wereldwijd probleem. Je dient alle landen aan boord te hebben, om echt een verschil te gaan maken. Zo is China alleen al verantwoordelijk voor meer dan 30% van de uitstoot. Als wij als Nederlanders een reductie van 50% bereiken, dan heeft dit op de wereldwijde uitstoot totaal geen invloed. 

De temperatuur op aarde zou nog net zo hard blijven stijgen. Mede vanuit dat oogpunt, is een dergelijk ingrijpend plan volstrekt krankzinnig. Het is van groot belang dat de gehele wereld met een alternatief komt om de CO2 uitstoot te reduceren. Minder vlees eten kan hierbij bijvoorbeeld helpen. 

Grote CO2 uitstoters

Op totaal niveau is China de grootste uitstoter. Als je gaat kijken naar de uitstoot per inwoner, dan springt Amerika eruit. Wel is het zo, dat Nederland ook best een grote uitstoter is van CO2. Dat wij als land onze verantwoordelijkheid dienen te nemen, is voor mij wel helder. Maar dat kan op veel andere manieren. 

Uitstoot in miljarden tonIn %
Wereld35,8 
Euopa2,87,8%
China11,131,0%
VS5,114,2%
India2,77,5%
Nederland0,160,5%

Gevolgen voor de Rabobank

De Rabobank is al de mist ingegaan met het stikstofbeleid. Zij zijn een sterke stimulator geweest van schaalvergroting. Ook dit plan helpt niet bij de populariteit van de Rabobank. Er zijn inmiddels al aardig wat mensen die hun rekening bij de Rabobanken hebben opgezegd en bijvoorbeeld zijn overgestapt naar KNAB of naar bunq.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *