KNAB

KNAB is een online bank welke steeds populairder wordt. Wat ons persoonlijk erg aanspreekt bij de KNAB bank is de transparantie. Voor een vast bedrag per maand kan je direct tot wel 5 verschillende bankrekeningen openen, met bijbehorende betaalpas. Er wordt dus niet in tegenstelling tot bij veel andere banken voor alles extra kosten in rekening gebracht.

De kosten van een KNAB bankrekening

Voor de bankrekening betaal je 5€ per maand. Op  het eerste gezicht is deze bankrekening niet echt goedkoopVoor een ING Oranjepakket betaal je bijvoorbeeld 1,70€ per maand en een Rabobank basispakket kost 3,10€. Echter, bij die banken dien je wel extra te betalen voor een extra bankrekening.

Ga je bij de ING of Rabobank 5 verschillende bankrekeningen openen, dan betaal je 5 keer het bovengenoemde bedrag. Daarentegen kan je bij banken zoals de N26 en Openbank een gratis bankrekening openen.

Misschien denk je, wat moet ik nu met 5 verschillende bankrekeningen? In onze ogen is het aanhouden van verschillende bankrekeningen voor verschillende doeleinden echter aan te bevelen. 

Bijvoorbeeld een aparte bankrekening voor het betalen van de vaste lasten en een andere bankrekening voor het doen van leuke dingen.

Op die manier heb je meer controle over jouw geld en kom je minder snel in de situatie dat het geld op is, voordat de maand voorbij is.

KNAB bank

Een overzicht van de kosten en kenmerken van een bankrekening bij KNAB

Kosten per jaar:
Land:
Rood staan:
Geld opnemen:
Wisselkoersopslag:
Land depositogarantiestelsel:
Bankieren met app:
Creditcard aan te vragen:
Betaalpas:
Betalen met mobiele telefoon:
Tweede pas aan te vragen:
Rente:
Minimum leeftijd:

60€
Nederland
Beperkt mogelijk
Gratis binnen eurozone
0,5%
Nederland
Ja
Ja (Gratis)
Maestro
Ja (Max 5)
0%
18 jaar

Betalen en pinnen buiten de eurozone

Betalen en pinnen binnen de eurozone is gratis. Dit is tegenwoordig bij elke bank het geval. Wat echter de KNAB bank onderscheidt van andere banken is dat er geen transactiekosten in rekening worden gebracht bij  het betalen of pinnen buiten de eurozone. 

Wel wordt er een koersopslag van 0,5% op de wisselkoers toegepast. Dit is echter bij elke traditionele bank het geval en vaak wordt er zelfs nog een hogere koersopslag toegepast.

Wat vinden klanten van KNAB?

Er wordt regelmatig geadverteerd onder het motto van een menselijke service. De beste methode om te bekijken of dit door klanten ook zo ervaren wordt, is het bekijken van reviews en beoordelingen. 

De overall score van 3.0 terug te vinden op Trustpilot is fors hoger dan dat de ING, Rabobank en ABN Amro scoren. Over het algemeen scoren banken via Trustpilot erg laag. Een 3.0 lijkt op het eerste gezicht niet erg hoog, maar is voor een bank gewoon een goede score.

BankTruspilot beoordeling
N26 bank4,2
Bigbank3,8
KNAB3,1
Openbank3,1
ASN bank2,8
Moneyou2,6
Regiobank2,6
Bunq2,3
SNS bank2,1
Triodos2,1
Rabobank1,6
ING1,3
ABN Amro1,3

Een andere goede bron om te beoordelen of bestaande klanten tevreden zijn, is een onderzoek uitgevoerd door de consumentenbond. In dit onderzoek wordt KNAB beoordeeld met maar liefst een 9.1. Dit is goed voor een derde plek, waarbij alleen de ASN bank en de Regiobank beter scoren. Ook op dit punt laten zij dus alle grote en bekende banken achter zich.

BankEindbeoordeling
Regiobank9,4
ASN Bank9,2
KNAB9,1
Triodos bank8,7
SNS bank8,2
Rabobank7,4
ABN AMRO7,2
ING7,1

Bron: Consumentenbond

Op basis van dit onderzoek kan je dus wel stellen dat de KNAB bank als een van de beste banken kan worden beschouwd.

De klantenservice, dagelijks te bereiken van 8.00 tot 22.00, wordt zeer goed gewaardeerd. In onze opinie zijn dit zeer ruime tijden waarop je terecht kan met vragen of problemen.

Gratis een creditcard aanvragen

Wat ons erg bevalt bij deze bank is de eenvoud en transparantie. Zo kan je ook zonder extra kosten een creditcard aanvragen. Bij andere banken wordt hier zonder uitzondering altijd een extra bedrag voor in rekening gebracht. 

De 5€ per maand voor een particuliere bankrekening dekt dan ook bijna alle kosten.

Het enige waarvoor je extra dient te betalen, is bij het betalen of pinnen buiten de eurozone en dat alleen in de vorm van een wisselkoersopslag.

Creditcard KNAB bank

Automatisch sparen en spaarpotjes aanmaken

Zoals het in onze ogen hoort, is het mogelijk om automatisch te sparen. Je kan zelf eenvoudig online net zoveel spaarrekeningen openen als je wilt. Zo kan je dus voor elk specifiek doel een spaarpotje aanmaken. Vervolgens kan je dan op basis van verschillende criteria regels instellen wanneer er geld dient te worden overgeboekt naar een van de spaarrekeningen.

Zo kan je een bedrag laten overmaken indien er teveel saldo op de betaalrekening staat. Dit kun je trouwens ook omdraaien, dat indien het saldo op de betaalrekening te laag wordt, dat je dan geld van de spaarrekening naar de betaalrekening overboekt.

Bankieren via de app of website

Je kan bijna al jouw bankzaken regelen via zowel de website voor het online bankieren als via de app. Zaken zoals het openen van een extra bankrekening, een spaarrekening openen of  een betaalverzoek versturen zijn allemaal eenvoudig zelf te regelen.

De eenvoud is echt iets wat in het voordeel van KNAB spreekt. Zowel het online bankieren en de app zijn uitermate overzichtelijk en eenvoudig in gebruikt.

Het rekeningnummer ontvang je in de vorm van het inmiddels bekende IBAN nummer. Ook is er een BIC code beschikbaar die soms noodzakelijk is bij internationale betalingen. De BIC code van KNAB is KNABNL2H.

Mobiel bankieren

Mobiel betalen

Een negatief punt van KNAB is dat mobiel betalen nog niet mogelijk is. Via KNAB is Apple Pay dan ook nog niet te gebruiken. Hetzelfde geldt voor Google Pay. Wel is de verwachting dat dit op niet al te lange termijn zal worden ingevoerd.

Contactloos betalen met de betaalpas is uiteraard wel gewoon mogelijk. Indien je hier geen gebruik van wilt maken, dan kan je dit eenvoudig via de app of het online bankieren uitschakelen.

Profiteren van een welkomstbonus

Op dit moment loopt er een actie waarbij je als nieuwe klant een bedrag van 50€ ontvangt. Wanneer deze actie eindigt is niet bekend. Wel is het zo dat er regelmatig acties lopen waarvan je kan profiteren. 

Soms ontvang je een bepaald bedrag, zoals op dit moment het geval is en soms krijg je een korting voor een bepaalde periode.

Welkomst bonus KNAB bank

Overige producten die worden aangeboden

Het aantal producten wordt steeds verder uitgebreid. Wel wordt dit vaak gedaan door een samenwerking met andere partijen. Zo kan je via KNAB een hypotheek afsluiten, maar doe je dit uiteindelijk via het bedrijf Finzie. Het voordeel hiervan is dat je dan wel wordt geholpen door onafhankelijke hypotheekadviseurs, die niet verbonden zijn aan een specifieke bank of geldverstrekker.

Op het gebied van verzekeringen is Deck de partner. Bij Deck kan je alle gangbare verzekeringen afsluiten. Het voordeel als KNAB klant zijnde is dat je eenmalig 50€ korting ontvangt bij het afsluiten van jouw verzekeringen.

Rood staan is zeer beperkt mogelijk

Het is niet mogelijk om in totaal rood te staan. Dat wil zeggen, dat het wel mogelijk is om op een bepaalde rekening in de min te staan, zolang dat maar gedekt wordt door een positief saldo op een andere rekening. Echter, dit is slechts mogelijk voor een periode van 1 maand en het totaal van de verschillende saldo`s mag niet negatief zijn.

Bij een roodstand op een rekening betaal je een rente van 5%. Gegeven dat dit alleen mogelijk is indien je op een andere bankrekening minimaal hetzelfde saldo in de plus hebt, is dit erg onvoordelig om te doen. In dat geval is het veel verstandiger om geld van de ene naar de andere bankrekening over te boeken.

Consumptieve kredieten worden niet verstrekt

Behalve het afsluiten van een hypotheek via Finzie, verstrekt KNAB geen andere leningen. Voor het afsluiten van een doorlopend krediet of persoonlijke lening kan je er dan ook niet terecht. Hiervoor dien je jezelf te wenden tot een andere geldverstrekker.