Auto financieren

Auto financieren

Een auto financieren kan een behoorlijke uitdaging zijn. Gemiddeld geven Nederlanders bijna 16,000€ uit aan een tweedehands auto. Dit is een bedrag wat veel Nederlanders niet zomaar beschikbaar hebben. 

Wil je een nieuwe auto kopen? Dan ligt dit bedrag nog veel hoger.

Hoe kan je geld lenen voor een auto?

Vaak is er wel een gedeelte van het benodigde bedrag voorhanden en wordt het missende bedrag geleend. Geld lenen voor een auto is een van de meest voorkomende zaken waarvoor mensen een lening afsluiten. Dit kan in de vorm van een doorlopend krediet, een persoonlijke lening of een huurkoopconstructie voor een auto. Daarnaast wint privat lease ook sterk aan populariteit.

Om in aanmerking te komen voor een lening voor een auto, is de persoonlijke situatie van belang. Zo zal je in het bezit dienen te zijn van een vaste baan om op die manier in aanmerking te komen voor een lening, om een auto te kunnen financieren. De hoogte van  het maandelijkse inkomen bepaalt grotendeels het bedrag dat je kunt lenen. 

Verkijk je niet op de kosten van een auto

Autorijden is duur. Je loopt tegen verschillende kosten aan, welke tezamen maandelijks een flink bedrag zijn. Zo ben je verplicht jouw auto te verzekeren en ontkom je ook niet aan het betalen van wegenbelasting. Daarnaast dien je onderhoud uit te voeren aan de auto en heeft de auto uiteraard brandstof nodig.

Een belangrijke kostenpost is de afschrijving van een auto. Eigenlijk is het zo, dat direct nadat je een auto hebt aangeschaft, dat deze minder waard wordt. En deze waardevermindering van de auto wordt elke maand groter.Veel mensen vergeten deze kosten mee te rekenen, als zij alle kosten van een auto op een rij zetten. 

Indien je een financiering afsluit voor een auto, dan zou je ook de kosten van de financiering mee moeten tellen, bij het bepalen van alle kosten van jouw auto. Door te sparen voor een auto, in plaats van geld te lenen voor de aanschaf van een auto, kan je besparen op de maandelijkse kosten van een auto.

Kosten van een auto

Kies je voor zekerheid of flexibiliteit?

Een auto financieren via een persoonlijke lening zorgt ervoor dat je precies weet waar je aan toe bent. Je betaalt dan elke maand een vast bedrag. 

Aan de andere kant geeft een persoonlijke lening weinig flexibiliteit. Zo is extra aflossen niet mogelijk. Dit is wel weer het geval bij een doorlopend krediet. 

Bij een doorlopend krediet kan het echter weer zo zijn dat de rente gaat stijgen. Met als gevolg dat opeens de kosten van de financiering hoger worden en dus ook de kosten van de auto stijgen. Je weet met een doorlopend krediet niet exact van tevoren wat je per maand kwijt bent voor de financiering.

De looptijd van een lening

In onze ogen dient je altijd te letten op de looptijd van de lening in combinatie met de periode dat je verwacht de auto in jouw bezit te hebben. Indien de looptijd van de lening te lang is, dan zal je nadat je de auto niet meer in jouw bezit hebt, nog steeds dienen te betalen voor de auto. Dit is in onze ogen een onwenselijke situatie.

Voordat je daadwerkelijk een auto koopt, is het verstandig om exact te bereken wat deze auto je maandelijks gaat kosten. Omdat het een behoorlijke grote aanslag kan zijn op het maandelijkse budget dat je ter beschikking hebt, dien je vervolgens goed te overwegen of dit wel binnen jouw budget past. 

Zeker als je de auto financiert via een persoonlijke lening, dan is dit iets waar je aan vast zit. Blijkt achteraf dat je jezelf het maandelijkse bedrag eigenlijk niet kan veroorloven, dan is dit niet iets wat je zomaar kan terugdraaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *