Je ziet wel eens advertenties voorbij komen, die beleggen met een zeker rendement beloven. Als je dan eens goed de prospectus doorleest, dan kom je bijna altijd toch tegen, dat er sprake is van een zeker risico. Rendement behalen zonder enig risico bestaat gewoonweg niet.
Inhoudsopgave
Advertenties met gegarandeerde rendementen
Persoonlijk ben ik direct huiverig als ik een advertentie voorbij zie komen, waarbij er gesproken over beleggen met een zeker rendement. Wetende dat dit in de praktijk een utopie is, heb ik gelijk het gevoel dat zij beleggers om de tuin proberen te leiden.
Vooral op het gebied van het investeren in vakantiehuizen, zie je de uitspraak beleggen met zeker rendement voorbijkomen. Als je dan eens luistert naar de verhalen van mensen die op die manier zijn gaan beleggen, dan blijkt het toch vaak tegen te vallen. Het risico bij investeren in een vakantiehuis is vaak groter dan vooraf ingeschat.
Kosten versus inkomsten
De inkomsten zijn opzich nog wel redelijk zeker. Waar echter niet altijd open en eerlijk over wordt gesproken, zijn de kosten. De eigenaar van een vakantiepark kan je namelijk verplichten om bepaalde werkzaamheden uit te voeren.
De kosten die dit met zich meebrengt, zorgen ervoor dat er uiteindelijk een groot gedeelte van het rendement verloren gaat. Het gemiddelde rendement zal dan achteraf erg tegenvallen.
Wanneer je een vakantiehuis als belegging wilt kopen, dan is het verstandig om goed onderzoek te doen. Probeer bijvoorbeeld eens met eigenaren van een dergelijk vakantiehuis te spreken, om te achterhalen hoe het een en ander in de praktijk uitpakt.
Waardedaling van een vakantiehuis
Een ander aspect dat vaak onderbelicht blijft, is de waarde van het huis. In tegenstelling tot een woonhuis, dat over een lange termijn bijna altijd een waardestijging laat zien, is dit bij een vakantiehuis niet het geval .Deze huizen zijn namelijk niet gebouwd, zodat deze een levenlang meegaan. Hierdoor is doorgaans juist sprake van een waardedaling.
Heb je 10 jaar lang een vakantiehuis in jouw bezit gehad, om te profiteren van de huuropbrengsten? Maar wat als je dan na 10 jaar het huis van de hand doet en je krijgt aanzienlijk minder terug dan je hebt geïnvesteerd, dan valt het jaarlijkse rendement achteraf nog erg tegen.
Waarom geen financiering via een bank?
Het rendement dat geboden wordt is eigenlijk ook een rode vlag. Indien er sprake zou zijn van geld investeren zonder risico, waarbij het rendement van tevoren voor 100% vast zou staan, dan hoef je als bedrijf geen 6% of 8% rente per jaar te vergoeden.
Banken zullen dan in de rij staan om tegen een lagere rente een financiering te verstrekken. Omdat er toch een beroep wordt gedaan op investeerders of beleggers, geeft aan dat dit niet het geval is.
Risico hoort nu eenmaal bij het beleggen. Daar is ook niks mis mee, want indien het goed gaat dan kan je hier ook goed van profiteren. Daarentegen dient er wel open en eerlijk te worden gecommuniceerd over de eventuele risico`s.
Risico`s beperken
Beleggen met een zeker rendement is helaas niet mogelijk. Wel kan je risico`s beperken door verschillende strategieen. De eenvoudigste strategie is risicospreiding. Een goed samengestelde beleggingsportefeuille, zal het risico drastisch beperken.
Daarentegen bestaat er dan geen garantie met betrekking tot het rendement.
Een andere mogelijkheis is het afdekken van risico`s door middel van een optiestrategie. Dit is echter wel iets wat de nodige kennis vereist. Voer je een dergelijke strategie verkeerd uit, dan zal er zelfs sprake zijn van extra risico.
Ook hier bestaan er echter ook geen garanties met betrekking tot het rendement. Geld beleggen met een gegarandeerd rendement bestaat nu eenmaal niet. Daarvoor dien je te gaan sparen. Beleggingen kunnen nu eenmaal altijd minder waard worden.
Beleggen op de lange termijn
Ga je de historische koersontwikkeling van de AEX bekijken en dat over een lange termijn, dan zal je zien dat er sprake is van een vrij stabiel rendement. Over een lange periode zullen de jaren met grote koersstijgingen en de jaren met sterke koersdalingen zich uitmiddelen.
Indien je op jonge leeftijd begint met het op deze manier te beleggen, dan is er nog steeds geen sprake van beleggen met een zeker rendement. Wel is de kans dan vele malen groter, dat je een mooi rendement behaald, dan dat je slechts belegd voor een kortere periode. De gemiddelde koersontwikkeling van de AEX heeft historisch gezien een mooi rendement van 10,4% laten zien..
Investeren in aandelen levert nog steeds aantrekkelijke rendementen op. Wel dien je dan een goede portefeuille samen te stellen. Wil je gaan beleggen in aandelen om op korte termijn geld te verdienen, dan dien je jezelf eigenlijk te richten tot het daytraden.
Beleggen met een korte termijn strategie
Daytraden is een vorm van beleggen, waarbij je veel transacties uitvoert en telkens probeert kleine winsten te realiseren. Uiteindelijk zullen deze kleine winsten dan samen toch tot een forse winst moeten leiden.
Er bestaan verschillende day trading trainingen die je alles uitleggen op dit specifieke vlak van beleggen.
Let wel dat er ook bij daytraden geen garanties bestaan. Ook hier kan je gewoon geld verliezen.
Beleggen in alternatieve producten
Naast aandelen en vakantiehuizen zijn er nog tal van andere mogelijkheden om in te beleggen. Van beleggingen in goud en zilver, met een relatief beperkt risico, tot investeringen in cryptocurrency en crowdfunding, beide met een hoog risico.
Goud en zilver
Het beleggen in goud en zilver wordt ook vaak gezien als een vrij zekere belegging. De koersschommelingen zijn veel minder groot dan beursschommelingen. Echter, ook dit is geen vorm van beleggen zonder risico. Er zijn nu eenmaal geen garanties dat in de toekomst de prijzen van goud en zilver zullen stijgen, of op een zelfde niveau zullen blijven.
Er zijn verschillende manieren waarop je kunt beleggen in goud en zilver. Naast fysiek zilver of goud aan te kopen, zijn er ook specifieke beleggingsfondsen beschikbaar op de beurs. Daarnaast kan je ook gaan handelen in futures om te profiteren van een eventuele stijging van de prijs van goud of zilver.
Het handelen in futures is echter wel weer redelijk risicovol, omdat je te maken hebt met een looptijd van een contract. Je kunt niet, zoals bij aandelen het geval is, dat op het moment dat het op de beurs tegenzit, gewoon de aandelen in jouw bezit houden.
Crowdfunding
Beleggen in crowdfunding is de laatste jaren sterk in opkomst. Zelf ben ik ook actief in deze wereld. Het leuke hiervan vind ik, dat je echt in specifieke projecten kunt investeren. Dit geeft veel meer binding dan een paar aandelen kopen van een grote multinational.
Via websites zoals Mintos en Lender & Spender kan je in tal van projecten investeren. Hiermee zijn mooie rendementen te behalen.
Het op deze manier investeren is echter niet zonder risico.
Cryptocurrency
Investeren in cryptocurrency is met name bij jongeren erg populair. Je kunt op korte termijn erg veel geld verdienen. Helaas is het wel zo, dat de overgrote meerderheid geld verliest in plaats van dat zij rijk worden.
Indien dit jouw interesse heeft, dan kan ik je de crypto masterclass van harte aanbevelen. Je kunt gewoon eens beginnen met de gratis introductievideo en op die manier kom je er vanzelf achter, of dit iets voor jou is. Indien de crypto wereld nieuw voor jou is, dan is deze training in mijn opinie een echte aanrader.
Ga verstandig om met jouw geld
Verstandig omgaan met geld houdt in, dat je alleen dient te beleggen met geld dat je kunt missen. Dit voorkomt dat je jouw beleggingen op een ongunstig tijdstip dient te verkopen, omdat je het geld nodig hebt.
Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om per maand een klein bedrag te investeren. Want vergeet niet, dat je met bijvoorbeeld een bedrag van 50€ per maand op lange termijn ook best een behoorlijk vermogen kunt opbouwen.
Is iets te mooi om waar te zijn?
Is een bepaalde investering eigenlijk te mooi om waar te zijn? Dan zal dat in de praktijk ook bijna altijd zo zijn. Zorg dat je in een dergelijke situatie erg kritisch bent. Lees alles goed na en zeer zeker ook de algemene voorwaarden. Dat kan soms best wel een uitdaging zijn, omdat het niet altijd documenten zijn, die eenvoudig zijn te lezen. Vraag ook eens iemand anders zijn opinie en laat alles goed doorlezen, voordat je een handtekening zet.
Zeker indien het om een investering in het buitenland gaat, dan is voorzichtigheid geboden.