Braziliaanse reaal

Braziliaanse reaal

De Braziliaanse reaal is het wettige betaalmiddel van Brazilië. De munt wordt afgekort met de code BRL.

De wisselkoers van de Braziliaanse munt

De koers van de Braziliaanse reaal is sinds januari 2020 sterk gedaald. Eind 1999 ontving je nog ongeveer 4,5 BRL voor een euro. Op dit moment ontvang je ongeveer 6 BRL voor een euro. De exacte wisselkoers van vandaag is in onderstaande tabel terug te vinden.

Doordat de koers op dit moment sterk aan het schommelen is, is het raadzaam de actuele dagkoers te bekijken en niet de koers van een aantal weken of maanden geleden.

Ontwikkeling van de wisselkoers

Zoals al aangegeven, is de waarde van de munt het afgelopen jaar sterk gedaald. In de jaren daarvoor was de koers redelijk stabiel. Deze schommelde zo tussen de 3,5 en 4,5 ten opzichte van de euro. De sterke daling van de koers is met name ingegeven door de economische onzekerheid in Brazilië. 

De munt was lange tijd gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Deze koppeling is echter sinds 1999 weer losgelaten. 

Munten en bankbiljetten

Er zijn verschillende bankbiljetten in omloop, van respectievelijk 2, 5, 10, 20, 50 en 100 reaal.  Het bankbiljet van 1 Braziliaanse reaal is niet langer in omloop.

Centen worden centavo genoemd. Van deze munten zijn er munten van 5, 10, 25 en 50 centavo in gebruik. Ook bestaat er een munt van 1 Braziliaanse reaal, die het bankbiljet van 1 Braziliaanse reaal heeft vervangen..

De huidige munteenheid van Brazilië is sinds 2010 in omloop.

Betalen en geld opnemen in Brazilië

Er zijn voldoende mogelijkheden om te pinnen in Brazilië. Zeker in de grote steden en in de toeristische gebieden. In deze gebieden kan je doorgaans ook goed terecht met een creditcard

Op plekken zoals in kleinere restaurants, is dit echter niet altijd het geval. Vanuit dat oogpunt is het verstandig om een bedrag aan contant geld op zak te hebben. Ook komt het voor dat er storingen zijn, waardoor betalen per kaart niet mogelijk is.

Het leven in Brazilië is goedkoop, waardoor er geen noodzaak is om veel contanten op zak te hebben. In Nederland kan je via gwk travelex Braziliaanse reaal bestellen. Doe dit echter wel op tijd, want het is geen overdreven gangbare valuta.

Veiligheid en contant geld

Veiligheid is een probleem in Brazilië. En dan met name in de grote steden. Vanuit dat oogpunt is het raadzaam om overdag te pinnen.

Daarbij is het ook van  belang om goed op de omgeving te letten.

Het is raadzaam om in de buurt van het hotel geld op te nemen en vervolgens de bankpas weer terug te brengen naar het hotel. En deze ook veilig in de kluis te bewaren. 

Zelf zijn wij meerdere malen in Brazilie geweest. Persoonlijk hebben wij niks vervelends meegemaakt, of ons onveilig gevoeld. Dat neemt niet weg dat je toch dient op te letten.

Braziliaanse reaal veilig betalen

Geld overmaken naar Brazilië

Geld overmaken naar Brazilië kan een dure aangelegenheid zijn. Dit is echter niet het geval als je gebruik maakt van de diensten van Wise, currencyfair of een andere betaaldienst. In dat geval zullen de transactiekosten veel lager uitvallen. Ook zal de wisselkoers die wordt  gebruikt bij het uitvoeren van de betaling, veel gunstiger uitvallen. 

Dit geldt overigens niet alleen voor Brazilië. Geld overmaken naar het buitenland via een geldtransfer service is zowiezo de meest voordelige optie.

> Eenvoudige website of app
> Gebruik van middenkoersen
> Tot wel 75% goedkoper

> Handige app
> Profiteer van de middenkoers
> Geld wordt direct overgemaakt

> Geld overmaken is eenvoudig
> Middenkoers als uitgangspunt
> Geld wordt direct overgemaakt

> Gunstige wisselkoersen
> Kostenloze vreemde valutarekening
> Valuta kopen en verkopen via P2P markt

> Vergunning afgegeven door de DNB
> 2 gratis betalingen voor nieuwe gebruikers
> Transfers uitgevoerd binnen 1 uur

> Maak geld over naar 160 landen
> Geld wordt binnen 30 minuten ontvangen
> Transactiekosten lager dan bij een bank

> Maak geld over naar 190 landen
> Betere wisselkoers bij grote bedragen
> Wisselkoers vastleggen

Historie van de Braziliaanse munt

Wat veel mensen niet weten, is dat de eerste munt die in Brazilië werd gebruikt, de gulden was. Hiervoor dien je wel terug te gaan naar het jaar 1624. De gulden was echter niet al te lang het betaalmiddel in Brazilië. In 1654 werd er een lokale munt ingevoerd.

Torenhoge inflatiecijfers

Brazilië heeft een historie van hoge inflatie. Hierdoor is door de jaren heen de munt meerdere malen vervangen, waarbij er telkens een aantal nullen van de wisselkoers werden afgehaald.

Met name in de jaren tachtig en negentig was de inflatie enorm, met 1993 als recordjaar. In dat jaar bedroeg de inflatie bijna 2500%. Dit zorgde ervoor, dat de centrale bank genoodzaakt was meerdere malen een nieuw betaalmiddel in te voeren.

De laatste 5 jaar is de inflatie enigszins onder controle. Deze schommelt zo tussen de 4% en 6%. Nog steeds veel hoger dan dat we in Nederland tot dit jaar kenden, maar slechts een fractie van hetgeen Brazilië gewend was.

Toch zorgen deze inflatiecijfers ervoor dat de munt jaarlijks enigszins devalueert, waardoor je meer Reais ontvangt voor euro`s.. Het is verstandig hier rekening mee te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show

Tot wel 7 keer goedkoper geld overmaken naar het buitenland? Dat kan met Wise!

Dit zijn de bedragen in USD die iemand ontvangt wanneer je 100€ naar Amerika overmaakt:

Wise: $115,97
Rabobank $99,46
ABN AMRO $106,65
ING $103,59