Canadese dollar

Canadese dollar

De munteenheid van Canada is de Canadese dollar. 

De actuele wisselkoers

In onderstaand overzicht is de actuele wisselkoers van de Canadese dollar ten opzichte van gangbare andere valuta`s weergegeven. De afgelopen maanden fluctueert de koers zo tussen de 1,40 en 1,60. 

Dit houdt in dat je ongeveer 1,40 tot maximaal 1,160 Canadese dollars ontvangt voor 1 euro. De koers is dus lager dan die van de Amerikaanse dollar. Deze schommelt de laatste maanden zo rond de 1,11.

Ontwikkeling van de wisselkoers van de Canadese dollar

Ten opzichte van de euro is de koers vrij sterk op dit moment. Zo noteerde de munt in een jaar geleden nog rond de 1,53 ten opzichte van de euro. Dit is een verschil van zo rond de 10% ten opzichte van de laagste koers van eind juli 2020. Deze stijging was overigens niet verwacht.

De inflatie in Canada is vergelijkbaar met de inflatie die we in Nederland kennen. Een koersschommeling uit zich dus direct in de koopkracht van de euro in Canada. Met een zwakke wisselkoers van de Canadese dollar kan je dus meer doen met één euro. 

Beschikbare bankbiljetten en munten

Bankbiljetten zijn beschikbaar in 5, 10, 20, 50 en 100 dollar. Het bankbiljet met de hoogste waarde is op dit moment zo rond de 65€ waard.

Munten zijn er uiteraard ook. Deze vind je terug in de waardes van 2 en 1 dollar. Daarnaast zijn er ook munten met een waarde van 5, 10, 25 en 50 cent. De munt van 100 cent staat gelijk aan 1 dollar. 

Nadat in 2013 is besloten de betalingen af te ronden, zijn de 1 en 2 cent munten uit het straatbeeld verdwenen.

Afbeeldingen op bankbiljetten en munten

Op de verschillende munten vind je op de voorkant de afbeelding van koningin Elizabeth II. Op de achterkant worden verschillende dieren afgebeeld, die symbool staan voor Canada. Dit zijn respectievelijk de bever, de kariboe en de common loon vogel.

Op de bankbiljetten vind je verschillende afbeeldingen. Dit zijn op dit moment:

  • 100 dollar Sir Robert Borden
  • 50 dollar William Lyon Mackenzie King
  • 20 dollar Koningin Elizabeth II
  • 10 dollar Sir John.A. Macdonald
  • 5 dollar Sir Wilfrid Laurier
Canadese dollar biljetten

Historie

Tot 1949 was het Britse pond een wettig betaalmiddel in Canada. Na die datum is het enige wettelijke betaalmiddel de Canadese dollar. 

In de historie is de munt meerdere malen gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Dit was bijvoorbeeld het geval in de zestiger jaren. Sinds 1970 is de waarde van de munt losgekoppeld van de Amerikaanse dollar. Dat neemt niet weg, dat in de praktijk de koersen van de munten, vaak in vergelijkbare mate fluctueren ten opzichte van de euro.

De bankbiljetten die op dit moment worden gebruikt zijn geïntroduceerd in 2011. Voor dat jaar werden de afbeeldingen regelmatig gewijzigd.

Hoe kom je aan Canadese dollars

In Nederland kan je terecht bij  het gwk travelex om aan de Canadese dollar (CAD) te komen. De hoeveelheid Canadese dollars die je op die manier ontvangt valt dan echter tegen. Op dit moment ontvang je ongeveer 123 Canadese dollars voor een bedrag van 100 euro. Dit terwijl de wisselkoers ongeveer rond de 1,41 ligt.

Op voorhand contant geld meenemen naar Canada is dan ook niet de beste optie om aan de valuta te komen. Ter plekke pinnen zal je meer dollars voor jouw euro`s opleveren. 

Aangezien het in Canada absoluut geen probleem is om een geldautomaat te vinden en daarnaast bankpassen goed geaccepteerd worden, is pinnen in onze ogen de beste optie.

Uiteraard is het wel fijn om alvast wat vreemde valuta op zak te hebben, wanneer je op de bestemming arriveert. Daarom zou je kunnen overwegen op voorhand een klein bedrag te wisselen bij GWK travelex. Op die manier hoef je dan niet direct op zoek naar een geldautomaat, nadat je arriveert na een lange vlucht.

Hoeveel kan je pinnen in Canada

Hoeveel je in 1 keer kan pinnen in Canada hangt af van de bank waar je dit doet. Wel is het zo dat je in de praktijk vrij grote bedragen kan opnemen. De meeste geldautomaten zullen je een bedrag van 1000 dollar in 1 keer laten pinnen.

Hiervoor is het wel noodzakelijk dat je jouw pinpas goed hebt ingesteld. Deze dient op wereldwijd pinnen te staan.

Canadese dollar pinnen

Indien je dit vergeet, dan zal je geen geld kunnen opnemen in Canada.

Daarnaast zijn er kosten verbonden aan het opnemen van geld. Deze variëren van bank tot bank. Zo betaal je bij de SNS bank 4€ per geldopname. De N26 bank, bunq en de Openbank bieden mogelijkheden tot het gratis opnemen van geld. Dit is dan wel beperkt tot een maximaal aantal keer gratis pinnen per maand.

Bij de Openbank is het gebruik van een geldautomaat  bij een filiaal van de Santander bank altijd gratis. Dit geldt wereldwijd, dus ook voor Canada.

Geld overmaken naar Canada

Heb je geen contant geld nodig, maar dien je geld giraal over te maken naar een persoon of bedrijf in Canada? Dan zijn zowel Wise en Azimo goede opties. Hiermee zal je aanzienlijk besparen op de transactiekosten. En daarnaast zal er geen wisselkoersopslag worden toegepast. Dit zal je veel geld besparen.

Geld overmaken naar het buitenland is altijd voordeliger door gebruik te maken van een money transfer service, in vergelijking met een bank.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show

Tot wel 7 keer goedkoper geld overmaken naar het buitenland? Dat kan met Wise!

Dit zijn de bedragen in USD die iemand ontvangt wanneer je 100€ naar Amerika overmaakt:

Wise: $115,97
Rabobank $99,46
ABN AMRO $106,65
ING $103,59