Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen

Wanneer kan je nu het beste beginnen met beleggen? In onze opinie is dit zo vroeg mogelijk. Beleggen doe je namelijk voor de lange termijn. Vanuit dat oogpunt is des te vroeger je begint met beleggen, des te langer je de tijd hebt om een vermogen op te bouwen.

Basisbeginselen van het beleggen

Welke training je ook volgt, of je spreekt met een ervaren belegger, er zijn altijd een aantal zaken die naar voren komen. En deze kunnen we volledig onderschrijven, dus willen wij deze ook hier naar voren brengen.

Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Waarin je ook belegt, er is altijd sprake van een zeker risico. Vanuit dat oogpunt zou je eigenlijk  nooit dienen te beleggen met geld dat je niet kunt missen. Pakken jouw beleggingen verkeerd uit en kom je daardoor in de financiële problemen? Dat is iets wat je ten alle tijden dient te voorkomen. Beginnen met beleggen houdt in dat je eerst dient te betalen welk bedrag je wilt en kunt investeren.

Ook al levert sparen niks op, het is in onze opinie toch verstandig om niet al jouw spaargeld te gaan beleggen. Zorg ervoor dat je een spaarpotje achter de hand hebt waar je snel op terug kunt grijpen wanneer je het nodig hebt.

Je kunt er ook voor kiezen om per maand een bedrag dat je kunt missen te gaan beleggen. Op het moment dat jouw inkomen hoger wordt, dan zou je dat maandbedrag kunnen verhogen. Ook kan je ervoor kiezen om een keer per jaar een bepaald bedrag te beleggen. Bijvoorbeeld wanneer je en 13 maand of vakantiegeld ontvangt.

Kijk serieus naar jouw risicoprofiel

Bij beleggen zijn rendement en risico aan elkaar verbonden. Streef je een hoog rendement na, dan zal er ook sprake zijn van een hoog risico. Deze hoge risicoproducten zijn bijvoorbeeld cryptocurrencies en het investeren in crowdfunding

Risicoprofiel

Het risico dat je neemt met jouw beleggingen dient bij jou te passen. Schiet je direct in de stress wanneer de waarde van jouw beleggingen dalen, dan heb je niet gekozen voor het juiste risico. Blijf je er daarentegen rustig onder wanneer het een keer tegenzit, dan zou je kunnen kiezen voor een groter risico met de kans op een hoog rendement.

Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de risico`s van beleggen. Beleggen kan meer opleveren naarmate je meer risico neemt. Maar dan neem je ook het risico dat jouw belegd vermogen in waarde daalt. Hoeveel risico je wilt nemen is een persoonlijke afweging. Denk er goed over na wat je wilt doen met jouw spaargeld.

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie

Dit is ook een waarheid als een huis. Een aandeel dat in het verleden goed gepresteerd heeft, biedt geen enkele garantie naar de toekomst toe.

Aan de andere kant kan een aandeel dat het niet goed gedaan heeft in de toekomst juist wel een  hoog rendement opleveren. Maar ook dat is geen garantie.

Staart je daarom niet blind op de resultaten die in het verleden zijn behaald. Beginnen met beleggen houdt in dat je in de toekomst rendement wilt behalen. En er is nu eenmaal niet die de toekomst kan voorspellen. Beginnen met beleggen houdt ook in dat je realistisch dient te zijn.

Verwachtingen beginnen met beleggen

Zorg voor een goede risicospreiding

Het wordt altijd ten zeerste afgeraden om al jouw geld in een bepaald financieel product of aandeel te steken. Gaat het mis, dan ben je direct alles kwijt. Door het geld goed te spreiden verminder je jouw risico. Een goede risicospreiding zorgt er zelfs voor dat je investeert in branches die niet van elkaar afhankelijk zijn. Gaat het niet goed met de economie, dan zijn er aandelen of financiële producten die het dan juist goed doen. Goud is hiervan in de historie vaak een goed voorbeeld gebleken.

Het rendement over de totale portefeuille zal waarschijnlijk iets lager komen te liggen, maar het risico zal uiteindelijk veel lager zijn. Wordt het ene aandeel minder waard, dan dou dienen te worden opgevangen met een ander beleggingsproduct.

Hoe ga je van start met beleggen?

Er zijn verschillende manieren om te starten met beleggen. Je kan dit geheel zelf doen of je kan kiezen voor het laten beleggen. In dat geval geef je de beslissingen uit handen.

Persoonlijk zijn wij van mening dat wanneer je kiest om geheel zelf aan de slag te gaan, je wel over de nodige affiniteit dient te beschikken met betrekking tot hetgeen waarin je wilt gaan beleggen.

Je dient nu eenmaal het nieuws en de berichtgeving in de gaten te houden om zodoende de juiste beslissingen te kunnen nemen. 

Hoe beginnen met beleggen

Wanneer je absoluut geen affiniteit hebt met de financiële wereld, dan neemt de kans toe dat je belangrijke nieuwsfeiten mist.

Ook is het in onze opinie verstandig om voldoende basiskennis op te doen, voordat je daadwerkelijk jouw geld gaat beleggen. Er zijn voldoende trainingen beschikbaar op het gebied van beleggen voor beginners. In onze opinie is een dergelijke training onmisbaar wanneer je wilt beleggen en je hebt geen kennis of ervaring op dit gebied.

Stel realistische doelen

Zoals al in de inleiding vermeldt, beleggen op de lange termijn is van groot belang. Beginnen met beleggen dient niet te betekenen dat je verwacht binnen een paar jaar ontzettend rijk te worden. Bekijk gewoon eens wat een vast bedrag per maand of per jaar je over een periode van 10 jaar kan opleveren. En reken je dan niet rijk met ontzettend hoge rendementen, maar reken gewoon met een realistisch rendement wat er historisch behaald is.

Geld beleggen is best wel een grote stap om dat daadwerkelijk te doen. Zorg er dan ook voor dat je goed weet wat je doet en schroom ook niet om jezelf te laten voorlichten door een financieel adviseur. Hij of zij zal je ook kunnen voorlichten over de beginnersfouten die je kunt maken, zodat je deze kunt voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *