Administratieve kennis voor ondernemers

Administratieve kennis

Iedereen die ondernemer is, is wel bekend met boekhouden. Dit hoort er nu eenmaal bij. Zelfs al heb je een boekhouder in dienst die voor je boekhouding bijhoudt, dan nog dien je regelmatig een blik te werpen op de cijfers vanuit de boekhouding. Alleen op die manier weet je zeker of jouw onderneming er financieel goed voorstaat. Enige administratieve kennis is dan ook onontbeerlijk in onze opinie.

Boekhouden is een vak op zich

Er zijn echter maar weinig ondernemers die boekhoudkundig echt goed zijn onderlegd. Dat is ook volstrekt logisch. Want boekhouden is een vak op zich, waar je een behoorlijk lange opleiding voor dient te voltooien alvorens je als boekhouder aan de slag kan gaan.

Dat neemt niet weg dat het in mijn ogen wel belangrijk is dat een ondernemer over enige administratieve kennis beschikt. Een cursus boekhouden voor beginners vind ik dan ook een aanrader voor een ieder die start met ondernemen. Dat verschaft je direct de noodzakelijke administratieve kennis.

Elke ondernemer dient een boekhouding bij te houden

Of je nu een winkel openen, je gaat online geld verdienen of je gaat jouw diensten aanbieden op een ander vakgebied. Je komt altijd in aanraking met het thema boekhouden.

Het aanschaffen van boekhoudsoftware

Persoonlijk zou ik altijd kiezen voor het gebruik van een online boekhoudprogramma. Dit omdat online boekhouden de eenvoudigste methode van boekhouden is. 

De programma`s die hiervoor op de markt zijn, zijn allemaal zeer gebruiksvriendelijk. 

Bovendien is het ook nog een goedkope optie omdat de licentiekosten reuze meevallen. Meer dan 150€ per jaar hoef je hier echt niet voor kwijt te zijn.

De voordelen van online boekhouden

Een ander groot voordeel van online boekhouden is dat je op die manier eenvoudig iemand anders toegang kan verlenen tot de boekhouding. 

Dus heb je een vraag of klopte er iets niet in de boekhouding, dan kan iemand op afstand gewoon even inloggen en je op die manier verder helpen. 

Als je bijvoorbeeld een boekhouder in dienst hebt, dan hoeft die boekhouder ook niet naar jou toe te komen om het probleem op te lossen. En dat bespaart weer reistijd en dus ook geld.

Een boekhoudcursus voor ondernemers

Een cursus boekhouden voor beginners leert je de basiselementen van het boekhouden. 

Zaken zoals liquiditeit, debiteurenbeheer, het verschil tussen de balans en winst- en verliesrekening komen allemaal aan bod tijdens een dergelijke cursus.

Daarnaast leert een cursus boekhouden voor beginners je ook praktische zaken die van belang zijn voor de belastingen. 

Op die manier kan je zeker stellen dat je in aanmerking komt voor alle mogelijke aftrekposten, maar ook hoe je zeker kan stellen dat je zoveel mogelijk kosten van de belasting kan aftrekken. Daarmee heb je de kosten voor een dergelijk cursus snel weer terugverdient.

Ga je zelf boekhouden of besteed je dit uit?

Dit is een vraag die ieder voor zich dient te beantwoorden. In mijn opinie is een boekhouding van een kleine onderneming doorgaans niet zo complex. Daarom kan je dan ook best wel veel zelf  doen. Op die manier kan je eenvoudig geld uitsparen op de kosten van een boekhouder.

Heb je echter helemaal niks met het thema boekhouden, dan is het verstandig om dit uit te besteden. Dit gaat je dan echter wel het nodige geld kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *