Beleggingsrekening

Ga je beginnen met beleggen en heb je besloten om dit zelf in handen te nemen? Dan dien je eerst een beleggingsrekening te openen, voordat je aandelen of andere financiële producten kunt kopen en vervolgens verkopen.

Beleggingsrekening

Vandaag de dag is er een groot aanbod van beleggingsrekeningen, zodat vergelijken belangrijker is dan ooit.

Je dient bijna altijd te betalen voor een beleggingstransactie die je uitvoert. Dit gaat ten koste van het rendement dat je behaald. Uiteindelijk wil je altijd een zo hoog mogelijk rendement behalen. Dus waarom zou je onnodig veel geld uitgeven aan een beleggingsrekening?

Populaire beleggingsrekening op dit moment

Was het vroeger zo dat veel mensen ervoor kozen om gewoon een beleggingsrekening te openen bij de bank waar zij ook hun andere bankzaken hadden ondergebracht, tegenwoordig kiezen meer en meer mensen ervoor om hun beleggingsrekening ergens anders onder te brengen. Dit omdat een dergelijke, bij voornamelijk online brokers, beleggingsrekening vaak goedkoper is dan bij de bank.

Degiro

Een van de populairste aanbieders is Degiro. Dit komt vooral door de prijs, die laag te noemen is. De kosten bij een aandelentransactie bedragen 2€ +0,03% van het transactiebedrag.

Degiro is een begrip op het gebied van beleggingsrekeningen. Zij hebben in 2013 hun  online beleggingsplatform gelanceerd en zijn inmiddels één van de grootste brokers in Europa. In Nederland staan zij zowel onder toezicht van de Nederlandse bank alsook van de AFM. Bij Degiro kan je terecht voor een groot aantal beleggingsproducten, zoals aandelen, obligaties, opties en nog veel meer.

eToro

Bij eToro betaal je geen kosten bij het kopen en verkopen van aandelen. Zij noemen zichzelf een sociaal handelsplatform. Er is sprake van een grote community, waardoor je ervaringen, tips en andere zaken met elkaar kunt delen. 

Naast dat er geen transactiekosten in rekening worden gebracht, betaal je ook geen beheerskosten. De kosten van beleggen zijn via eToro dus erg laag. Op dit moment is het in onze opinie de goedkoopste beleggingsrekening. Dit maakt het ook aantrekkelijk om dividend dat je ontvangt weer her te beleggen. Doorgaans zijn dit kleinere bedragen, wat het door hoge transactiekosten niet interessant maakt om opnieuw te beleggen. Bij eToro speelt dit echter niet.

Wel dien je een bedrag van $5 te betalen bij een opname vanuit het account. Daarnaast is er ook sprake van een spread, waar zij geld mee verdienen. In onze opinie is dit volstrekt logisch, want zij dienen uiteraard wel geld te verdienen.

Bux Zero

Bux Zero is hard aan de weg aan het timmeren. Ook bij dit platform zijn de transactiekosten erg laag. Aandelen orders waarbij je geen limiet opgeeft zijn gratis. Wil je wel werken met limieten, wat in onze opinie aan te raden is, dan betaal je slechts 1€. 

Net zoals bij eToro, is er bij Bux Zero ook sprake van een grote en groeiende community, zodat je kunt discussiëren met andere beleggers.

Beleggingsrekeningen bij banken

Beleggen via banken zoals de ABN AMRO of Rabobank is for duurder dan bij de hierboven genoemde online brokers.

Zo betaal je bij de ABN AMRO voor etf`s en aandelen een vast bedrag van 5€ + 0,05% van het transactiebedrag. 

Beleggingsrekening hoge kosten

Wanneer je wilt beleggen op een buitenlandse beurs, dan betaal je een vast bedrag van 10€ +0,10% variabel. Voor een zakelijke beleggingsrekening ben je echter nog steeds aangewezen op een van de grote banken. Online brokers bieden deze mogelijk namelijk nog niet. Wellicht dat daar in de toekomst verandering inkomt. Indien dit het geval is, dan zal je dat op onze website terug kunnen lezen.

Zelf beleggen of begeleid beleggen

Wanneer je een beleggingsrekening opent, dan heb je bij sommige aanbieders de keuze tussen zelf gaan beleggen of om te kiezen voor laten beleggen. Wanneer je begint met beleggen, dan kan de keuze voor het begeleid beleggen of laten beleggen zinvol zijn. 

Op die manier krijg je dan support bij het maken van keuzes met betrekking tot waarin te beleggen. Je kan er zelfs voor kiezen om het geheel uit handen te geven. Je hoeft dan zelf alleen geld te storten op jouw beleggersrekening, om zodoende transacties te kunnen uitvoeren.

Indexbeleggen

Een tussenvorm tussen zelf beleggen en laten beleggen is indexbeleggen. Bij deze vorm van beleggen koop je geen individuele aandelen, maar beleg je alleen in beleggingsfondsen, gebaseerd op een bepaalde index. Dit kan bijvoorbeeld de AEX index zijn. Brand New Day biedt op dit gebied de mogelijkheid om op deze manier te gaan beleggen.

Indexbeleggen zorgt doorgaans voor een lager risico. Hierbij die je jezelf dan wel te focussen op de lange termijn. 

Zo is het gemiddelde rendement bij de optie neutraal beleggen bij Brand New Day over een termijn van 12 jaar 6,08%. Echter, in 2018 was het resultaat -5,18%. Zou je ervoor gekozen hebben om alleen te beleggen in 2018, dan was jouw vermogen afgenomen, terwijl je over de periode van 12 jaar een mooi rendement had behaald. Dit geeft goed het belang van een lange termijn visie aan.