Bank voor zelfstandigen

Bank voor zelfstandigen

Wat is nu de beste bank voor zelfstandigen? De ondernemingsvorm speelt hierbij een grote rol. Zo kan je niet bij elke bank een rekening openen voor een bv of vof. Kleine zelfstandigen hebben dan ook meer keuze bij het kiezen van een bank.

Voordelen voor startende ondernemers

Banken maken het aantrekkelijk voor startende ondernemers, door allerlei voordelen aan te bieden. Per bank verschilt hetgeen zij aanbieden aan startende ondernemers.

Zo hoef je bij zowel de Rabobank als de ABN AMRO de eerste 6 maanden niet te betalen. Bij KNAB krijg je het eerste jaar 50% korting. De enige voorwaarde hiervoor is dat je korter dan 3 jaar staat ingeschreven bij de kamer van koophandel. De ASN bank is iets minder genereus. Zij bieden ASN betalen zelfstandigen slechts de eerste 3 maanden gratis aan.

Kosten na het startersvoordeel

Persoonlijk ben ik wel van mening dat het verstandig is je niet al te veel blind te staren op dergelijke aanbiedingen. Belangrijk is dat je ook na de periode van deze introductiekorting niet teveel gaat betalen. Het is vooral van belang om te beoordelen welke bank voor zelfstandigen op lange termijn het goedkoopst is. Dat heeft de grootste invloed op onze keuze gehad.

Betalen voor transacties

Het grote verschil tussen privé betaalrekeningen en zakelijke betaalrekeningen is dat je bij een zakelijke bankrekening voor elke transactie een klein bedrag dient te betalen.

Dit is bij particuliere rekeningen niet het geval.

De algemene voorwaarden van een bank sluiten het gebruik van een privé betaalrekening als zelfstandig ondernemer meestal uit. Je kan deze transactiekosten dus niet voorkomen door een privérekening zakelijk te gaan gebruiken.

Bank voor zelfstandigen transactiekosten

Mijn eigen ervaringen

Persoonlijk ben ik erg tevreden met KNAB. Ik heb alles wat ik nodig heb en de prijs is acceptabel. Zeker gezien het feit dat je voor de eerste 1.000 transacties niet extra hoeft te betalen. Naast een rekening bij KNAB heb ik ook nog een zakelijke rekening bij de Rabobank. 

Deze rekening is voor een vof. Deze rechtsvorm beperkt de mogelijkheden om een bankrekening te openen drastisch. De kosten van de zakelijke rekening bij de Rabobank vallen me echter elke maand weer tegen. Ook al wordt er slechts een klein bedrag per transactie in rekening gebracht, op maandbasis loopt dit toch altijd behoorlijk op.

KNAB - de bank voor zzp`ers

KNAB noemt zichzelf de bank voor zzp'ers en hebben de laatste jaren dan ook veel zzp rekeningen geopend. Het normale tarief is 6€ per maand, waarbij je het eerste jaar nu 50% korting ontvangt. Dan betaal je dus slechts 3€ per maand.

Daarnaast hoef je voor de eerste 1.000 transacties per jaar niet apart bij te betalen. Veel zzp'ers zullen niet veel meer transacties uitvoeren, zodat het enige wat zij betalen de 6€ of 3€ per maand is.

Zelf heb ik ook een rekening bij de KNAB bank en ben daar erg tevreden over. In mijn opinie is dit een goede bank voor zelfstandigen.

√ Populaire bank voor zelfstandigen
√ Goed gewaardeerd op Trustpilot
√ Geen verborgen kosten

N26 - De gratis bankrekening

De N26 bank gebruik ik prive. Zij bieden echter ook een zakelijke rekening. Helaas is het niet mogelijk om deze bankrekening op een bedrijfsnaam te openen. Hierdoor is de N26 zakelijke rekening eigenlijk alleen geschikt voor zzp`ers.

De N26 standaard rekening is geheel gratis. Om een bankpas te ontvangen dien je eenmalig 10€ te betalen. Bij de gratis versie is een virtuele debit mastercard inbegrepen. 

√ Geschikt voor zzp`ers
√ Geen bankrekening op bedrijfsnaam mogelijk
√ Geen maandelijkse kosten bij standaard optie

bunq - Eenvoudig en transparant bankieren

bunq biedt een instappakket van 4,99€ per maand. In mijn opinie onderscheidt bunq zich op technologisch gebied. Zo kan je met de app facturen scannen en deze direct betalen. Niet alleen bespaart dit tijd, het voorkomt ook fouten. Je kan namelijk geen typefouten meer maken.

De bunq bank is sterk in opkomst. Zo bieden zij ook meer en meer koppelingen aan met verschillende boekhoudpakketten.

√ Al vanaf 4,99€ per maand
√ Profiteer van het groene imago
√ Geen wisselkoersopslag bij vreemde valuta

Wise - multi-currency rekening

Wise biedt sinds enige tijd een multi-currency rekening aan. Deze rekening is bovendien geheel gratis. Alleen indien je een bankkaart wilt ontvangen wordt er eenmalig een klein bedrag in rekening gebracht.

Zeker indien je zaken doet in verschillende valuta, is dit in onze opinie een interessant optie.

√ Ideaal voor zelfstandige die internationaal zaken doen
√ Geen maandelijkse kosten
√ Betalen zonder wisselkoersopslag

Contant geld storten

Het storten van contant geld wordt steeds lastiger. Bij banken zoals KNAB, bunq en de N26, de pure internetbanken, is dit zowiezo al niet mogelijk. Maar ook andere banken rekenen hiervoor steeds hogere kosten

Daarnaast zijn verschillende banken bezig met het reduceren van hun kantorennetwerk, zodat de mogelijkheden om contant geld te storten ook bij die banken afnemen. Zoek je een bank voor zelfstandigen waar je contant geld kunt storten, dan is dit een beperkende factore betreffende de keuze die je hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *