Chinese yuan

Chinese yuan

De Chinese Yuan is het wettige betaalmiddel van China. De standaard gebruikte afkorting is CNY.

De wisselkoers van de Chinese munt

Tot 2005 was de koers van de Chinese munt gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar. Dat is voor een communistisch land op zich best vreemd te noemen . Sinds 2005 is de koppeling losgelaten en is de koers van de munt gaan fluctueren. Op die moment is 1 Chinese Yuan ongeveer 0,14€ waard. Voor 1 Euro ontvang je dus ongeveer 7 CNY.

De actuele dagkoers is onderstaande wisselkoers calculator terug te vinden:

Hoe heeft de koers zich ontwikkeld?

De koers van de munt van de volksrepubliek China is redelijk stabiel ten opzichte van de Euro. Eigenlijk schommelt de koers al jaren zo tussen de 0,13€ en 0,14€ ten opzichte van de Euro. In de laatste 5 jaar is er geen sprake geweest van een grote daling of stijging ten opzichte van de Euro.

De stabiliteit wordt mede ingegeven door een relatief lage inflatie. Deze inflatie ligt al jaren rond de 2%. Sommige jaren is de inflatie in China iets lager en in een ander jaar ligt deze weer net iets boven de 2%. Op zich zijn dit inflatiecijfers die zich goed laten vergelijken met West Europese landen.

Benaming van het geld in China

De benaming van het geld in de volksrepubliek China is enigszins verwarrend. Eigenlijk is het wettig betaalmiddel in China de Renminbi. Renminbi betekent “geld van het volk”. Dat is geen verrassende naam voor een communistisch land. 

Bij het wettige betaalmiddel hoort de valuta Yuan. Dit verklaart ook de afkorting, die voor de munt wordt gebruikt. Naast de afkorting CNY kom je ook de afkorting RMB tegen. 

RMB verwijst naar de Chinese Renminbi en niet naar de Chinese Yuan. De munt wordt daarom ook wel Yuan Renminbi genoemd.  

In omloop zijnde munten en bankbiljetten

De Yuan is onderverdeeld in Jiao en Fen. Hierbij is tien jiao gelijk aan 1 Chinese Yuan.1 Jiao bestaat uit tien Fen. Een jiao is dus wat we in Nederland kennen als een dubbeltje.

Munten zijn er in 1, 2 en 5 Fen. Van de Jiao zijn er zowel munten en briefjes in omloop van 1, 2 en 5 Jiao.

De Yuan kom je tegen in een munt van 1 CNY en briefjes van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 Yuan. Op de briefjes staat de afbeelding van Mao Zedong, een voormalige president van de volksrepubliek China.

Je kunt dus wel zeggen dat je in China veel verschillende munten en valuta tegenkomt. Hier moet je in het begin best wel even aan wennen.

Chinese yuan munten en biljetten

Betalen en geld opnemen in China

Inmiddels kan je in China ook goed terecht met een creditcard en pinpas. Wel is het goed opletten voor fraude. Skimming is een behoorlijk groot probleem in China. Je dient dus goed op te letten waar je een pinpas of creditcard gebruikt. 

Persoonlijk betaal ik in China de kleinere bedragen liever contant. Even snel een koffie of iets bij een kiosk op straat kopen, reken ik liever contant af.

Daarnaast maak ik gebruik van een kaart van Wise. Dit is een prepaid kaart, waarbij ik ervoor zorg dat het saldo op de kaart niet al te hoog is. Daarnaast biedt deze kaart het voordeel dat de gebruikte wisselkoers voordelig uitpakt. Een alternatief is Wirex. Ook bij Wirex ontvang je een prepaid creditcard en zijn de wisselkoersen gunstig.

Na terugkomst vanuit China, is het aan te raden om de instellingen van een pinpas direct aan te passen, zodat deze niet buiten Europa kan worden gebruikt. Voor een creditcard kan het zeker geen kwaad om de afschriften goed in de gaten te houden.

Geld overmaken naar China

Ook voor het overmaken van geld naar China zijn Wise en Wirex goede opties. Daarnaast kan je denken aan money transfer services zoals Currencyfair en Remitly. Dit zal je veel geld besparen ten opzichte van  het gebruik van een bank. Zo ben je bij Wise voor het overmaken van een bedrag van 100€ slechts 2,57€ kwijt aan transactiekosten. Geld overmaken naar een ander land kan veel goedkoper dan via een bank.

Veiligheid

Op zich is China een veilig land. Wel dient je te letten op de kleine criminaliteit zoals zakkenrollen. Daarnaast dien je er goed op te letten dat je niet wordt opgelicht. Zo zijn er verhalen van mensen die een traditionele Chinese theeceremonie bijwonen en na afloop een torenhoge rekening krijgen gepresenteerd.

Als je in China op vakantie gaat, dan wil je uiteraard een trip naar de Chinese muur maken. Dit is ook zeer zeker aan te bevelen. Let er dan goed op, bij wie je deze tour boekt. Doe vooraf jouw onderzoek en ga met een organisatie op pad die goed bekend staat. 

Het probleem is dan echter wel, dat indien een organisatie een goede reputatie heeft opgebouwd, dat dan talloze andere aanbieders van dagtrips, dezelfde naam zullen gaan gebruiken.

Internetgebruik in China

Het internetgebruik in China is anders dan dat we dat in Nederland kennen. Zo is Google geblokkeerd. Een oplossing hiervoor is het aanschaffen van een VPN, zodat je de blokkade kan omzeilen. Anders kan je nog gebruik maken van andere zoekmachines, zoals Yahoo of Baidu.

Ook is Whatsapp is zonder VPN niet te gebruiken in China. Dit is best lastig voor ons Nederlanders. Je kan WeChat gebruiken als alternatief. 

Historie van de Chinese munt

De Yuan bestaat al sinds 1369 en komt voort uit de Yuan Dynastie.De centrale bank heeft lange tijd vastgehouden aan een koppeling met de Amerikaans dollar. In de jaren 80 is de waarde van de munt sterk gedevalueerd om de export te stimuleren. Dit heeft kwaad bloed gezet in Europa en Amerika. Eigenlijk was er sprake van, dat de export van Chinese producten op een kunstmatige manier goedkoop werd gemaakt.

Om dit tegen te gaan, werden er verschillende importheffingen opgelegd. 

.Inmiddels is de koers van de munt gekoppeld aan verschillende valuta, zoals de Euro, Yen en Dollar. Hierdoor is er sprake van een stabiele munt. Wel kan je er vraagtekense bij zetten, of dit de manier is om een koers te bepalen van een munt. De koers van vreemde valuta dient eigenlijk op een open markt te worden bepaald.

De koers van de Chinese Yuan en het dreigen met invoerrechten, zal altijd een thema blijven. Aan de ene kant zijn veel bedrijven en landen afhankelijk van goedkope importen uit China. Aan de andere kant zijn deze goedkope importen een bedreiging voor de locale economie van veel landen.

De Chinese Yuan is het wettige betaalmiddel in China. Hoe kan je het beste aan deze valuta komen Wat is voordeliger geld wisselen of pinnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show

Tot wel 7 keer goedkoper geld overmaken naar het buitenland? Dat kan met Wise!

Dit zijn de bedragen in USD die iemand ontvangt wanneer je 100€ naar Amerika overmaakt:

Wise: $115,97
Rabobank $99,46
ABN AMRO $106,65
ING $103,59