1 maands Euribor

1 maands Euribor

Het 1 maands euribor tarief is een erg belangrijke rente. Euribor staat voor Euro Interbank Offered Rate. Of in andere woorden, het tarief waartegen banken elkaar geld lenen. Voor dit percentage kan een bank dus geld lenen van een andere bank.

De rente die een bank in rekening brengt, hangt mede af van de vergoeding die zij zelf dienen te betalen, om het geld te verkrijgen om een lening te verstrekken. De 1 maands euribor heeft dan ook een grote invloed op de rentetarieven die banken aan elkaar in rekening brengen.

Euribor 1 maand

Het Euribor tarief van 1 maand is al zeer lange tijd negatief. Dit maakt het voor banken dus erg goedkoop om geld van een andere bank te lenen. Zij krijgen er zelfs geld op toe. op dit moment is dit zo rond de -0,55% op jaarbasis. 

Dit verklaart ook direct waarom banken geen rente verstrekken over spaartegoeden. De hoogte van de Euribor rente speelt hierbij een belangrijke rol. Eigenlijk hebben zij liever niet de beschikking over het spaargeld van een klant. Het is namelijk veel voordeliger om dit geld gewoon van een andere bank te lenen. 

Alleen bij de negatieve rente bij saldo`s boven de 100.000€ zal dit ongeveer gelijk liggen. Dat banken op dit moment nog geen rente in rekening brengen bij een lager saldo, komt eigenlijk alleen om rust te bewaren onder de klanten. Indien je al vanaf de eerste euro rente zou moeten gaan betalen, dan zal dit veel onrust opleveren. Een gevolg van de lage Euribor rente is dat sparen bijna niet loont.

Verschillende looptijden

De Euribor wordt gepubliceerd voor in totaal 8 looptijden. Tot november 2013 was er nog sprake van 15 looptijden. Zo bestaat er ook een tarief voor 1 week en voor 12 maanden. Per die datum is bijvoorbeeld het 11 maands Euribor rente tarief komen te vervallen. Dit had ten opzichte van het 12 maands Euribor tarief weinig tot geen toegevoegde waarde.

Je zult overigens zien dat alle Euribor tarieven negatief zullen zijn. Europese banken kunnen dus uitermate voordelig geld aantrekken. Vanuit dit oogpunt heeft de rente ontwikkeling de laatste jaren voor de banken veel opgeleverd. 

Goedkoop geld lenen

Dit zal er weer toe leiden dat banken eenvoudiger leningen zullen verstrekken. Doordat de rente die zij in rekening dienen te brengen relatief laag is, zal er sprake zijn van een beperkter risico, dat een klant de financiële lasten niet kan opbrengen.

Daarnaast zal een klant ook eerder geneigd zijn om te gaan lenen, omdat lenen relatief goedkoop is. 

Euribor 1 maand

Komt er een einde aan de negatieve Euribor rentes?

Het is overigens wel de verwachting, dat in het loop van het jaar de Euribor rentetarieven iets zullen gaan oplopen. De Europese Centrale bank heeft namelijk aangekondigd het opkoopprogramma van staatsobligaties gaat afbouwen.

Dit zal zijn invloed gaan hebben op de verschillende Euribor rentes. Vervolgens zou dit ook invloed kunnen gaan hebben op de hoogte van de hypotheekrente en dan met name op de kortlopende hypotheekrente. Op basis van historische data en de gemiddelde rente van de afgelopen jaren, verwacht ik zelf overigens geen al te grote stijging.

Vanuit dat oogpunt is het verstandig om eens contact op te nemen met de hypotheekadviseur, om te bekijken of het verstandig is om op dit moment de rentevaste periode te verlengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *