Bankrekening openen

Voor veel zaken die mensen aanschaffen, nemen mensen uitgebreid de tijd om te vergelijken. Op die manier gaan mensen op zoek naar de beste aanbieding. Maar gaan mensen een bankrekening openen, dan wordt dit vaak gedaan zonder een goede vergelijking te maken tussen verschillende banken.

En dit terwijl er op dit moment op het gebied van bankrekeningen ook genoeg te vergelijken valt. Door de komst van online banken is de keuze namelijk enorm toegenomen.

De meeste banken brengen maandelijks een bedrag in rekening voor de bankrekening. Hiervoor krijg je dan toegang tot het internetbankieren en een betaalpas tot je beschikking. Dit is bijvoorbeeld het geval bij banken zoals de ABN AMRO, Rabobank, ING en ga zo maar door.

Sommige banken brengen geen maandelijkse kosten in rekening. Dit zijn de nieuwe banken, die geheel online opereren. Voorbeelden hiervan zijn de N26 bank en Revolut. 

Bankrekening openen de kosten

Wat zijn de kosten van een bankrekening?

Naast de maandelijkse kosten die in rekening worden gebracht, worden er nog allerlei extra kosten in rekening gebracht. Deze zijn echter niet altijd even transparant.

Bij het uitvoeren van een betaling in vreemde valuta wordt er bijvoorbeeld een bedrag in rekening gebracht als transactiekosten. 

Daarnaast wordt er echter ook een bedrag in rekening gebracht als wisselkoersopslag. Dit zijn ook gewoon extra kosten die je dient te betalen. 

Er wordt echter nooit transparant weergegeven wat een transactie in vreemde valuta je nu echt gekost heeft. En daarmee bedoel ik, de opslag op de wisselkoers die in rekening is gebracht tezamen met de transactiekosten, die doorgaans wel apart worden vermeld.

Overstappen naar een andere bank

Een ander fenomeen wat je terugziet in de wereld van het bankieren is dat er slechts weinig mensen zijn die overstappen naar een andere bank. Nadat mensen een bankrekening geopend hebben bij een bank, dan blijven zij doorgaans loyaal aan deze bank. 

Dit terwijl de meeste banken een gratis overstapservice aanbieden, waardoor het overstappen naar een andere bank een stuk eenvoudiger is geworden. Het meeste werk wordt je op die manier uit handen genomen.

Bunq

25 bankrekeningen met elk een eigen IBAN nummer
1 maand gratis uitproberen
Geen wisselkoersopslag
10 keer gratis geld opnemen ongeacht de valuta

Een betaalrekening openen bij een online bank

Door de komst van het Europese depositogarantiestelsel hoef je niet langer bang te zijn dat je jouw geld kwijt raakt. 

Wel is het van belang zeker te stellen dat de bank waar je jouw geld onderbrengt in het bezit is van de benodigde vergunningen. Dit dient een Europese bankvergunning en een lokale bankvergunning te zijn. Indien een bank in het bezit is van deze vergunningen, dan is het depositogarantiestelsel automatisch van toepassing.

Het depositogarantiestelsel zorgt ervoor dat in het geval van een faillissement je jouw geld tot 100,000€ van de lokale overheid terugkrijgt.

Een bankrekening openen bij een buitenlandse bank

Hierdoor wordt mobiel bankieren steeds populairder. Je bent niet langer gebonden aan banken die gevestigd zijn in het land waar je woont. 

Je kunt bijvoorbeeld ook gewoon een rekening openen bij het Duitse N26 of het Engelse Revolut. Wel dien je minimaal 18 jaar oud te zijn om bij deze banken een bankrekening te kunnen openen.

Het openen van een zakelijke bankrekening

Een bankrekening openen voor een onderneming, vraagt meer aandacht. Is geld overmaken bij een particuliere bankrekening gratis, dit is voor een zakelijk bankrekening niet het geval. 

Hiervoor worden allerlei verschillende kosten in rekening gebracht. Het nadeel is dat deze zich niet altijd even goed laten vergelijken. Dit omdat elke bank zijn eigen tarievenstructuur hanteert.

Innovatie op het gebied van bankieren

De komst van SEPA en IBAN heeft het bankwezen aanzienlijke voordelen opgeleverd. Het afhandelen van betalingen is hierdoor veel meer gestroomlijnd. 

Dit heeft de mogelijkheid opgeleverd voor nieuwe banken om zicht te gaan richten op het aanbieden van betaalrekeningen.

Nieuwe banken zijn doorgaans veel geavanceerder op het gebied van technologie. Zo biedt de Bunq bank een uitermate geavanceerde app, waarmee je tal van functionaliteiten tot je beschikking hebt.

Deze nieuwe toetreders tot de wereld van het bankieren, zorgen ervoor dat innovatie in een stroomversnelling terecht is gekomen. Bestaande banken kunnen natuurlijk niet achterblijven, want anders zullen zij hun positie verliezen.