Bankvergunning

Bankvergunning

Wil je een bankrekening of een spaarrekening openen bij een bank? In dat geval is het van groot belang dat de bank, of eventueel verzekeringsmaatschappij, in het bezit is van een bankvergunning. Alleen op die manier is het depositogarantiestelsel van toepassing. 

Voordelen van een bankvergunning

Een bank die in het bezit is van een bankvergunning, biedt de volgende voordelen.

Het depositogarantiestelsel

Het depositogarantiestelsel zorgt ervoor dat de overheid zich garant stelt, indien een bank niet langer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Zij zullen dan tegoeden tot en met een bedrag van 100.000 euro per rekeninghouder vergoeden. Op die manier kan je veilig sparen. Alle banken in de Europese Unie, het bezit van een bankvergunning vallen onder dit garantiestelsel.

Het bedrag van 100.000€ geldt per rekeninghouder en niet per bankrekening. Bezit je meerdere spaarrekeningen of bankrekeningen bij dezelfde bank, dan houdt dit niet in dat het bedrag dat de overheid eventueel dient uit te keren toeneemt. 

Let goed op de details

Sommige banken in Nederland delen een bankvergunning. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de ABN AMRO en de Moneyou.

In dat geval is er slechts sprake van een dekking onder het Nederlandse depositogarantiestelsel van maximaal 100.000€, voor de gecombineerde tegoeden. Inmiddels is Moneyou gestopt met het aanbieden van spaarrekening, waardoor dit niet langer relevant is.

Let dus goed op. Het depositogarantiestelsel geldt per bankvergunning en niet per bank.

Een vergunning delen wordt ook door Nationale Nederlanden gedaan. Zij delen hun bankvergunning met OHRA en met Delta Lloyd.

Bankvergunning en details

 Ga je ervan uit dat je jouw spaargeld spreidt over spaarrekeningen bij deze verschillende organisaties, dan ben je in de praktijk slechts gedekt tot 100.000€ voor alle tegoeden tezamen.

Verplichting tot toezicht

Niet alleen is het depositogarantiestelsel een voordeel van een bankvergunning, ook betekent dat er automatisch sprake is van toezicht. 

Is een bank in het bezit van een Nederlandse bankvergunning, dan staat de bank automatisch onder toezicht van de Nederlandsche Bank (DNB). Is een bank in het bezit van een Duitse bankvergunning, dan houden de Duitse autoriteiten toezicht. Zo is de N26 in het bezit van een Duitse bankvergunning, waardoor de Duitse autoriteiten toezicht houden.

Welke banken zijn in het bezit van een bankvergunning?

In onderstaand overzicht zijn de banken met een bankvergunning terug te vinden. Dit zijn echter wel alleen de banken met een Nederlandse bankvergunning. 

VergunninghouderBanken:     
ABN AMROABN AMROMoneyou    
AnadolubankAnadolubank     
De VolksbankDe VolksbankBLG WonenSNS BankZwitserlevenASN BankRegioBank
AT BankAT Bank     
Brand New DayBrand New Day     
BunqBunq     
Achmea Bank N.V.Centraal Beheer     
Credit Europe BankCredit Europe Bank     
DHB BankDHB Bank     
Van LanschotEvi van Lanschot     
GarantiBankGarantiBank     
INGING     
AegonKnab     
LeasePlan BankLeasePlan Bank     
Nationale NederlandenNationale NederlandenDelta LloydOHRA   
NIBC DirectNIBC Direct     
RabobankRabobankRobeco    
Triodos BankTriodos Bank     
Yapi KrediYapi Kredi     

Er zijn ook veel andere banken actief in Nederland, met een buitenlandse bankvergunning. Dit zijn bijvoorbeeld:

Bank:Land bankvergunning:
OpenbankSpanje
N26Duitsland
RevolutVerenigd Koninkrijk
BigbankEstland
Nordax bankZweden

Indien je in het buitenland gaat sparen, is het dus ook van belang om te controleren of er sprake is van een bankvergunning, waardoor het depositogarantiestelsel van toepassing is.

De bedragen die worden uitgekeerd bij een faillissement zijn niet al te lang geleden geheel op elkaar afgestemd. Nu geldt in alle landen van de Europese Unie de 100.000€ als het standaard bedrag dat maximaal wordt vergoed bij een faillissement.

Buitenlandse bankvergunningen

Het depositogarantiestelsel is een Europees systeem. Elk land van de Europese Unie heeft een vergelijkbaar garantiesysteem. Het systeem is namelijk als Europees initiatief ingevoerd na de bankencrisis, om het vertrouwen in banken te herstellen.

Sparen in het buitenland

Het systeem van het depositogarantiestelsel maakt de stap om te gaan sparen in het buitenland kleiner.

Sparen in het buitenland

Voordat dit systeem werd ingevoerd, was het in sommige gevallen risicovol. Met deze zekerheid is het risico echter drastisch afgenomen.

Het garantiesysteem maakt sparen in het buitenland dan ook steeds aantrekkelijker voor Nederlanders. Dit omdat de rente bij sommige banken hoger ligt en er ook minder sprake is van een negatieve rente.

Ontvang tot wel 1,2% rente.
Depositogarantiestelsel is van toepassing
Ontvang een welkomstbonus van max. 200€

Ontvang tot wel 1,5% rente.
Veilig sparen met het depositogarantiestelsel
Een welkomstbonus van max. 200 euro

Ontvang eenen rente van 0,2%
Het depositogarantiestelsel is van kracht
Open eenvoudig online een rekening

Wel dien je er op te letten dat indien je in het buitenland aansprak dient te doen op het depositogarantiestelsel, dit lastig kan zijn door de taalbarrière. 

Vanuit dat oogpunt is in onze ogen Raisin een handig platform. Bij Raisin kan je niet zelf direct een banklening openen, maar zij zijn als het ware een platform, dat het eenvoudiger maakt om spaarrekeningen in verschillende landen te openen. 

Hierbij  bieden zij ook de service om jou te ondersteunen, indien er een bank failliet gaat, waar je via Raisin een spaarrekening had geopend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie