ABN AMRO verhoogt tarieven

ABN AMRO verhoogt tarieven

De ABN AMRO verhoogt haar tarieven. Niet alleen worden de maandelijkse kosten voor een betaalrekening verhoogd, ook de kosten voor het opnemen van contant geld worden aangepast.

De verhoging per 1 juli 2021

De kosten van een BasisPakket betalen gaan van 1,70€ per maand naar 1,95€. Nu zal je denken dat dit wel meevalt. In procenten is dit echter een stijging van maar liefst 14,7%. Dat is toch wel heel erg fors. Hierdoor bieden zij zeker niet de goedkoopste bankrekening.

De ABN AMRO heeft ongeveer 5 miljoen particuliere klanten. Als je al deze klanten 0,25€ extra per maand laat betalen, dan komt er dus maar liefst 1,25 miljoen euro per maand extra binnen. Of 15 miljoen euro per jaar

Doordat de stijging absoluut gezien niet al te hoog is, zullen ze hierdoor waarschijnlijk niet al te veel klanten gaan verliezen. Zij kunnen dus op deze manier eenvoudig 15 miljoen euro extra per jaar verdienen. Dat de ABN AMRO haar tareiven verhoogt, is in onze ogen een eenvoudige manier om de nodige miljoenen binnen te halen.

Kosten voor contant geld opnemen

Aan geld opnemen tot een bedrag van 10,000€ per jaar zijn zijn na 1 juli 2021 geen kosten verbonden. Neem je voor wat voor een reden dan ook per jaar een groter bedrag op, dan worden er opeens hoge kosten in rekening gebracht. 

Na het bereiken van de limiet van 10,000€ bedragen de kosten 5€ per transactie en daarnaast wordt er ook 0,5% van het bedrag dat je opneemt in rekening gebracht.

Overige kosten

Op dit moment is er nog geen tariefswijziging aangekondigd voor andere diensten zoals een tweede betaalpas of het ontvangen van een papieren afschrift. Vooralsnog 

Waarom worden de tarieven verhoogd?

Wat is de reden dat de ABN AMRO de tarieven verhoogt? De rechtvaardiging van de verhoging van de tarieven van de ABN AMRO zijn de kosten die zij maken ter verbering van hun producten en diensten. Uiteraard kost dit geld. 

Het is echter wel apart te noemen dat banken zoals de Openbank en de N26 hun betaalrekening wel gewoon gratis aanbieden. En daarnaast kan je niet zeggen dat de producten van deze banken kwalitatief minder zijn.

Gratis N26 rekening

√ Open een gratis bankrekening
√ Voordelige wisselkoersen
√ Online te openen
√ De betaalpas is gratis

Extra betaalrekening openen

√ De bankrekening is gratis
√ Pin overal gratis bij Bank Santander
√ Te openen in een paar minuten
√ Overzichtelijk app

KNAB betaalrekening

√ Opener meerdere betaalrekeningen
√ 1 vast laag bedrag per maand
√ Open direct online
√ Inclusief handige app

Extra betaalrekening openen

√ Groen bankieren
√ easyTravel card voor eenmalige bijdrage
√ 3% besparen op wisselkoersen
√ Open diverse betaalrekeningen

Speelt de schikking met het OM een rol?

Toevallig of niet, deze week kwam het ook in het nieuws dat de ABN AMRO een grote schikking heeft getroffen met het OM. Deze schikking betreft de rol die zij gespeeld hebben bij witwaspraktijken. 

Hier heeft de ABN AMRO niet aan haar verplichtingen bij het bestrijden van financiële criminaliteit voldaan. Het bedrag van deze schikking is maar liefst 480 miljoen  euro.

De schikking vloeit voort uit een beleid dat niet op orde was. Indien zij dit bedrag niet hoefden af te dragen aan het openbaar ministerie, dan was het waarschijnlijk niet nodig geweest om de tarieven te verhogen. 

ABN AMRO verhoogt tarieven schikking

In dat geval hadden zij dan namelijk 480 miljoen euro beschikbaar gehad ter verberting van de producten en diensten. Vanuit dit oogpunt is het ook apart te noemen dat de salarisverhogingen voor de top niet worden teruggedraaid. Hier is door de tweede kamer op aangedrongen maar is geen gehoor aangegeven. Dat er een dermate hoge schikking is getroffen, is uiteindelijk toch de verantwoordelijkheid van de top van de bank.

De krediet claim van de consumentenbond

Naast de schikking met het OM hangt er nog een hoge kostenpost boven het hoofd van de bank. Dit in verband met de uitspraak van het kifid, waarbij er is geoordeeld dat de ABN AMRO een te hoge rente bij mensen met een doorlopend krediet in rekening heeft gebracht. 

Op dit moment zijn er gesprekken gaande tussen de consumentenbond en de ABN AMRO over hoe dit op te lossen. Dat de ABN AMRO ook hier met een fors bedrag over de brug dient te komen lijkt echter wel zeker. Het is niet te hopen dat vanuit dit lich de ABN AMRO nogmaals de tarieven gaat verhogen.

Reputatie van banken

Je kunt niet zeggen dat banken een goede reputatie hebben. Door dit soort acties zal deze reputatie zeker niet beter worden. Doordat nieuwe internet banken in opkomst zijn, dienen zij hier in mijn opinie toch meer rekening mee te houden. 

Er zal een tijd komen dat mensen net zo makkelijk overstappen naar een andere bank, zoals zij dat doen met een energieleverancier of internetprovider. Vergelijken van banken wordt steeds eenvoudiger en door een overstapservice wordt overstappen ook steeds eenvoudiger.

2 thoughts on “ABN AMRO verhoogt tarieven

 • mei 1, 2021 at 7:52 am
  Permalink

  ik heb een vraag: na het lezen van dit artikel komt bij mij de vraag op: hoe moeilijk of gemakkelijk is het om over te stappen naar een andere bank. ik ben mijn hele leven al klant van ABN/AMRO maar de laatste jaren staat mij deze bank steeds meer tegen. En dan nu weer een verhoging van de tarieven. ik zou wel over willen stappen maar zijn alle banken niet hetzelfde en is dit een proces waar veel bij komt kijken?

  Reply
  • mei 6, 2021 at 8:25 am
   Permalink

   Dit hangt er vanaf of een bank een overstapservice aanbiedt. Bij bijvoorbeeld KNAB is dit het geval. Hierdoor wordt het overgrote gedeelte van het werk uit handen genomen. Online banken zoals de N26 en de Openbank bieden deze service niet. In dat geval dien je dus zelf alles te regelen. Wel is het zo dat een bankrekening voor een periode van 14 maanden blijft bestaan. Je hebt dus wel de tijd om alle incasso`s en dergelijke over te zetten.

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *