Openbank

Misschien nog niet zo heel erg bekend in Nederland, maar daar zal in onze opinie snel verandering in komen. Openbank is namelijk snel aan populariteit aan het winnen. Zo zie je de naam van deze bank regelmatig op social media terugkomen. Waarom de populariteit groeiende is, lees je op deze pagina.

Een bankrekening openen bij deze Spaanse bank

Openbank is een Spaanse bank en maakt onderdeel uit van de Santander group. Dit is een van de grotere banken in Europa. Groter dan bijvoorbeeld de ABN AMRO en ING. 

Het is dus niet zomaar een kleine of onbekende bank. Je gaat uiteindelijk een rekening openen bij een bank welke onderdeel uitmaakt van een groot concern.

Hoeveel kost een bankrekening bij Openbank?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig. Het kost je namelijk niks. Het openen van een bankrekening is gratis. Daarbij ontvang je ook gratis een maestro kaart, waarmee je in Nederland overal kan betalen. Eventueel kan je ook een debit mastercard aanvragen. In dit geval dien je eenmalig een bedrag van 2,99€ te betalen. Hiermee blijft het een goedkope bank.

Hoe werkt geld opnemen?

Met de maestro kaart kan je gewoon overal in Nederland pinnen. Dit is 5 keer per maand gratis.

Openbank

Overzicht van de kosten en kenmerken van een bankrekening bij Openbank

Kosten per jaar:
Land:
Rood staan:
Geld opnemen:
Wisselkoersopslag:
Land depositogarantiestelsel:
Bankieren met app:
Creditcard aan te vragen:
Betaalpas:
Betalen met mobiele telefoon:
Tweede pas aan te vragen:
Rente:
Minimum leeftijd:

0€
Spanje
Niet mogelijk
5x per maand gratis
0,2%
Spanje
Ja
Nee
Maestro / mastercard
Ja
Nee
0%
18 jaar

Pin je vaker, dan dien je transactiekosten te betalen. Dit is afhankelijk van waar je pint. Er worden namelijk de kosten van de geldautomaat die je gebruikt in rekening gebracht.

Geld pinnen buiten de Eurozone is niet gratis. Echter, ga je pinnen bij een geldautomaat van de Santander groep, dan is dit wel altijd gratis. 

En met 40,000 geldautomaten wereldwijd is er in veel landen wel een geldautomaat van deze bank te vinden.

Betalen in vreemde valuta

Bij het betalen in vreemde valuta wordt er wel een wisselkoersopslag toegepast. Deze toeslag bedraag 0,2%, waarmee het een relatief lage opslag is ten opzicht van andere banken. 

Rood staan is niet mogelijk bij een bankrekening bij de Openbank. Dit is iets wat je bij bijna alle online banken terugziet. Het uitlenen van geld is namelijk niet hun core business. 

Openbank geld opnemen

Daarnaast dient een bank over een groot kapitaal te beschikken om dit te mogen doen. Wel verwachten wij persoonlijk dat in de toekomst online banken zich ook gaan richten op het verstrekken van leningen waartoe roodstaan behoort. Dit omdat hiermee door banken ontzettend veel geld wordt verdiend. 

Kan je ook een creditcard aanvragen?

Dit is niet mogelijk. Een creditcard is een vorm van krediet. En zoals hierboven besproken richten nieuwe online banken zich niet op het verstrekken van een krediet. Een creditcard aanvragen kan je echter eenvoudig doen bij een andere kaartverstrekker. Qua kosten maakt dit doorgaans niks uit.

Is een bankrekening bij een Spaanse bank wel veilig?

Omdat de Openbank aan alle voorwaarden voldoet die voor banken worden gesteld in Europa, zijn zij in het bezit van alle benodigde vergunningen.

Hierdoor zijn tegoeden tot een bedrag van 100,000€ afgedekt door het Europese depositogarantiestelsel.

Wel zal je een bankrekening met een Spaanse IBAN code ontvangen. Jouw bankrekeningnummer zal dan ook beginnen met ES. Dit heeft echter verder geen gevolgen. 

Betalingen en ontvangsten zijn immers gratis binnen de SEPA zone. Daarnaast worden  betalingen en ontvangsten ook razendsnel verwerkt. Je hoeft er dus niet bang voor te zijn dat er vertragingen zullen optreden.

Veiligheid bankrekening

Voor vragen kun je overigens gewoon terecht in Nederland. Er is een Nederlands telefoonnummer beschikbaar waar je terecht kunt met al jouw vragen.

Snel en eenvoudig een rekening openen

Een rekening openen is erg eenvoudig en kost je slechts een paar minuten. Je dient een aantal persoonsgegevens in te vullen, jouw identiteit te bevestigen door het uploaden van een kopie van een identiteitsbewijs en een overboeking te doen vanaf een andere bankrekening. 

Vervolgens kan je alle benodigde documenten eenvoudig en snel digitaal ondertekenen

Dat is alles wat je dient te doen en dan kan je direct aan de slag met jouw nieuwe bankrekening bij deze online bank.

In onze ogen is Openbank een goed alternatief voor andere online banken zoals de N26 of Bunq. Dit zijn dan ook de banken waarmee zij zich het beste laten vergelijken.