Betalen met contant geld

Betalen met contant geld

Betalen met contant geld komt steeds minder vaak voor. Zelfs op plekken zoals de markt wordt het grootste gedeelte al betaald met een pinpas.

Complottheorieën

En groep complotdenkers zien hier een strategie in van de overheid. Door een cashless samenleving zouden mensen beter kunnen worden gecontroleerd. Zij vergeten hier echter dat het gebruik van cryptocurrencies er juist toe zal leiden dat overheden nog veel minder inzicht krijgen in het betalingsverkeer. 

De echte redenen voor de afnemende populariteit van contant geld

De daadwerkelijke redenen dat betalen met contant geld steeds verder afneemt ligt zowel bij de consument als ook bij de banken. 

Pinbetalingen zijn eenvoudiger

Voor de consument is het nu eenmaal veel simpeler om te betalen met een bankpas, dan dat je eerst dient te pinnen en daarna ook nog maar genoeg contant geld op zak dient te hebben, om daadwerkelijk te kunnen afrekenen.

Inzicht in de uitgaven

Indien je per pin betaalt, dan heb je achteraf een veel beter inzicht in waar jouw geld naartoe is gegaan.

Daarnaast kan je tegenwoordig ook al vast budgetten opstellen voor bepaalde uitgaven, zodat je jouw uitgaven beter onder controle houdt. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij  banken zoals bunq of de N26.

Inzicht en betalen met contant geld

Goedkoper betalen

Ga je naar het buitenland, dan ben je voordeliger uit door te betalen met een bankpas. Aan het wisselen van geld naar een vreemde valuta zijn nu eenmaal hoge kosten verbonden. Ook aan het pinnen zijn kosten verbonden. Betaal je met jouw bankpas, dan ben je uiteindelijk het goedkoopste uit.

De kosten en veiligheidsfactoren voor banken en detailhandel

Voor banken is er ook een belangrijke reden om het betalen met contant geld niet te promoten. Dit zijn de kosten die hieraan zijn verbonden. Contant geld komt op een gegeven moment weer terug bij een bank. Zij dienen dit contante geld vervolgens te verwerken, hetgeen tijd en geld kost.

Ook het onderhoud van geldautomaten is voor banken een dure aangelegenheid. Daarnaast komt hier ook het thema veiligheid om de hoek kijken. Door het grote aantal plofkraken wil eigenlijk niemand meer een geldautomaat bij hem of haar in de buurt hebben. Het risico wordt simpelweg te groot. 

Maar ook winkeliers die aan het einde van de dag een groot saldo aan contant geld in de kassa hebben zitten lopen een risico. Vanuit dat oogpunt is het ontvangen van pinbetalingen, door een winkelier of restauranthouder, een risico beperkende factor die niet te onderschatten is.

Er zijn dus voldoende redenen voor zowel consumenten en banken om het betalen met contant geld te beperken. Contant betalen biedt nu eenmaal veel nadelen.

Het zwarte circuit en crimineel geld

Vanuit de overheid is het verdwijnen van contant geld ook een goed instrument om zowel het zwarte circuit als de criminaliteit te beperken. Beide kun je nu eenmaal niet betalen via een bankoverschrijving.

Vanuit dat oogpunt is contant geld voor financiële instellingen een risicofactor. 

Zwart geld

Het risico dat het om zwart geld, of crimineel geld, gaat ligt altijd op de loer. Vanuit oogpunt van de wetgeving tegen witwassen hebben banken hier veel verantwoordelijkheid. Deze risico`s kunnen zij beperken door het contant geld uit het straatbeeld te laten verdwijnen.

Wat brengt de toekomst

Dat contant geld in de toekomst nog meer uit het straatbeeld gaat verdwijnen staat bijna wel vast. De methoden waarmee je kunt betalen nemen steeds verder toe. Het betalen per smartwatch of telefoon is in Nederland, in vergelijking met andere landen, tot op heden nog redelijk beperkt. Dit zal echter ook in Nederland alleen maar gaan toenemen. Het biedt gewoonweg ontzettend veel voordelen.

De huidige generaties zijn nog opgegroeid met contant geld. Dit zal echter in de loop der jaren steeds minder worden. Toekomstige generaties zullen niet anders weten, dan dat je betaalt met een bankpas, telefoon of smartwatch.

De rol van centrale banken

De Europese centrale bank heeft niet zolang geleden aangekondigd dat ook zij hun eigen cryptomunt zullen gaan lanceren. Persoonlijk ben ik hier nogal sceptisch over. Het principe van een cryptomunt is de decentrale opslag en anonimiteit. 

Zodra een centrale bank zich ermee gaat bemoeien, dan komen deze principes onder druk te staan. Het staat voor mij dan ook vast, dat mensen hier erg sceptisch tegenover zullen staan. Inclusief mijzelf. Zelfs als het een wettig betaalmiddel wordt, dan zal de acceptatie niet eenvoudig worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *