Banken vergelijken

Banken vergelijken

Wil je een nieuwe bankrekening openen, of wil je gewoon overstappen naar een andere bank? Banken vergelijken zorgt ervoor dat je de beste keuze gaat maken. En hiervoor hoef je helemaal niet zoveel tijd uit te trekken. Wij helpen je namelijk op weg met alle informatie die je nodig hebt.

Op basis van welke criteria bankrekeningen vergelijken?

Als je wilt gaan vergelijken, dan dien je natuurlijk eerst te bepalen op basis waarvan je wilt gaan vergelijken. In onze ogen zijn er een vijftal criteria die je dient mee te nemen in jouw vergelijking. Dit zijn:

  • De kosten van de bankrekening
  • Geboden service
  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Betrouwbaarheid
  • Aanvullende diensten

Kosten van een bankrekening vergelijken

In de praktijk klinkt dit eenvoudiger dan dat dit is. Dit komt omdat de kosten niet altijd transparant zijn. Sommige banken brengen een vast bedrag in rekening, waarbij een app, online bankieren en betaalpas is inbegrepen. 

Een andere bank brengt verschillende zaken weer apart in rekening. Bij KNAB kan je weer een gratis creditcard aanvragen, waarvoor je bij andere banken dient te betalen. Alle banken hebben op deze manier wel hun eigenaardigheden bij het bepalen van de kosten.

In onderstaand overzicht hebben wij de huidige kosten van verschillende bankrekeningen weergegeven:

 Per maandPer jaar
Moneyou go€ 0,00€ 0,00
N26€ 0,00€ 0,00
Revolut€ 0,00€ 0,00
Openbank€ 0,00€ 0,00
ABN AMRO betaalgemak standaard€ 1,55€ 18,60
ASN Bank€ 1,65€ 19,80
ING Oranjepakket€ 1,70€ 20,40
Regiobank€ 2,45€ 29,40
SNS bank betalen€ 2,75€ 33,00
Rabobank basispakket€ 3,10€ 37,20
Triodos bank€ 5,00€ 60,00
KNAB€ 5,00€ 60,00
Bunq€ 7,99€ 95,88

Service en dienstverlening van banken

Een goedkope bankrekening is natuurlijk mooi meegenomen. Service is daarnaast natuurlijk ook uitermate belangrijk. Want als je een vraag of probleem hebt, dan wil je natuurlijk goed geholpen worden. De consumentenbond heeft op dit gebied een onderzoek uitgevoerd, waarvan je de resultaten in onderstaande tabel kunt teruglezen.

 DienstverleningAlgemeenKosten
Regiobank8,89,37,9
KNAB8,58,97,8
ASN Bank8,49,17,8
SNS bank7,88,07,0
Triodos bank8,38,97,0
Rabobank7,37,26,1
ABN AMRO7,06,96,0
ING7,06,75,9

Bron: Bankenmonitor consumentenbond

Gebruiksvriendelijkheid

De gebruiksvriendelijkheid is vooral van belang bij het online bankieren en het gebruik van de bijbehorende app van een bankrekening. Het is in onze opinie hier echter wel zo dat persoonlijke voorkeuren een rol spelen. Wat de een gebruiksvriendelijk vindt, hoeft niet hetzelfde te zijn voor een ander.

In de praktijk besteden banken behoorlijk veel aandacht aan gebruiksvriendelijkheid. Zij beseffen zelf natuurlijk ook dat dit uitermate belangrijk is voor hun klanten. Persoonlijk zijn wij dan ook van mening dat bijna elke bankrekening gebruiksvriendelijk is. 

Misschien dien je in het begin even te wennen, om uit te zoeken waar je bepaalde functies terug kan vinden, maar na verloop van tijd gaat dit vanzelf.

Betrouwbaarheid van banken

Je wilt natuurlijk altijd dat jouw geld veilig is bij een bank. Hiervoor is het van belang dat een bank in het bezit is van de benodigde bankvergunningen. 

Dit dient zowel een bankvergunning te zijn van het vestigingsland, maar ook een Europese bankvergunning. Op die manier weet je zeker dat een bank onder toezicht staat.

Kies voor een Europese bank

In onze ogen is het altijd aan te bevelen voor een bank te kiezen welke gevestigd is in de Europese Unie. Op die manier kun je, indien de bank in het bezit is van de bovengenoemde vergunningen, in het uiterste geval gebruik van het depositogarantiestelsel. Banken vergelijken doe je ook om jouw geld zeker te stellen.

Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan kan je via lokale autoriteiten altijd jouw geld tot een bedrag van maximaal 100,000€ via de lokale autoriteiten terugkrijgen.

Banken vergelijken Europese banken

Aanvullende diensten

Breng je het liefst al jouw geldzaken onder bij één en dezelfde partij, dan is het van belang om ook te letten op aanvullende diensten. 

Een creditcard kan je met uitzondering van de online banken zoals Openbank, N26 en Bunq overal wel aanvragen. 

Maar wil je ook graag verzekeringen onderbrengen bij jouw bank, dan is bijvoorbeeld de Rabobank een goede optie. Omdat zij samenwerken met Interpolis bieden zij een breed scala van verzekeringen aan. 

KNAB daarentegen werkt bijvoorbeeld weer samen met Deck, waardoor zij ook een groot aanbod bieden wat betreft verzekeringen.

Op het gebied van beleggen, is het aanbod van KNAB beperkter dan bijvoorbeeld bij een ABN AMRO of ING. Zo is zelf beleggen bij KNAB of een N26 niet mogelijk.

Een keuze maken

Op basis van bovenstaande criteria kan je banken vergelijken en vervolgens een keuze maken, wat voor jou de beste bank is. Het overstappen naar een andere bank is niet zo eenvoudig zoals dit bijvoorbeeld bij het overstappen van energieleverancier of internetaanbieder het geval is. Banken vergelijken is daarom extra belangrijk.

Het is in onze ogen daarom ook verstandig om eerst de verschillende bankrekening goed te vergelijken, alvorens een keuze te een bankrekening te openen. Heb je namelijk een keuze gemaakt, dan is het niet altijd eenvoudig om over te stappen naar een nieuwe bank. 

De gratis overstapservice maakt het vaak wel eenvoudiger, maar toch dien je ook zelf het nodige te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *