Bankrekening afsluiten

Bankrekening afsluiten

Wil je overstappen naar een andere bank, dan die je jouw oude bankrekening af te sluiten. Een bankrekening afsluiten is op zich niet zo moeilijk. Wat het echter lastiger maakt, is dat je zeker dient te stellen dat je alle automatische incasso`s en degene die geld storten op jouw bankrekening, het nieuwe bankrekeningnummer gaan gebruiken.

Gebruik maken van de overstapservice

De meeste Nederlandse banken, zoals de ABN AMRO, ING, Rabobank en dergelijke bieden inmiddels een overstapservice aan. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om jouw bankrekening af te sluiten. 

Het afsluiten zelf gaat echter niet van vandaag op morgen. Je hebt een uitlooptijd nodig, zodat alle incasso`s en betalers zijn overgezet naar de nieuwe bankrekening. Het goede nieuws is dat deze overstapservice gratis is.

Kan je online een bankrekening opzeggen?

Online opzeggen is inmiddels ook mogelijk bij bijna alle banken. Dit kost je hooguit een paar minuten. Om gebruik te maken van een overstapservice is het echter wel van belang om eerst de nieuwe bankrekening te openen.

Of het nu om een eigen rekening gaat of om een gezamenlijke rekening, het proces is hetzelfde. Indien je nog geen 18 jaar bent, dan zullen jouw ouders de aanvraag tot sluiting van de bankrekening dienen goed te keuren. Dezelfde leeftijdsgrens geldt bij het openen van een nieuwe bankrekening.

Overstappen naar een online bank

Wil je overstappen naar een online bank, om te profiteren van een gratis bankrekening dan heb je echter niet altijd de mogelijkheid om gebruik te maken van een overstapservice. Bij de N26 en Revolut heb je een dergelijke service niet.

Bij KNAB en Bunq kan je hier wel gebruik van maken. Dit komt omdat dit Nederlandse banken zijn. Je kunt hier echter niet een geheel gratis bankrekening openen. 

Daarentegen bieden deze banken wel weer tal van andere voordelen ten opzichte van traditionele banken. De kosten zijn doorgaans lager en daarnaast bieden zij ook meer opties en mogelijkheden.

Bankrekening afsluiten en overstappen

Opzeggen van spaarrekeningen en spaar deposito`s

Bij een spaar deposito opzeggen dien je uit te kijken dat je niet de opgebouwde rente verliest. Vaak zijn er voorwaarden verbonden aan het verbreken van de spaartermijn. Vandaag de dag zal de rente die verloren gaat, niet al teveel zijn, maar toch is dit zonde van het geld.

Sluiten veel mensen een bankrekening?

Omdat het afsluiten van een bankrekening door veel mensen als omslachtig wordt gezien, wordt het niet al teveel gedaan. 

Door de opkomst van online banken, waar je gratis een bankrekening kan openen, neemt dit echter wel toe. Want door eenmalig deze actie te ondernemen, kan je daarna elke maand profiteren van deze gratis bankrekening.

Naast lagere kosten, speelt ook service een rol bij de beslissing om een bankrekening te sluiten. De service die een bank biedt wordt niet altijd als goed ervaren. 

En op een gegeven moment is dat voor mensen genoeg aanleiding om op zoek te gaan naar een andere bank, om daar de geldzaken onder te brengen.

De invloed van de toenemende concurrentie

In onze ogen is de gratis overstapservice een goede zaak. Dit maakt het voor mensen eenvoudiger om daadwerkelijk over te stappen naar een andere bank. Dit komt de concurrentie ten goede. 

En uiteindelijk is het altijd de consument die profiteert van concurrentie. Want meer concurrentie betekent nu eenmaal lagere prijzen en ook een betere service. Want je hebt immers de keuze om naar een ander over te stappen, waardoor bedrijven worden gedwongen een goede service, tegen een acceptabele prijs te leveren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *