Bankrekening openen zonder identificatie

Bankrekening openen zonder identificatie

Is het mogelijk een bankrekening te openen zonder identificatie? Het antwoord op deze vraag is simpelweg: Nee. Wetgeving verplicht banken om alle rekeninghouders te identificeren. Dit om witwassen en andere criminele activiteiten te voorkomen.

De wetgeving waar banken zich aan dienen te houden wordt alsmaar strikter. Daarnaast worden de sancties die kunnen worden opgelegd steeds zwaarder. 

Dit tezamen maakt dat banken zeer strikt zijn met het nakomen van de identificatieplicht. Een bankrekening openen zonder identificatie is dan ook niet mogelijk.

Dien je jezelf ook te identificeren bij online banken?

Ook bij online banken zoals de Openbank, bunq en de n26 bank dien je aan deze verplichting te voldoen. Wel is het zo dat je deze identificatie bij het openen van een bankrekening online kan regelen. 

Ten eerste dien je dan een upload te maken van jouw identificatiebewijs. Daarna, door het gebruik van de camere van jouw mobiele telefoon, dien je te bewijzen dat je echt de persoon bent die op het identificatiebewijs staat. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van geavanceerde technologie.

Moet een bank een kopie van jouw identiteitsbewijs bewaren?

Een bank is overigens niet verplicht om een kopie van jouw identificatiebewijs op te slaan. Bevestigen dat jij daadwerkelijk de persoon bent die je zegt te zijn is voldoende. Hoe de banken dit in de praktijk doen is aan henzelf. 

Mag een bank een kopie van een identiteitsbewijs opslaan?

Een bank is verplicht de identiteit vast te stellen. Het is echter niet duidelijk of zij mogen vragen om een kopie van een identiteitsbewijs voor hun dossiers. Dit is namelijk erg privacygevoelig. 

In ieder geval is het wel zo, dat wanneer hierom wordt gevraagd dat er strenge vereisten gelden hoe deze documenten worden opgeslagen. 

Bankrekening openen zonder paspoort

Waarom dienen zakelijke klanten zich vaker te identificeren?

Zakelijke klanten dienen regelmatig hun identiteit te herbevestigen. Dit voorkomt dat bankrekeningen van bedrijven worden overgenomen voor dubieuze zaken. Want stel dat je bankrekening op naam van een bedrijf hebt, dan kan deze bankrekening gebruikt worden door degene die het bedrijf overneemt. 

Met name bij bedrijven die slecht draaien kan dit lucratief zijn. Dergelijke bedrijven zijn voor weinig geld over te nemen, hetgeen het voor criminelen interessant maakt om te doen. Alleen voor het misbruiken van de bankrekening.

Let op phishing e-mails

Er zijn continu phishing e-mails in omloop die je vragen jezelf te identificeren. Wees daar erg alert op. Helaas lijken de e-mails heel veel op de officiële e-mails die banken versturen. 

Check daarom  altijd het adres van de verzender. Je ziet regelmatig voorbij komen dat het adres van de bank wordt gebruikt, waar dan net iets aan veranderd is. 

In onze opinie is het verstandig om nooit te klikken op links die worden verstuurd door jouw bank. Of beter gezegd, op e-mails die die lijken te worden verstuurd door jouw bank.

Log gewoon direct in bij het online bankieren, zonder te klikken op een link. In de online omgeving is er altijd een postvak te zien. Indien je jezelf opnieuw dient te identificeren, dan zal dit in de berichten worden weergegeven. Op die manier weet je zeker dat het veilig is wat je doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *