bunq

bunq is een relatief nieuwe naam op het gebied van bankieren. Deze in 2012 in Nederland opgerichte bank is echter aan een sterke opkomst bezig. 

Bunq

In tegenstelling tot andere nieuwe online banken, zoals de N26 en Revolut, waar je een gratis bankrekening kan openen, dien je voor een bankrekening bij bunq wel te betalen. Wel is het aanvragen van een zakelijke rekening mogelijk bij bunq.

Tenminste één kaart naar keuze is gratis inbegrepen.

Wat is het dat deze nieuwe bank zo populair maakt?

Voor hetgeen je per maand betaald voor een bankrekening krijg je enorm veel opties en mogelijkheden. Het bankieren doe je via de bunq app, welke zeer gebruiksvriendelijk is en boordevol handige functionaliteiten zit.

Met het openen van een bankrekening kan je direct meerdere rekeningen openen, zodat je jouw geld over verschillende rekeningen kan verdelen. Je kan dit zelfs automatisch instellen op het moment dat je jouw salaris ontvangt.

Bij deze bank betaal je niet extra voor meerdere rekeningen, zoals dat bij veel andere banken wel het geval is. Wanneer je een rekening hebt lopen kan je bovendien met een paar klikken ook een gedeelde rekening openen met een partner of kind. 

Maar ook de slice optie waarmee je eenvoudig kosten kunt delen is een mooie functionaliteit. En zo zijn er nog vele andere handige functionaliteiten die je helpen bij het beheren van jouw geld.

Eenvoud en gemak

Bankieren bij deze bank is relatief eenvoudig. Zo heb je gewoon een eigen IBAN nummer zoals je dat ook bij andere banken bent gewend. Hierdoor kan je eenvoudig geld ontvangen en geld overmaken naar anderen.

bunq

√ 25 bankrekeningen met elk een eigen IBAN nummer
√ 1 maand gratis uitproberen
√ Geen wisselkoersopslag
√ 4 keer gratis geld opnemen ongeacht de valuta

De historie van bunq

Ook al is de historie relatief kort, het is toch interessant om te kijken waar deze bank vandaan komt. En dan ook waarom deze bank zo snel aan populariteit aan het winnen is. 

Ali Niknam is de man achter bunq. Hetgeen mij aanspreekt en waarschijnlijk veel mensen met mij, is het principe van bankieren zonder poespas. Zij noemen zich dan ook wel de “bank of the free”. Omdat in hun ogen de bestaande banken sterk verouderd zijn, was het tijd voor de komst van een nieuwe innovatieve bank.

Het innovatieve komt het meest naar voren via de app. De app is uitermate geavanceerd en biedt tal van mogelijkheden. Het doel van deze app is om het leven gemakkelijker te maken. 

Wat erg spreekt in  het voordeel van Ali Niknam is dat hij tot op heden nog geen geld uit de onderneming heeft behaald. Integendeel zelfs. Hij stopt bijna alles wat hij heeft in verdere ontwikkeling van de app.

Wie is Ali Niknam?

De in Canada geboren ondernemer is niet alleen de oprichter van de deze online bank. Ook is hij de oprichter van TransIP en de Datacenter Group. Als je jezelf beseft dat hij 39 jaar oud is, dan is dit meer dan indrukwekkend.

Nadat hij was opgegroeid in Iran, is hij geëmigreerd naar Nederland. Hier in Nederland heeft hij de studie technische informatica aan de TU in Delft afgerond. In 2003 heeft hij zijn eerste onderneming opgericht, te weten TransIP. En dit op 22e jarige leeftijd. 

Door de aangekondigde fusie met Combell bereikt de nieuwe gecombineerde onderneming de Unicorn status. 

Wie is Ali Niknam

Dit houdt in dat een onderneming een waarde van 1 miljard USD heeft. Je kunt dus wel stellen dat de ondernemingen van Ali Niknam zeer succesvol zijn. Het benodigde kapitaal voor de oprichting van bunq is dan ook afkomstig van TransIP.

bunq is in het bezit van de benodigde bankvergunningen

Bunq is de eerste bank die sinds de DSB een bankvergunning heeft gekregen van de DNB (De Nederlandsche Bank). Door het in het bezit hebben van deze bankvergunning worden de tegoeden van rekeninghouders tot een bedrag van 100,000€ afgedekt door de Nederlandse staat. 

Dit houdt in dat in een geval van een faillissement de Nederlandse staat de rekeninghouders tot een bedrag van maximaal 100,000€ zal compenseren.

Deze garantstelling is verbonden aan het verstrekken van een bankvergunning. Dit geeft dan ook direct aan dat de DNB volledig vertrouwen in de bank dient te hebben. Zo niet, dan zullen zij dit risico niet willen lopen. Voor bunq klanten is dit een gerustellende gedachte. Je kan er in ieder geval zeker van zijn dat jouw geld veilig is. Dit wel tot een bedrag van 100,000€.

Ontvang rente over jouw saldo

Over het saldo op een bunq bankrekening ontvang je op dit moment een rente van 0,09%.

Dit klinkt misschien niet als een hoge rente, maar is inmiddels wel 9 keer hoger dan de rente die andere banken vergoeden. 

Het is zelfs zo dat de meeste banken op dit moment helemaal geen rente meer vergoeden over het saldo op een betaalrekening.

Wel is het zo dat je over een saldo van maximaal 10,000€ rente ontvangt.

Rente ontvangen

Welke mogelijkheden biedt bunq?

Je kunt kiezen tussen verschillende bankrekeningen, met toenemende opties en mogelijkheden.

Naast zaken die tegenwoordig min of meer standaard zijn, zoals apple pay en instant payments, zijn er nog een aantal andere kenmerken die deze bank uniek maken in mijn opinie.

Wij hebben deze op een rij gezet.

Bunq prepaid card

bunq Easy Money

Deze bankrekening kost 8,99€ per maand. Voor dit bedrag kan je overigens meerdere rekeningen openen. Op die manier kan je jouw geld eenvoudig budgetteren voor verschillende doeleinden. Want deze rekening uniek maakt is onder meer het volgende:

Een slice groep aanmaken en gebruiken

Hiermee kan je eenvoudig bijhouden wie wat heeft betaald. Je kan op die manier bestedingen van verschillende rekeninghouders combineren. Dit is bijvoorbeeld erg handig als je met een groep vrienden op vakantie of op stap gaat.

Gedeelde spaardoelen

Op deze manier kan je met verschillende rekeninghouders sparen voor een zelfde doel. Wil je bijvoorbeeld met een groep vrienden een droomvakantie gaan maken, dan kan je op deze manier eenvoudig als groep hiervoor sparen.

Dual pin, een kaart voor verschillende rekeningen

Hiermee kan je twee verschillende rekeningen beheren met een bankpas. Heb je bijvoorbeeld een persoonlijke rekening, maar ook een gedeelde rekening met een partner, dan heb je niet langer verschillende bankpassen nodig. 

Op deze manier kan je dan gewoon aan de hand van de pincode die je gebruikt bepalen vanaf welke bankrekening je een bepaalde transactie wilt betalen.

Facturen scannen

Dit is normaal gesproken iets wat je tegenkomt bij zakelijke rekeningen. Maar met bunq Easy Money heb je de mogelijkheid om een factuur te scannen en hierdoor eenvoudig te betalen.

Premium

bunq Easy Green

Alles wat je met een Easy Money rekening krijgt krijg je ook met Easy Green. De kosten van dit pakket zijn 17,99€ per maand. Naast een aantal functionaliteiten, die mijn inziens meer van belang zijn voor ondernemers,  zoals het automatisch opzij zetten van btw bedragen, is het vooral gericht op CO2 neutraal bankieren.

Het extra bedrag wat je maandelijks betaalt wordt namelijk gebruikt voor het planten van bomen. Hierdoor heb je binnen 2 jaar een CO2 neutrale bankrekening.

credit Mastercard

Je kan deze kaart gratis ontvangen, aangezien één gratis kaart altijd inclusief is. Je dient saldo te storten, alvorens je de kaart kunt gebruiken, wat voorkomt dat je schulden maakt.

Deze kaart is geheel gratis. En wat het nog interessanter maakt, is dat je op deze manier gebruik kunt maken van Zero FX. Dit houdt in dat er geen toeslag wordt toegepast op de wisselkoers bij betalingen in vreemde valuta. 

Deze toeslagen kunnen soms bij andere banken of creditcards wel 3% bedragen. Dit is dus een erg eenvoudige besparing die bovendien gratis te realiseren is.

Rood staan is niet mogelijk

Misschien is de ontbrekende mogelijkheid tot rood staan een nadeel voor sommige mensen. Tot op heden wordt deze mogelijkheid namelijk niet geboden. 

Aan de andere kant is rood staan een erg dure vorm van lenen. Indien je geld tekort komt is het daarom waarschijnlijk verstandiger om op zoek te gaan naar een lening zoals een doorlopend krediet of persoonlijke lening. 

De rente bij dit soort leningen ligt namelijk vele malen lager dat de rente die in rekening wordt gebracht bij een negatief saldo op een betaalrekening.

Automatische incasso`s zijn geen probleem

Doordat je een IBAN nummer krijgt toebedeeld, kan je ook gewoon een automatische incasso laten lopen via een bunq bankrekening. Dit werkt eigenlijk gewoon hetzelfde als dat je op dit moment gewend bent bij andere banken. 

Alleen de slimste mensen kunnen werken bij bunq

Om medewerker te worden bij bunq dien je behoorlijk wat in je mars te hebben. Wat zij zelf zeggen is dat alleen de allerslimste mensen in aanmerking komen om te werken voor deze onderneming. Hiermee kan je dan ook verwachten dat de ontwikkelingen in de toekomst zullen doorzetten.

Persoonlijk heb ik hoge verwachtingen van wat bunq ons nog allemaal gaat bieden in de toekomst.