Beste bank voor particulieren

Beste bank voor particulieren

De beste bank voor particulieren is niet per definitie ook de beste bank voor zakelijke klanten. De kostenstructuren van een bankrekening verschillen namelijk behoorlijk tussen bankrekening voor een consument en een zakelijke klant.

Verschil tussen zakelijke en particuliere rekeningen

Voor particuliere rekeninghouders zijn betalingen binnen de SEPA zone gratis. Dit is standaard bij alle Nederlandse banken het geval. 

Voor een zakelijke rekening dien je daarentegen te betalen voor een betaling en ook een ontvangst. Zelfs voor een transactie binnen de SEPA zone. Dit is slechts één verschil. Ook zijn de maandelijkse kosten die in rekening worden gebracht hoger bij een zakelijke rekening.

Op deze pagina op onze website gaan we echter kijken welke bankrekening de beste is voor particulieren.

De opkomst van nieuwe online banken

Iedereen in Nederland is wel bekend met de banken zoals de ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS bank, Regiobank, Triodos bank en de ASN bank. Deze banken hebben jarenlang het bankenlandschap in Nederland bepaald. 

Er is echter een verandering ingezet op dit gebied. De afgelopen jaren zijn er namelijk nieuwe banken bijgekomen. Het kenmerk van deze nieuwe banken is dat deze geheel online opereren. 

Dat verklaart ook direct waarom je bijvoorbeeld een Bunq niet tegenkomt op straat. Dat betekent echter niet dat dit geen interessante bank is om een bankrekening te openen. 

Hetzelfde geldt voor het Duitse N26. Ook zij opereren volledig online, maar is in onze ogen een interessante optie om een betaalrekening te openen. Gratis bankrekeningen open je per definitie bij een online bank.

Wat zijn de criteria voor het bepalen van de beste bank?

Wanneer je de beste bank voor particulieren wil bepalen, dan zijn er een aantal criteria die je in deze beoordeling dient mee te nemen. Wij hebben deze criteria onderstaand bekeken.

Wat een bankrekening bij verschillende banken nu werkelijk kost, kan je in onderstaand overzicht teruglezen.

De kosten van een bankrekening

Criteria voor de beste bank

Dit is in onze ogen direct het belangrijkste criterium, want er zijn nog maar weinig mensen die contact hebben met hun bank. En zeker het aantal mensen dat regelmatig contact heeft met een bank is zeer beperkt. Daarom is een goedkope bankrekening een belangrijk keuzecriterium.

Op het moment dat je bankrekening hebt geopend dan loopt eigenlijk alles vanzelf. Veel zaken waarvoor je vroegen naar een bankkantoor diende te gaan, kan je nu gewoon zelf regelen. 

Of je doet dit via de app van de bank waar je de rekening hebt lopen, of je doet dit door middel van online bankieren. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het instellen van een betaalpas voor wereldwijd betalen (dit zou je niet het hele jaar moeten doen) of het verhogen of verlagen van een pinlimiet.

Service en dienstverlening

Heb je toch een keer een vraag of een probleem, dan wil je uiteraard goed geholpen worden. Daardoor is de service en dienstverlening toch erg belangrijk. 

We hebben zelf geen bankrekening bij alle Nederlandse banken, waardoor we hiervoor een recent onderzoek van de consumentenbond als richtlijn hebben genomen. 

Welke bank het beste scoort op het gebied van service en dienstverlening lees je terug in het onderstaande overzicht.

BankDienstverleningAlgemeenKosten
ING7,06,75,9
ABN AMRO7,06,96,0
Rabobank7,37,26,1
SNS bank7,88,07,0
Triodos bank8,38,97,0
KNAB8,58,97,8
ASN Bank8,49,17,8
Regiobank8,89,37,9

Bron: Consumentenbond

Aanvullende diensten en kosten

Het is ook belangrijk om te kijken wat een bankrekening allemaal biedt. En naast het aanbieden van diensten zoals een creditcard of de mogelijkheid tot rood staan, ook wat dit je gaat kosten.

Voor een creditcard brengen alle banken, waarbij KNAB de uitzondering is, een extra bedrag in rekening. Afhankelijk van het type creditcard dat je aanvraagt kost je dit bij de meeste banken zo rond de 25€ per jaar. De ene bank rekent 20€ en een ander 25€ maar echt veel verschillen doet dit niet.

Bij de nieuwe online banken krijg je echter gratis een prepaid creditcard. Het nadeel van een prepaid creditcard is echter wel dat je eerst saldo dient te storten, alvorens je deze kan gebruiken. 

Aan de andere kant zou je dit ook als een voordeel kunnen zien, doordat je hierdoor niet ongemerkt veel geld kunt uitgeven.

Vreemde valuta

Als het op betalingen in vreemde valuta aankomt, dan zijn de beste banken voor particulieren in onze opinie de online banken. 

De transactiekosten die je bij Bunq of N26 betaalt bij een betaling in vreemde valuta, zijn namelijk veel lager dan bij de bekende Nederlandse banken.

Dit komt omdat zij gebruik maken van Transferwise voor het uitvoeren van deze betalingen. Dat bespaart je niet alleen veel geld op de transactiekosten, maar ook is er bij hen geen sprake van een wisselkoersopslag.

Beste bank voor particulieren vreemde valuta

Let er altijd op waar een bank gevestigd is

Het is altijd verstandig om er op te letten waar een bank precies gevestigd is. Het vestigingsland heeft namelijk grote invloed op het toezicht wat wordt gehouden. Ga je een rekening openen, let hier dan ook goed op.

Daarnaast is in Europa het depositogarantiestelsel van toepassing. Persoonlijk zouden wij nooit een bankrekening openen bij een bank welke niet onder het depositogarantiestelsel valt. 

Je weet maar nooit wat er kan gebeuren en je wilt natuurlijk niet jouw zuurverdiende geld kwijtraken door een bank die failliet gaat. De beste bank voor particulieren zal in ieder geval de dekking door het depositogarantiestelsel dienen te hebben.

Onze conclusie

Persoonlijk maken wij gebruik van een bankrekening bij de N26. En dat bevalt prima. Zeker omdat we er niks voor hoeven te betalen. Eigenlijk is het in onze ogen ook zo dat niet betalen eigenlijk de standaard zou moeten zijn. Of dit ook daadwerkelijk de beste bank voor particulieren is, hangt mede af van persoonlijke voorkeuren.

De beste bank van Nederland is onze opinie dan ook niet één van de traditionele banken. Wat je hier per maand betaald is gewoonweg teveel.

Een online bank of standaard bank kiezen?

Omdat bankieren tegenwoordig bijna geheel online gebeurt, zien wij zelf geen nadelen aan het openen van een bankrekening bij een online bank. 

Open je liever een bankrekening bij een Nederlandse bank dan zijn er op dit gebied ook een aantal opties. Zo zijn zowel bunq, KNAB en Moneyou Go online banken, maar wel Nederlandse online banken. 

Maakt het je niet zoveel uit in welk land de bank gevestigd is, dan kan je ook terecht bij Revolut of de N26.

4 thoughts on “Beste bank voor particulieren

 • oktober 12, 2020 at 4:34 pm
  Permalink

  Lieve mensen, wat een slordig taalgebruik. Het is het criterium, criteria is meervoud. En gebeurt is met een t en niet met een d in de 3e persoon enkelvoud. De informatie is goed, zorg dat de spelling ook in orde is. Groet, Toos van der Smit

  Reply
  • oktober 16, 2020 at 7:05 am
   Permalink

   U heeft helemaal gelijk. Daar kan ik verder eigenlijk weinig aan toevoegen, behalve dat ik het direct even heb aangepast.

   Reply
 • april 8, 2021 at 9:42 am
  Permalink

  Beste mensen,
  Hebben jullie voor me wellicht een advies betreft een bank rekening openen met de primiere doel geld storten (zonder betaling/kosten); en graag wil ik weten wat is het limiet?
  Alvast bedankt, Majid

  Reply
  • mei 6, 2021 at 8:27 am
   Permalink

   Dat is helaas verleden tijd. Alle banken berekenen inmiddels kosten bij het storten van contant geld. Daarnaast is contant geld storten alleen mogelijk bij de grote banken met een kantorennetwerk. Dan kom je dus automatisch uit bij banken zoals de Rabobank, ABN AMRO of ING.

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *