Er zijn talloze banken die betaalrekeningen aanbieden. Met de toename van het aantal banken wordt vergelijken steeds belangrijker. Een betaalrekening vergelijken, alvorens daadwerkelijk een betaalrekening te openen, wordt in onze opinie dan ook steeds belangrijker.
De meeste mensen vergelijken voordat ze een energieleverancier, internetaanbieder of een verzekering afsluiten. Waarom zou je dan ook geen betaalrekening vergelijken? Ook hier bestaan er namelijk behoorlijke verschillen.
Inhoudsopgave
Waar dien je op te letten bij het vergelijken van betaalrekeningen
Er zijn verschillende punten waarop je dient te letten. Uiteraard is het maandelijkse bedrag dat je dient te betalen erg belangrijk.
Daarnaast zijn eventuele extra kosten die in rekening worden gebracht ook uitermate belangrijk. Helaas zijn niet alle banken op dit gebied even transparant.
Daarnaast speelt ook jouw betaalgedrag een rol.
Wanneer je regelmatig geld overmaakt naar een niet sepa land, dan is dit een belangrijk criterium wanneer je een betaalrekening gaat vergelijken. Banken zoals de N26 en het Nederlandse bunq maken namelijk gebruik van Transferwise, wat je op dit gebied eenvoudig veel geld kan besparen.
Banken waar je een gratis betaalrekening kan openen
Op zoek naar een nieuwe betaalrekening? Dan zijn gratis betaalrekeningen ook zeker het overwegen waard. Zo is het mogelijk om bij de N26 bank of de Openbank een gratis bankrekening te openen. Hiermee bespaar je de kosten die andere banken zoals de ABN Amro, Rabobank, ING en ga zomaar door, wel in rekening brengen.
Een nieuwe bank kenmerkt zich over het algemeen door lagere kosten. Het zal daarom geen verrassing zijn dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een rekening bij een relatief nieuwe bank te gaan openen. Ga je een betaalrekening vergelijken op basis van maandelijkse kosten, dan zullen deze neo banken ertussen uitspringen.
Hoeveel kost een betaalrekening?
De kosten lopen uiteen van bank tot bank. Daarnaast vinden er nogal eens kosten wijzigingen plaats. De ABN Amro heeft bijvoorbeeld nog niet al te lang geleden de maandelijkse kosten verhoogd. Een actueel overzicht van de kosten die op dit moment in rekening worden gebracht vind je hieronder.
Overstappen naar een andere bank
Kom je na het vergelijken van betaalrekeningen tot de conclusie dat je op dit moment eigenlijk teveel betaald, dan kan je overstappen naar een andere bank. Bijna elke Nederlandse bank biedt op dit moment wel een gratis overstapservice aan.
Om gebruik te maken van een gratis bankrekening bij een buitenlandse bank is het echter niet mogelijk om gebruik te maken van een gratis overstapservice. Hier zal je zaken zoals automatische incasso`s zelf dienen over te zetten naar de nieuwe bank.
Daarentegen heb je, nadat je dit gedaan hebt, wel een maandelijkse besparing die per jaar toch flink kan oplopen.
Verzekeringen, leningen en creditcards
Wil je het liefst al jouw financiële zaken onderbrengen bij een en dezelfde partij, dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een bank die ook verzekeringen, leningen, hypotheken en creditcards aanbiedt.
Hierbij geldt hetzelfde als bij hetgeen hierboven vermeldt staat. Nieuwe online banken bieden al deze producten doorgaans niet aan. Zij richten zich puur en alleen op het betalingsverkeer. Bij banken zoals de ABN AMRO, Rabobank en tegenwoordig ook bij KNAB kun je verschillende verzekeringen en dergelijke afsluiten. Daarnaast biedt KNAB een gratis creditcard, waarvoor je bij andere banken extra dient te betalen.
Sommige banken, zoals KNAB hiervan een voorbeeld is, bieden verzekeringen en dergelijke aan via externe partners. In dat geval breng je een verzekering niet direct onder bij de bank waar je jouw bankrekening hebt geopend.
Zorg dat je weet wat er inbegrepen is bij de maandelijkse kosten
Het is altijd verstandig om te weten wat er inbegrepen is bij de betaalrekening van jouw keuze. Standaard zou je altijd een bankpas, toegang tot internet bankieren en de app dienen te ontvangen. In sommige gevallen komt het voor dat er voor bijvoorbeeld een bankpas een extra bedrag in rekening wordt gebracht.
Wil je rood kunnen staan
Ook dit is belangrijk om mee te nemen in de betaalrekening vergelijking. Bij banken zoals de N26, bunq en de Openbank is het niet mogelijk om rood te staan. Bij KNAB is dit slechts zeer beperkt mogelijk. Het is mogelijk om kortstondig op een specifieke rekening in de min te staan, maar het saldo van alle rekeningen bij KNAB tezamen dient positief te zijn.
Daarnaast dien je dan toch rente te betalen over het saldo wat je op een specifieke rekening in de min staat. Echt zinvol is dat niet in onze opinie.