N26

Je komt de naam N26 steeds vaker tegen. Deze Duitse online bank maakt dan ook een razendsnelle ontwikkeling door. In onze ogen is dit volstrekt logisch. Want wie wil er nu geen gratis bankrekening openen?

De historie van de N26 bank

De in 2013 opgericht bank is sinds 2016 in het bezit van een volledige bankvergunning. De oprichters van deze Duitse bank, Valentin Stalf en Maximilian Tayentha, hebben in de afgelopen jaren veel voor elkaar gekregen.

Inmiddels zijn al in 25 landen actief en hebben zij onlangs de mijlpaal van 5 miljoen klanten behaald. Dit is in mijn ogen een geweldige prestatie voor een bank die eigenlijk nog maar 7 jaar actief is en slechts vier jaar in het bezit is van een bankvergunning.

Makkelijker en transparanter bankieren

Genoemde oprichters zijn N26 gestart om bankieren makkelijker en transparanter te maken. Mijn inziens is dit een goed streven en eigenlijk ook best wel noodzakelijk. 

Kijk alleen maar eens naar tarievenoverzichten van verschillende banken. Dan kom je soms wel documenten tegen van meer dan 20 bladzijden.

Zeker indien het om zakelijke rekeningen gaat dan dien je hele boekwerken door te spitten om erachter te komen wat een bankrekening je nu echt gaat kosten.

De vraag is natuurlijk, in hoeverre slaagt de deze bank erin om het bankieren makkelijker en transparanter te maken?

N26 transparant bankieren

Wat zit er standaard inbegrepen bij deze bankrekening?

Je hebt de keuze uit 3 verschillende pakketten bij het openen van een bankrekening bij de N26. Er zijn echter een aantal voordelen die voor elk pakket gelden. Zelfs voor de gratis N26 bankrekening.

1. Gratis n26 mastercard

Bij elke bankrekening hoort natuurlijk een bankpas. Wordt er door een Nederlandse bank hiervoor een vast bedrag per jaar in rekening gebracht, bij de N26 ontvang je deze geheel gratis. 

Je kunt met deze mastercard ook contant geld opnemen. Afhankelijk van het plan dat je kiest is dit minimaal de eerste 5 keer per maand gratis.

2. Gratis wereldwijd betalen

In welk land en in welke valuta je ook betaald, het is altijd gratis. Daarnaast wordt er geen toeslag toegepast op de officiële middenkoers. Dit is iets wat bijna alle banken standaard wel doen. Geld overmaken naar buiten de SEPA zone is nog steeds ontzettend duur.

Indien je wel eens een overboeking hebt gemaakt naar bijvoorbeeld een bankrekening in Amerika, dan weet je wel hoe duur dit is. Zeker voor kleinere bedragen lopen de transactiekosten enorm op.

Het kan zomaar zijn dat je 20% van het bedrag kwijt bent aan verschillende kosten.

Dit is op deze manier voorgoed verleden tijd. Dit alleen is eigenlijk al een reden om gewoon een rekening te openen bij de N26 bank.

N26 vreemde valuta

3. Mobiel betalen met Google Pay en Apple Pay

De N26 loopt voorop op het gebied van technologie. Mobiel betalen via Apple Pay of Google Pay is dan ook standaard inbegrepen.

4. Een handige app voor alle bankzaken

Bankieren doe je via een app. Deze app geeft je standaard allerlei handige inzichten in jouw geldzaken. Zo kan je precies zijn waar je jouw geld aan uitgeeft, automatisch sparen voor bepaalde doelen en budgetten instellen.

Om daadwerkelijk te kunnen bankieren bij deze online bank dien je dus wel in het bezit te zijn van een mobiele telefoon. Want alle online betalingen regel je via de N26 app.

De verschillende bankrekening bij N26

Onlangs is er een naamswijziging doorgevoerd betreffende de verschillende bankrekeningen. Zo bestaat n26 black niet langer en is deze vervangen door metal. 

Standard

De N26 you rekening is de basisbankrekening die geheel gratis is. Je betaalt geen kosten om deze bankrekening te openen en ook is er geen sprake van maandelijkse kosten. Toch kan je gewoon al jouw bankzaken regelen met deze gratis bankrekening. Zoals je gewend bent heeft deze rekening gewoon een IBAN nummer, hetgeen het overstappen eenvoudig maakt.

Bij deze bankrekening is er een debit mastercard inbegrepen. Nederlanders kunnen overigens na het openen van een bankrekening, naast de gratis mastercard, ook de bekende maestro kaart aanvragen zodat je overal kunt pinnen en betalen.

You

Voor deze rekening dien je 9,90€ per maand te betalen. Voor dit geld krijg je echter direct een uitgebreid verzekeringspakket. Daarnaast kan je wereldwijd overal gratis pinnen. Dit is een dienst waarvoor veel banken een bedrag aan kosten in rekening brengt.

Daarnaast kan je direct 10 sub accounts openen, zodat je jouw geld handig kan verdelen over verschillende rekeningen. Het is zelfs mogelijk om een rekening te delen met een andere N26 gebruiker. Op die manier kan je dus eigenlijk ook gewoon een gezamenlijke rekening openen. 

Metal 

Dit meest uitgebreide pakket kost 16,90€ per maand. Naast alles wat inbegrepen is bij het standard en you pakket heb je met deze bankrekening ook direct een verzekering voor jouw mobiele telefoon. 

Daarnaast is er ook een autoverzekering voor huurauto`s inbegrepen. Dit is een handige verzekering om standaard te hebben. Bij het huren van een auto is het namelijk niet ongebruikelijk dat een groot gedeelte van de prijs van een huur van de auto bestaat uit de verzekering. En deze kosten kan je via N26 metal dus uitsparen.

Het grote voordeel van bankieren bij N26

Het grootste voordeel ligt met name bij vreemde valuta. Doordat er geen toeslag op de wisselkoers wordt toegepast, kan je hier eenvoudig veel geld besparen. Er wordt voor de afwikkeling van transacties in vreemde valuta gebruik gemaakt van Transferwise. Hierdoor zijn ook de transactiekosten slechts een fractie van hetgeen je tot nu toe gewend bent.

Het is altijd weer schrikken indien je een bedrag in euro`s overmaakt als je ziet hoeveel vreemde valuta de ontvanger daadwerkelijk ontvangt.

Is jouw geld veilig?

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste vraag die je jezelf dient te stellen indien je een bankrekening gaat openen. Wanneer je een bankrekening gaat openen, zou deze bank altijd in het bezit dienen te zijn van alle benodigde bankvergunningen. Dit betekent zowel een lokale bankvergunning maar ook een Europese bankvergunning.

Een bankvergunning houdt in dat de bank onder toezicht staat. Er wordt regelmatig gecontroleerd of de bank wel voldoet aan de geldende richtlijnen. Maar nog belangrijker is het depositogarantiestelsel. De bankvergunningen houden namelijk automatisch in dan het depositogarantiestelsel van toepassing is. Op die manier is jouw geld dus veilig tot een bedrag van 100,000€.

Hoe kan je deze gratis bankrekening openen?

Dit is erg eenvoudig. Je kan via hun website de app downloaden en dan jezelf registreren. Je hebt wel een identiteitsbewijs nodig om te bewijzen dat je de persoon bent die je zegt te zijn. 

Voor de rest is het de standaard informatie zoals adresgegevens die je dient in te vullen. Binnen 10 minuten heb je op die manier een gratis bankrekening geopend.

Vervolgens zal je binnen een paar werkdagen de debit mastercard in de post ontvangen. Bij mijzelf was dit al na 3 werkdagen het geval. Op die manier kon ik razendsnel profiteren van de voordelen van deze gratis bankrekening.