Bitcoin mining

Bitcoin mining

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat je met bitcoin mining ontzettend veel geld kunt verdienen. Wanneer je erin slaagt een blok aan de Bitcoin blockchain toe te voegen, dan ontvang je op dit moment 6,25 Bitcoins. Dat is op dit moment toch 325.000€. 

Als het zo eenvoudig zou zijn om geld te verdienen, dan zou iedereen dit doen. Omdat dit niet het geval is, wordt gelijk duidelijk dat het niet zo eenvoudig is. Daarnaast is het maar de vraag of het nog wel winstgevend is.

Wat is bitcoin mining nu eigenlijk?

Bij bitcoin mining dien je uitermate complexe wiskundige formules op te lossen.  Hiermee worden transacties uitgevoerd en bevestigd. Je helpt dus als het ware om de Bitcoin draaiende te houden. Een groep van goedgekeurde transacties vormen vervolgens een blok. Standaard wordt er hier eigenlijk altijd de Engelse term voor gebruikt en wordt er gesproken over een block.

Bitcoin mining blockchain

Deze blokken worden vervolgens samengevoegd tot een chain. Hier komt de de naam blockchain dan ook vandaan. Met Bitcoin mining voeg je een blok toe aan de ketting.

De rol van de veranderende hash

Een hash is een soort van vingerafdruk. Elk nieuw blok dat wordt gegenereerd heeft een hash van het vorige blok. Zo ontstaat er een keten van blokken die aan elkaar verbonden zijn. Vandaar de naam blockchain. Wordt er iets in een blok verandert, dan veranderen alle verbonden blokken ook.

Een hash is een reeks van cijfers en letters. Deze reeks is willekeurig en hoeft per definitie ook niet dezelfde lengte te hebben. Aan het genereren van een hash liggen de complexe wiskundige formules ten grondslag. Voor het genereren van een hash wordt het SHA-256 algoritme gebruikt.

Proof of work

Er dienen dus wiskundige formules te worden opgelost om een blok te creëren. Heb je een formule opgelost? Dan wordt deze gecontroleerd door het netwerk. Indien de oplossing juist blijkt, komt er een nieuw blok tot stand. Dit wordt het proof of work genoemd.

Cloud mining en mining pools

Omdat het voor de gemiddelde persoon een te grote investering is om zelf actief Bitcoins te gaan minen, wordt er ook veel gebruik gemaakt van cloud mining en mining pools. Bij cloud mining besteed je als het ware de mening uit aan een datacenter. Een datacenter heeft vaak betere energietarieven waardoor het minen goedkoper wordt. Ook beschikken zij over de meest geavanceerde technologie, waardoor de kans op een goed resultaat groter wordt.

Cloud mining

Bij mining pools maak je gebruik van een netwerk, waarbij iedereen bepaalde rekenkracht levert voor het minen. Je deelt hierdoor de kosten maar ook de opbrengsten.

Bij zowel het gebruik van een cloudminer of een mining pool dien je erg alert te zijn voor oplichters. Blijk je in zee te zijn gegaan met oplichters, dan zal je wel de kosten hebben maar zal er uiteindelijk niets binnenkomen. Dit kan je veel geld gaan kosten.

Teruglopende block reward

In tegenstelling tot veel andere crypto, is het aantal Bitcoins wat beschikbaar wordt eindig. Het maximale aantal Bitcoins wat in omloop wordt gebracht is maximaal 21 miljoen. Dit is waarschijnlijk ook een grote factor achter het succes van de Bitcoin. Er wordt als het ware schaarste gecreëerd.

Het aantal Bitcoins wat wordt gemined wordt hierdoor steeds minder. Om dit te bewerkstelligen wordt na elke 210.000 blokken die worden gecreëerd de beloning gehalveerd. Dit maakt het steeds minder interessant om Bitcoins te gaan minen waardoor er minder Bitcoins bij zullen komen. Tenzij uiteraard de koers enorm gaat stijgen.

Handelen of minen?

Waar is nu het meeste geld mee te verdienen? Kan je beter gaan handelen in Bitcoins, of levert Bitcoin minen meer op? Dit is op voorhand niet te zeggen. Beide methoden zijn daarnaast erg risicovol.

Voordat je daadwerkelijk gaat handelen in Bitcoins of andere crypto is het bovendien verstandig om eerst de nodige kennis op te doen. Op dit gebied kan ik zowel de Beleggers Academy als ook de Crypto Masterclass aanbevelen. Op die manier kom je goed beslagen ten ijs. Van complexe thema`s tot simpele vragen zoals hoe koop je Bitcoins, het komt allemaal aan bod in de genoemde trainingen.

Benodigde hardware is erg kostbaar

Om de complexe wiskundige formules op te lossen met een normale PC kan je wel vergeten. Je hebt hiervoor een soort van super computer nodig. Doorgaans wordt hiervoor een application-specific integrated circuit gebruikt, of afgekort ASIC. Dit is vrij kostbare apparatuur. Je dient te rekenen op een bedrag van 7.000€.

Daarnaast zal je met één van de dergelijke apparaten nog weinig bereiken. Omdat je er meerdere nodig hebt om daadwerkelijk Bitcoins te kunnen minen, loopt de investering al snel op.

Dure hardware

Wat je daarom ziet is dat er pools worden opgezet. Het nadeel is dan wel, dat je Bitcoins die worden verdiend dienen te worden gedeeld.

Energieverslindende activiteit

Niet alleen de aanschaf is een kostbare zaak. Het stroomverbruik is ook enorm. In 2019 is hier onderzoek naar gedaan en werd duidelijk dat 1 ASIC evenveel stroom verbruikt als een half miljoen play stations. Zeker met de huidige energieprijzen in Nederland is dit simpelweg niet rendabel wanneer je gebruik maakt van het stroomnet.

Het enorme stroomverbruik is direct één van de grote bedreigingen van de Bitcoin. Op dit moment wordt er ingeschat dat 75% van de Bitcoin mining plaatsvindt in China, waarbij de energie wordt opgewekt door kolencentrales. 

Als er geen actie wordt ondernomen, dan zal het stroomverbruik van de Bitcoin jaarlijks bijna 300 miljard kilowattuur gaan kosten. Dit is ongeveer 2,5 keer het totale energieverbruik van Nederland op dit moment.

Er wordt zelfs gesteld, dat China nooit aan de klimaatdoelstellingen kan voldoen zolang zij op deze schaal Bitcoins blijven ondersteunen. Hierdoor heb ik mijn twijfels of de Bitcoin wel de beste crypto op langere termijn is. 

Risico`s van Bitcoin mining

De opbrengst van Bitcoin mining hangt af van de koers van de Bitcoin. Indien de koers opeens zou instorten, dan zal het direct een verliesgevende activiteit worden. De schommelingen van de Bitcoin koers betekent dan ook een groot risico voor diegenen die zich hierop toeleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *