Belang van risicospreiding bij beleggen

Belang van risicospreiding bij beleggen

Wat is nu het belang van risicospreiding bij beleggen? Heel groot. Wij leggen uit waarom dit nu zo is.

Onverwachte gebeurtenissen

Stel je had in 2006 al jouw geld geïnvesteerd in de aandelen van de ABN AMRO. Dat leek een aantal jaren daarvoor toch een vrij veilige keuze. Echter, dan was je in 2009 al jouw geld kwijt geweest. 

Een zelfde scenario voltrok zich bij de aandelen van Baan. Dat was jarenlang een favoriet op de beurs. Totdat het mis ging en veel mensen een groot gedeelte van hun geld kwijtraakte.

Door het spreiden van geld over verschillende aandelen, maar ook andere financiële producten, beperk je dit risico aanzienlijk. Wanneer je wilt gaan beleggen, dan dien je ervoor te zorgen, dat je goed op de hoogte bent van wat het thema risicospreiding bij beleggen nu in de praktijk exact inhoudt.

Spreiden van beleggingen over verschillende sectoren

Een optimale risicospreiding houdt in dat je gaat beleggen in verschillende sectoren. Economische omstandigheden zorgen ervoor dat alle bedrijven in een bepaalde sector het moeilijk zullen krijgen. Zo is de uitzendmarkt een van de eersten die het merkt, wanneer het economisch minder gaat. 

Risicospreiding over sectoren

Bedrijven zullen dan afscheid nemen van tijdelijke arbeidskrachten, omdat dit nu eenmaal eenvoudiger en goedkoper is, dan het afscheid nemen van vaste arbeidskrachten. Aandelen van bedrijven zoals USG en Randstad zullen daardoor in dezelfde richting bewegen.

Economische onzekere tijden zijn daarentegen goede tijden voor farmaceuten. Mensen worden sneller depressief en allerlei andere gezondheidskwalen treden op. Dit komt door het ontstaan van stress. Beleggen in deze twee sectoren zou dan ook een strategie kunnen zijn.

Geografische risicospreiding

Je kan beleggingen ook spreiden over verschillende geografische regio`s. De Chinese markt en de Europese markten zijn minder nauw met elkaar verbonden dan bijvoorbeeld Nederland en Duitsland. Het belang van risicospreiding bij beleggen is er op gericht om te beleggen in sectoren die niet al te nauw met elkaar in verbinding staan.

Belang van risicospreiding bij beleggen geografisch

Dit kan ook bereikt worden door geografische spreiding.

Beleggen in verschillende financiële producten

Obligaties staan over het algemeen bekend als minder risicovolle producten. Wel dien je hier dan te beleggen in stabiele obligaties. Een obligatie van een bedrijf dat in financieel zwaar weer verkeert is namelijk ook erg risicovol. Nederlandse staatsobligaties kenmerken zich daarentegen weer door een zeer laag risicoprofiel. Helaas zie je dit dan wel weer terug in het rendement, wat erg laag is.

Naast aandelen, obligaties zijn er nog tal van andere producten die je aan een beleggingsportefeuille kan toevoegen om zodoende het risico nog verder te spreiden. Denk hierbij aan grondstoffen, vastgoed, cryptocurrencies, crowdfunding en nog veel meer. 

Beleggingsfondsen

Zelf een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille opstellen, is best wel een uitdaging. Het is eenvoudiger om te beleggen in een gediversifieerd fonds. Dit worden doorgaans mixfondsen genoemd. 

Door te beleggen in een dergelijk fonds is er direct sprake van risicospreiding. Daarnaast wordt er bij een goed mixfonds een aantal keren per jaar gekeken naar de samenstelling, om te zorgen dat er sprake is en blijft, van een optimale risicospreiding.

Mixfondsen

Bij mixfondsen heb je dan ook weer de keuze of je defensief wilt beleggen, of je dat je kiest voor een mixfonds met een meer offensief karakter. 

Bij een mixfonds met een offensief karakter ligt het te verwachten rendement hoger, maar is de kans op een negatief  rendement ook groter. Is het een goed beursjaar, dan zal er sprake zijn van een hoog rendement, bij een slecht beursjaar zal daarentegen het verlies ook hoog kunnen oplopen.

Indexfondsen

Een indexfonds zorgt ook voor een zekere mate van risicospreiding. Wel is er dan sprake van het beleggen van aandelen in een specifieke regio. Dit brengt alsnog risico`s met zich mee. Het beleggen in verschillende indexfondsen zorgt er dan weer voor dat er sprake is van een betere risicospreiding. In onze opinie is voor de lange termijn een indexfonds een goede optie, om op een vrij passieve manier toch een mooi rendement te behalen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *