Bank met meeste klanten

Bank met meeste klanten

Er komen steeds meer nieuwe banken bij. Maar hoe zit het nu met het marktaandeel van de verschillende banken. In andere woorden, wat is op dit moment de bank met de meeste klanten?

Hoe groot zijn de Nederlandse banken?

Op internationaal vlak spelen de Nederlandse banken geen al te grote rol. Op basis van het balanstotaal als criteria, weet alleen de ING net de top 10 van Europa te bereiken. De Rabobank is terug te vinden op plaats 18. 

De grootste bank ter wereld is de Industrial & Commercial bank of China. Zij hebben een balanstotaal dat zo ongeveer dubbel zo groot is als de grootste bank van Europa.

De top 3 banken in Nederland

Wat zijn nu de grote banken met de meeste klanten in Nederland? Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat dit respectievelijk de Rabobank, ING en ABN AMRO zijn.

De grootste bank, op het gebied van het aantal klanten in Nederland is de Rabobank. Met 8 miljoen particuliere klanten en zo rond de 800,000 zakelijke klanten hebben zij de meeste klanten in Nederland.

De Rabobank wordt op de voet gevolgd door de ING. Met maar liefst 7,9 miljoen klanten hebben zij een marktaandeel van zo rond de 40%. Daarnaast is de ING ook nog goed voor een kleine 600,000 zakelijke klanten. 

Top 3 banken Nederland

Op gepaste afstand volgt de ABN Amro met ongeveer 5 miljoen klanten in Nederland. KNAB is erg populair als zakelijke bank voor freelancers

De middenmoot van banken met de meeste klanten

De ASN bank  vertoont al jaren een stabiele groei van het aantal klanten. Het totale klantenbestand ligt inmiddels zo rond de 1,6 miljoen klanten

Het aantal klanten van de SNS bank ligt zo rond 1,5 miljoen particuliere klanten en daarnaast hebben zij ook zo rond de 60,000 zakelijke klanten.

De Triodos bank heeft in Nederland zo rond de 460,000 klanten. Wereldwijd ligt dit zo rond de 720,000.

De opkomst van nieuwe online banken

Bunq doet geen uitspraken over het aantal klanten dat zij hebben. Daarnaast denken zij ook niet specifiek in landen. Door het online karakter richten zij zich niet specifiek op een land. 

In 2018 lag het aantal klanten zo rond de 30,000. Gezien de verdubbelde omzet in 2019, zal het aantal klanten inmiddels zo rond de 60,000 liggen. Hierbij dient te worden vermeldt dat zij slechts in 2015 de bankvergunning van de Nederlandsche bank (DNB) ontvingen.

Indien zij in staat blijven jaarlijks het aantal klanten te verdubbelen dan zullen zij op termijn ook tot de grotere banken in Nederland gaan behoren. 

Het aantal klanten van bunq is dus nog steeds maar een fractie van het aantal klanten dat actief is bij de banken zoals de Rabobank, ING en ABN AMRO. Echter, de groeicijfers zijn wel veel hoger bij bunq.

Maar om de bank met de meeste klanten te worden zal er nog het nodige dienen te gebeuren.

Meeste klanten banken in Nederland

De vraag is echter hoever deze groei zal doorzetten en of zij uiteindelijk in staat zijn om de marktaandelen van de grote bekende banken aan te vallen. Er is dan wel sprake van sterke groei in de beginfase, maar om deze groei te blijven continueren blijkt vaak lastiger.

Een andere sterk groeiende bank is KNAB. In 2019 lag het aantal klanten zo rond de 226,000, hetgeen een groei betekende van 30% ten opzichte van het jaar daarvoor. 

De groei van KNAB is nog steeds in volle gang, waardoor mijn inschatting is dat zij op dit moment zo rond de 300,000 klanten zullen hebben.

Banken met een gratis bankrekening

Een bank waar je een gratis bankrekening kunt openen, te weten de N26 bank, zit wereldwijd inmiddels op 5 miljoen klanten. Er is echter geen verdeling per land bekend. Aangezien het om een Duitse bank gaat is het veilig om te veronderstellen dat de meeste klanten zich in Duitsland bevinden. 

Een schatting is dat zo rond de 100,000 klanten zich in Nederland bevinden.  De groei over de afgelopen jaren is enorm geweest. In 2019 groeide zij zelfs zo snel dat er wereldwijd 7,000 nieuwe klanten per dag te noteren vielen.

De Openbank is nog niet zo heel erg lang actief in Nederland. Het aantal klanten zal dan waarschijnlijk ook nog niet al te hoog zijn. Aan de andere kant kan je ook hier een gratis bankrekening openen, waardoor het veilige veronderstelling is dat ook hier het aantal klanten snel zal gaan groeien

Gratis online bankrekeningen

Gegeven de schatting dat de N26 inmiddels 100,000 klanten telt in Nederland, zal het mij niet verbazen indien ook de Openbank snel zal doorgroeien richting de 100,000 klanten.

Hoe gaat de toekomst eruit zien?

Er is de laatste jaren al een verschuiving te zien van klanten die overstappen naar met name online banken. Dat de N26 bank inmiddels meer dan 5 miljoen klanten telt zegt genoeg op dat gebied. Mijn verwachting is dat dit nog maar het begin is. 

Bestaande banken zullen echt hun best moeten gaan doen om klanten binnenboord te houden. 

Zeker als je kijkt naar beoordelingen van klanten op Trustpilot. Daaruit blijkt dat banken nogal eens tekort schieten op het gebied van service en dienstverlening. 

De score van banken zoals de ABN AMRO, ING en Rabobank is zeer laag. Zo scoort de ING niet hoger dan een 1, 3. De Rabobank en ABN Amro scoren met een 1,6 en 1,3 ongeveer hetzelfde. Dat zijn geen rapportcijfers waarmee je thuis kan komen.

Welke bank de grote winnaar gaat worden de komende jaren? Dan durf ik toch wel te stellen dat dit de banken zoals KNAB, N26 en de Openbank zullen zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *