Betalen in het buitenland

Betalen in het buitenland

Betalen in het buitenland brengt vaak onverwachte en eigenlijk ook verborgen kosten met zich mee. Onopgemerkt betaal je vaak een klein bedrag. Verblijf je echter lang in het buitenland, dan kan je uiteindelijk toch een fors bedrag kwijt zijn. Wil je een bankrekening openen en pin of betaal je regelmatig in het buitenland? Lees dan vooraal verder.

SEPA en niet SEPA landen

Er is een groot onderscheid tussen SEPA landen en niet SEPA landen. Ga je betalen in het buitenland in een SEPA land, dan zullen er geen extra kosten in rekening worden gebracht. De uitzonderingen zijn de SEPA landen welke een lokale valuta hanteren en niet de euro. Buiten Europa is er zowiezo geen sprake van SEPA. SEPA staat namelijk voor Single Euro Payments Area.

Dit zijn de Europese landen die tot de SEPA zone behoren, maar niet de EURO hanteren:

BulgarijeGibraltarJerseyRoemenië
KroatieHongarijeLiechtensteinZweden
TjechieIJslandNoorwegenZwitserland
DenemarkenIsle of ManPolenVerenigd Koninkrijk

Omdat deze landen niet de EURO hebben ingevoerd, krijg je te maken met wisselkoersen en transactiekosten.

SEPA - geen EURO

Als eerste dien je te letten op de wisselkoers die wordt gehanteerd. Bijna elke bank hanteert namelijk een toeslag op deze wisselkoers. Indien je jezelf baseert op de officiële wisselkoers, die je op verschillende websites tegenkomt, dan kom je uiteindelijk bedrogen uit.

Daarnaast wordt er dan ook een vast bedrag aan transactiekosten gehanteerd indien je gaat pinnen. Op dit moment berekenen banken de volgende kosten:

BankVaste kostenWisselkoersopslag
Rabobank€ 2,501,20%
ING€ 2,501,20%
KNAB€ 0,000,50%
ABN AMRO€ 2,251,20%
ASN€ 4,001,20%
N26€ 0,001,70%
bunq*€ 0,000%

Afhankelijk van de bankrekening bij bunq kan je een aantal malen per maand gratis pinnen. Heb je deze limiet bereikt, dan wordt er 0,99€ per transactie in rekening gebracht.

Geld wisselen

Ga je geld wisselen om te betalen in het buitenland, dan ben je het duurste uit. De opslag op wisselkoers is dan namelijk het grootst.

Zo ontvang je bij GWK Travelex op dit moment 77,18 GBP voor 100 EURO. Dit terwijl de officiële wisselkoers 1,17 bedraagt. Je zou dus verwachten om 85,47 GBP te ontvangen. Dit is dus maar liefst 10% minder. 

Hierdoor ben je als het ware 10% duurder uit in Engeland dan dat je zou verwachten op basis van de officiële wisselkoers. 

Dit zal bij wisselen bij een bank, zoals de ABN AMRO, niet veel anders zijn. Vaak dien jezelfs nog extra kosten te betalen. 

Indien je op vakantie gaat is het op voorhand wisselen van geld niet de voordeligste optie om aan buitenlandse valuta te komen. Aan de andere kant is het vaak wel prettig om een bedrag aan lokale valuta mee te nemen, zodat je niet direct op zoek hoeft naar een wisselkantoor of geldautomaat. Ook al brengt dat dan wel extra kosten met zich mee.

Wissel je wel op voorhand vast Euro`s voor vreemde valuta, neem dan wel nog gewoon een extra betaalmiddel mee. Je kan altijd in een situatie terechtkomen dat je extra geld nodig hebt. Een betaalpas of creditcard, maestro of v pay, waarmee je kunt betalen zal dan uitkomst bieden.

Multi currency rekening

De voordeligste manier om te betalen in het buitenland is het gebruik van een multi currency rekening. Op die manier betaal je altijd tegen de officiële middenkoers. Dit kan je dus zomaar 10% schelen, in vergelijking met het wisselen van geld via GWK Travelex.

Wise biedt een multi currency rekening aan welke bovendien kostenloos is.

Betalen in het buitenland multi currency

Banken zonder wisselkoersopslag

Open je een bankrekening bij de N26 of bij bunq, dan kan je ook betalen zonder dat er een wisselkoersopslag wordt toegepast. Betalen in het buitenland wordt dan omgerekend in euro`s tegen de officiele middenkoers. Zonder wisselkoersopslag. Bij het pinnen worden er evenuteel wel kosten in rekening gebracht. Deze kosten zijn terug te vinden in bovenstaande tabel.

Contant geld opnemen in het buitenland

Indien je gaat pinnen in het buitenland krijg je soms de vraag of je wilt dat het bedrag in vreemde valuta of in Euro`s wordt afgeschreven. Indien je kiest voor Euro`s dan wordt de vreemde valuta door de bank waar je pint omgerekend naar Euro`s. 

Het is goed om te weten dat in de praktijk blijkt, dat er op die manier doorgaans niet de beste wisselkoers wordt gehanteerd. Integendeel, in de meeste gevallen is deze zelfs erg onvoordelig. Beter is dus om gewoon te kiezen voor lokale munteenheid en niet voor het Euro bedrag. In het Engels kies je dan voor “without conversion”.

Transactiekosten bij het pinnen

Je zal per opname dienen te betalen. Hierdoor dien je  een afweging te maken. Aan de ene kant wil je niet elke dag pinnen, maar je wilt ook weer niet met een groot bedrag over straat. 

Je zou er dan voor kunnen kiezen om iets meer te pinnen en een gedeelte in een kluis in het hotel bewaren.

Een tip, indien je een gratis bankrekening opent bij de Openbank kan je wereldwijd gratis pinnen bij de Bank Santander

Pinnen in het buitenland

Hierdoor kan je tijdens een vakantie of zakenreis de transactiekosten van het pinnen uitsparen.

Veilig betalen in het buitenland

In sommige landen dien je voorzichtiger te zijn dan dat je in Nederland al bent. Vanuit dat oogpunt is het verstandig om geen al te hoge dagelijkse limiet voor het pinnen in te stellen. Dit kan je eenvoudig via het mobiel bankieren instellen.

Ga ook niet met grote bedragen contanten over straat. En ga je geld wisselen, zorg er dan voor dat je dit bij een betrouwbaar wisselkantoor doet. Pinnen en geld wisselen dien je overdag te doen en zeker niet s`avonds laat.

Zorg er tenslotte ook voor dat niemand jouw pincode kan zien, wanneer je gaat betalen of pinnen. Het skimmen van bankpassen komt in het buitenland namelijk vaker voor dan in Nederland. En dan met name buiten Europa gebeurd dit nog regelmatig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *