Beleggen

Heb je geld op een spaarrekening staan, dan zal je maar al te goed beseffen dat de rente die je ontvangt te verwaarlozen is. Dit is dan ook een reden dan meer en meer mensen gaan beleggen. 

Eigenlijk heb je geen andere keuze indien je rendement wilt behalen over jouw spaargeld. Helaas is het wel zo dat er altijd risico is verbonden aan het beleggen.

Je kan dan wel meer rendement behalen, maar je loopt ook het risico dat je vermogen minder wordt. En in het ergste geval dat je zelfs jouw vermogen kwijt raakt. Het is dan ook erg belangrijk om goed te weten wat je wilt gaan doen. En de hierbij behorende risico`s goed in het oog te houden en je hiervan van te voren over laat informeren.

Beginnen met beleggen

Maar waar dien je nu te beginnen indien je jouw geld wilt gaan investeren? Je kan uiteraard een beleggingsrekening openen en dan een aantal aandelen gaan kopen. Maar welke aandelen zou je dan dienen aan te schaffen? Of misschien wil je wel aan de slag met andere producten, zoals opties of cryptocurrencies.

beginnen met beleggen

De complexiteit van financiële markten

Financiële markten zijn complex. Er zijn ontelbaar veel factoren die een rol spelen. Het is de vraag in hoeverre je jezelf hierin wilt verdiepen, of het verstandig is zelf aan de slag te gaan of dat je het wilt uitbesteden aan beleggingsexerpts. Het beleggen door beleggingsexperts wordt doorgaans beheer beleggen genoemd.

Welke soorten beleggingen zijn er mogelijk?

Naast aandelen en obligaties, zijn er nog ontelbare andere mogelijkheden om jouw geld in te investeren. Je kan denken aan zaken zoals futures, CFD`s maar ook vastgoed en goud zijn populaire methoden om  een hoger rendement te behalen over vermogen.

Een andere vorm is het financieren van leningen aan zowel particulieren alsook bedrijven. Op die manier ben je misschien niet direct aan het beleggen, maar je kan op die manier wel meer rendement behalen. 

Daarnaast is er aan het uitlenen van geld aan particulieren wel een zeker risico verbonden. Daarom valt dit in mijn opinie in de categorie beleggen.

Voordat je daadwerkelijk begint

Er wordt door beleggingsexperts altijd aangegeven dat je alleen zou moeten beleggen met geld wat je kunt missen. Dat kan ik persoonlijk volledig onderschrijven.

Op die manier zorg je ervoor dat je uit de financiële problemen blijft, op het moment dat de beleggingen niet opleveren dan hetgeen je had verwacht. Daarnaast is dit ook beter voor de gerust moed. 

Ga je aan de slag met geld wat je eigenlijk op niet al te lange termijn nodig hebt, dan kan een achterblijvend rendement veel stress veroorzaken. Daarom ben ik ook van mening; beleg alleen met geld wat je niet op de korte termijn nodig hebt.

De relatie risico en rendement

Het is een basisbeginsel dat indien je een hoger rendement wilt behalen, je ook meer risico dient te nemen. Minder risico houdt doorgaans een lager verwacht rendement in. 

Een voorbeeld hiervan is het beleggen in obligaties. Dit is doorgaans de minst risicovolle manier van beleggen. Maar ook de methode waarbij de te verwachten rendementen het laagst liggen.

Hoeveel risico je wilt nemen met jouw geld is een persoonlijke afweging. Het is hier van belang om jezelf op een eerlijke manier te beoordelen. 

Hoe ga je reageren wanneer de beurskoersen naar beneden gaan? Is dit iets waarvan je snel in de stress schiet, dan is het af te raden te investeren in risicovolle producten. 

Is dit niet iets waarvan je wakker ligt, dan kan je opteren voor iets risicovollere investeringen.

Rendement op de korte of lange termijn

Een andere uitgangspunt wat je een beleggingsexpert bijna altijd hoort verkondigen is; beleggen doe je voor de lange termijn. 

Het op korte termijn behalen van rendement is eigenlijk meer speculeren. Op die manier probeer je te profiteren van korte termijn koersschommelingen, waarbij je bijna dagelijks transacties op de beurs uitvoert. Dit vereist dat je continue met jouw beleggingen bezig dient te zijn. 

Zelf aan de slag of laten beleggen?

Dit is zowiezo iets wat je jezelf dient af te vragen wanneer je gaat beleggen. Hoeveel tijd en energie wil je hier insteken? 

Wanneer je actief wilt beleggen, dan is interesse in financiële markten een must. Je dient dan namelijk bijna dagelijks het nieuws te volgen. 

Heb je hier weinig affiniteit mee, dan is het zeer zeker een goede overweging om te kiezen voor het beheerd beleggen. Op die manier is het geen noodzaak om zelf op de hoogte te blijven van hetgeen er allemaal op de beurs of financieel gebied gebeurd.