Alles wat je moet weten over het lenen van geld

Alles wat je moet weten over het lenen van geld

Over het lenen van geld bestaan altijd discussies. Waar de één zegt dat je nooit geld moet lenen, zegt de ander dat je hier niet altijd onderuit komt. En dat klopt. De meeste mensen hebben gedurende hun leven namelijk wel één of meerdere leningen op hun naam staan. Denk alleen maar aan een hypotheek. Er zijn maar weinig mensen die in één keer een huis kunnen kopen. Hier komt vrijwel altijd een hypotheek bij te pas.

Dit is ook een vorm van lenen. Het is dan ook niet altijd te voorkomen. Bovendien kan het in sommige gevallen ook relatief gunstig zijn. Daarom vind je hier alles wat je moet weten over het lenen van geld, zodat jij bij geld lenen altijd goed voorbereid bent. 

Let op, geld lenen kost geld!

We kennen allemaal wel het slogan “Let op, geld lenen kost geld!” En dit klopt zeker. Geld lenen zal altijd meer kosten dan dat je daadwerkelijk hebt geleend. Dit komt doordat je over het af te lossen bedrag ook nog rente betaald. Zo verdient de bank aan iedere lening. Met deze waarschuwing moet nog altijd goed worden omgegaan. Geld lenen kost namelijk inderdaad geld. Als je niet goed uitkijkt, kan het zelfs meer geld kosten dan noodzakelijk. Daarom is enige voorzichtigheid wel geboden.

Toch is geld lenen momenteel aantrekkelijker dan ooit. Dit komt met name doordat het lenen van geld aangemoedigd wordt door de historisch lage rentetarieven. Momenteel staan de rentes op 3,5%. Historisch laag. Hiermee proberen banken de economie te stimuleren na de coronacrisis.

Toch kunnen de tarieven onderling nog enorm verschillen. Net als de voorwaarden. Daarom blijft het belangrijk om een online vergelijking te laten doen. Zo zie je direct in één overzicht welke lening de voordeligste keuze is.

Leendoel

Voor ieder leendoel geldt wel een geschikte leenvorm. Iedere leenvorm kent bovendien zo haar voor- en nadelen.

Het kan dan ook geen kwaad om in gesprek te gaan met een financieel adviseur. Wees je er wel van bewust dat het altijd voordeliger is om het geld zelf te sparen. Wanneer dit om welke reden dan ook niet mogelijk is, biedt lenen natuurlijk wel de oplossing. Over het algemeen geldt dat lenen een prima oplossing biedt wanneer je wilt investeren in je woning of in jezelf. 

Alles wat je moet weten over het lenen van geld

In dergelijke gevallen verdien je het geld namelijk ook makkelijk terug. Bijvoorbeeld wanneer je het geld wilt gebruiken om je woning uit te breiden. In dat geval zal ook de woningwaarde stijgen én kom je wellicht zelfs in aanmerking voor renteaftrek. Hierdoor is het een stuk aantrekkelijker om een lening af te sluiten.

Wanneer je het geld wilt gebruiken om je studie te bekostigen, kan dit ook erg gunstig uitpakken. Dit doe je immers met het zicht op een betere baan en hoger salaris. Hierdoor verdien je de lening uiteindelijk dubbel en dwars terug. Ook met oog op de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *